SLITEN: Magnus Carlsen sliter med å få nok søvn før partiene i Stavanger. Likevel vant han partiet mot Levon Aronian. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet.
SLITEN: Magnus Carlsen sliter med å få nok søvn før partiene i Stavanger. Likevel vant han partiet mot Levon Aronian. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet.Vis mer

Carlsen utslitt etter monsterparti

- Han var helt borte

STAVANGER (Dagbladet): Magnus Carlsen var fullstendig utslitt etter det nesten seks og en halv timer lange maratonpartiet mot Levon Aronian. For andre dag på rad valgte 23-åringen derfor å trekke seg unna den ventende Norway Chess-pressen.

Stormesteren Nigel Short følger superturnerigen tett som ekspertkommentator. Briten mener Carlsen nærmest ikke var til stede.

- Han er ung og veldig godt trent, men han var helt borte. Jeg tror folk fullstendig undervurderer hvor utmattende det er å spille sjakk, sier Short til Dagbladet.

Vet ikke grunnen Henrik Carlsen vet ikke hvorfor sønnen sliter med søvnproblemer. Heller ikke om det er de manglende seierne som har ligget å kvernet i bakhodet til langt på natt.

- Han sov fantastisk i starten av turneringen, så det er vanskelig å si. Han begynte med fire remiser også i fjor, før han vant flere partier. Magnus er vant til at resultatene svinger litt. Han er sterk psykisk og flink til å takle medgang og motgang, sier Carlsen til Dagbladet.

- Hvilken type Magnus tror du vi får se i morgen?

- Jeg vet ikke. Partiene begynner langt ut på dagen i morgen. Hvis han får litt mat og sover nok, kommer han nok til å være opplagt. Men han må få summet seg og bli ferdig med dette partiet.

Opplevd lignende Short har lang fartstid i sjakkverdenen. Kommentatoren forteller at han også tidligere har sett spillere i lignende forfatning og at det ikke trenger å bety noe for prestasjonene i de fire resterende rundene av Stavanger-turneringen.

- Man trenger litt tid for å roe seg ned etter et så langt parti, men jeg er sikker på at Magnus vil klare seg helt fint. Jeg tror han vil sove veldig godt etter denne seieren og være helt fin i morgen, sier Short.

Før Carlsen senior hastet av gårde med sønnen, delte han også Magnus' tanker om seieren mot verdenstoer Aronian.

- For turneringssituasjonen var denne seieren veldig, veldig viktig. Det er klart at han er strålende fornøyd med selve resultatet, men han har sovet lite. Han var ikke opplagt i dag, og ble helt utspilt i midtspillet. Rett før tidskontrollen fikk han en sjanse, da Aronian hadde dårlig tid. Den grep han og arbeidet veldig godt etter det og klarte å dra i land seieren.