Carlsen vant storturnering i Kina

- Jeg er glad og lettet, sier Magnus.

FORSVARTE FJORÅRSSEIEREN: Magnus Carlsen har slått kraftig tilbake etter siste tids motgang i sjakk-OL og i turneringen i Bilbao. Fredag avgjorde han Grand SLam-turneringen Nanjing Pearl Spring før siste parti lørdag. Her mot Veselin Topalov i fjorårets turnering, som han også vant.Foto: Yufeng, NPSCT / Scanpix
FORSVARTE FJORÅRSSEIEREN: Magnus Carlsen har slått kraftig tilbake etter siste tids motgang i sjakk-OL og i turneringen i Bilbao. Fredag avgjorde han Grand SLam-turneringen Nanjing Pearl Spring før siste parti lørdag. Her mot Veselin Topalov i fjorårets turnering, som han også vant.Foto: Yufeng, NPSCT / ScanpixVis mer

||| (Dagbladet): Magnus Carlsen var nådeløs da tidligere verdensener Veselin Topalov gjorde en sjelden feil til ham å være, og gjorde kort prosess med bulgareren da muligheten bød seg i den niende omgangen av storturneringen Nanjing Pearl Spring i Kina.

- Magnus spilte med svart, og det var jevnt lenge. Men så gjorde Topalov en stygg tabbe, som Magnus utnyttet kontant. Det var utypisk til Topalov å være. Det gikk mot remis, men i stedet tok Magnus en billig seier i et parti som varte i cirka tre og en halv time, forteller manager Espen Agdestein til Dagbladet.

Samtidig som Carlsen vant sitt parti og de nærmeste utfordrerene Étienne Bacrot og Viswanathan Anand begge måtte nøye seg med remis i sine partier, opparbeidet nordmannen seg et uinntagelig forsprang på 1,5 poeng foran morgendagens avsluttende parti mot Vugar Gashimov.

- Etter motgang i olympiaden og i Bilbao er jeg svært glad, men også lettet over å ha vunnet turneringen med en runde igjen, sier Carlsen til NTB. - Samtidig er jeg sliten etter et tett turneringsprogram de siste seks ukene og fordi jeg har spilt en del svært anstrengende partier her i Nanjing, legger han til.
Carlsen står med 6,5 poeng etter ni partier (fire seirer, fem remis), mens Anand (to seirer, seks remis og ett tap) og Bacrot (tre seirer, fire remis og to tap) begge står med 5 poeng i seksmannsturneringen der alle møter hverandre to ganger - én gang med hvite brikker, én gang med svarte brikker.

Revansjerte seg Sjakkfenomenet fra Lommedalen slo dermed kraftig tilbake etter siste tids motgang og forsvarte fjorårsseieren i Grand Slam-turneringen  i Nanjing.

19-åringen viste svakhetstegn både i sjakk-OL i Russland og i første del av Grand Slam-turneringen i Bilbao, men fant raskt tilbake til taktene som gjorde ham til tidenes yngste verdensener i sjakk. Agdestein forteller at Carlsen ikke har vært spesielt opptatt av å spekulere i årsakene til formsvikten.

- Han var tilbake på sitt beste i andre halvdel av turneringen i Bilbao, og har levert kjemperesultater gjennom hele turneringen i Nanjing. Det er imponerende at han har klart å snu det så fort. Samtidig er det små detaljer som skiller. Han pådro seg en forkjølelse under sjakk-OL i Russland som satt i også i Bilbao, og han har vært litt uopplagt. Det gjelder å være opplagt, spille med selvtillit og være på hugget, sier Agdestein.

Vil avslutte med stil Selv om turneringsseieren allerede er i boks, blir det neppe rom for de store utskeielsene i kveld.

- Jeg tipper han er nokså sliten nå, men samtidig lettet og glad. Han kommer nok til å bruke kvelden på å forberede seg til neste runde og ikke slippe seg for mye løs. Han er nok veldig innstilt på å gjøre et bra parti i morgen, sier Agdestein, som ikke hadde vært i kontakt med Carlsen når Dagbladet ringer.

Carlsen kan uansett gå til morgendagens parti mot aserbajdsjaneren Gashimov med lave skuldre.

- Da spiller Magnus med fordelen av hvite brikker og uten press, sier Agdestein, og illustrerer betydningen av å kunne åpne partiene:

Av de ti partiene Carlsen har vunnet i Nanjing-turneringen i år og i fjor, har åtte vært med hvit. Dagens seier med svart var dermed bare den andre.

Verdensener Turneringen i Nanjing kommer for sent til at resultatene blir med i beregningen når Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) offentliggjør den offisielle verdensrankingen kommende mandag. Det betyr at Carlsen må gi fra seg den offisielle verdensenerposisjonen til Viswanathan Anand.

Men innsatsen i Kina har ført ham tilbake på toppen av den provisoriske verdensrankingen som oppdateres fortløpende av nordmannen Hans Arild Runde.

Mens han på den offisielle rankingen vil han stå oppført med 2802 poeng, har han i realiteten opparbeidet seg 2813 poeng på liverankingen. Med seier mot Gashimov i morgen, vil det tallet stige til 2816,6, og da nærmer han seg egen toppnoteringe på 2826 - den nest høyeste i sjakkhistorien bak Garry Kasparovs utrolige 2851.

Etter å ha vært hjemme i Norge knapt 18 timer mellom turneringene i Bilbao og Nanjing, venter nå et lite turneringsopphold for Carlsen. Neste post på programmet er VM i lynsjakk i slutten av november der han også er tittelforsvarer. Turneringen inngår ikke i verdensrankingen, men med alle verdens beste spillere til stede, er det en prestisjetung begivenhet.

Deretter venter London Chess Classic fra 8. til 15. desember, som ifølge Agdestein blir den sterkeste sjakkturneringen hva deltagelse angår i England noensinne før det blir juleferie.