Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Carlsen vant etter tabbe. - En hobbyspiller ville sett det der ni av ti ganger

Var helt suveren i omspillet mot ung kineser.

TIL TOPPS. Magnus Carlsen avsluttet et bra år med seier i Qatar Masters Open. Det norske sjakkgeniet har dermed vunnet seks turneringer i iår.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
TIL TOPPS. Magnus Carlsen avsluttet et bra år med seier i Qatar Masters Open. Det norske sjakkgeniet har dermed vunnet seks turneringer i iår. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Magnus Carlsen vant superturneringen Qatar Masters Open.

Men det måtte et omspill med lynsjakk til mot kineseren Yangyi Yu.

Magnus Carlsen vant det første partiet kontrollert med hvite brikker etter 42 trekk og 14 minutters spill.

Etter noen få minutters pause byttet de to brikker til det andre partiet. Yu kom på etterskud etter 15 trekk.

Da var det kjørt. Kineseren var i realiteten helt sjanseløs.

- Han hang forsåvidt med i det første partiet. Men i det andre var han helt utkjørt, virket det som. Han mistet en offiser på en ren tabbe. En hobbyspiller ville sett det der ni av ti ganger, kommenterer Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel.

Han fortsetter:

- Det kan selvfølgelig også ha vært nerver. Yu er fersk og bare 21 år. Men jeg tror først og fremst han var utkjørt.

Sterkt år Magnus Carlsen avslutter et meget sterkt år med triumfer i seks turneringer og rundt 4,2 millioner kroner i premiepenger ifølge sjakkbloggen.com.

Ikke verst i et år som ikke inneholdt en VM-match. Men han forsvarte VM-tittelen sin i hurtigsjakk.

Kinesiske Yangyi Yu var avhengig av å vinne over amerikaneren Wesley So i det siste partiet i Qatar. Kineseren hadde overtaket lenge. Men partiet jevnet seg ut. Og Wesley So hadde også et kort overtak med svarte brikker etter 30 trekk.

Briljante trekk Et par briljante trekk av Yu utliknet stillingen. Kineseren hadde lenge et klart overtak. Men han ga fra seg det klare overtaket i det 62. trekket i et krevende parti.

Yu måtte helt ut i det 77. trekket før Wesley So strakte fram hånden.

Yu fikk tre kvarters pause. Mens Magnus fikk hvile fra ti over halv elleve på formiddagen fram til det første lynsjakkpartiet startet klokka fire på ettermiddagen.

Tappet for energi - Det er klart at dette må ha tappet Yu for energi. Det samme så vi i London, da Maxime Vachier-Lagrave måtte gå rett fra et tungt og krevende parti mot Magnus i sluttspill, sier Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel.

 Magnus Carlsen avslørte direkte at han gikk for uavgjort mot Vladimir Kramnik i sitt parti med et såkalt Berlin-forsvar. En åpning som ofte ender med remis.

Nordmannen og russeren spilte raskt og unnagjorde pliktløpet på 30 trekk.

- Det er klart at dette er et veldig bra resultat for meg. I min situasjon hadde jeg ingen forpliktelser til å spille for seier, sa Magnus Carlsen etter det uavgjorte resultatet mot Kramnik.

Magnus Carlsen kalkulerte med at det kunne gå mot omspill. Han unnagjorde partiet mot Kramnik på 38 minutter. Dermed fikk han en lang hvilepause. Om det skulle ende med omspill.

- Sementert på toppen  Magnus Carlsen får 27 000 dollars for seieren.

- Med denne seieren har han også skaffet seg gode ratingpoeng og sementerer seg som verdens beste sjakkspiller, sier manager Espen Agdestein.

Han understreker at det er vanskelig å vinne en slik superturnering for en toppspiller.

- Det er mange fremadstormende unge sjakkspillere i superform i en slik turnering med så mange spillere. Det er tøft å vinne en slik turnering, sier Agdestein.

Det var 132 deltakere i årets utgave av Qatar Masters Open.

Kinesiske Yangyi Yu er 21 år. Han vant den første utgaven av denne turneringen i fjor. Da slo stjerneskuddet på sjakkhimmelen blant andre rutinerte og mer meritterte Vladimir Kramnik og Anish Giri.

Den neste oppgaven for Magnus Carlsen er Tata Stel Chess i Wijk aan Zee i Nederland mellom 16. og 31. januar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media