Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Carlsen-vennlige Kasparov nektes inngang i Chennai

- En pr-katastrofe for det indiske sjakkforbundet.

SKAPER BLEST: Garry Kasparovs besøk i Chennai får stor oppmerksomhet i India og ute. En fordel for Magnus Carlsen, mener Dagbladets sjakkekspert. Foto: SCANPIX/AFP / KIRILL KUDRYAVTSEV
SKAPER BLEST: Garry Kasparovs besøk i Chennai får stor oppmerksomhet i India og ute. En fordel for Magnus Carlsen, mener Dagbladets sjakkekspert. Foto: SCANPIX/AFP / KIRILL KUDRYAVTSEV Vis mer

Sjakkstudio kl. 10: Det tredje VM-partiet mellom Carlsen og Anand

(Dagbladet): I går ankom tidligere verdensmester i sjakk, Garry Kasparov, India for å følge VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand i Chennai.

Besøket skaper allerede bølger.

Både Kasparov selv og Magnus Carlsens støtteapparat avviser at russeren er på plass for å hjelpe Carlsen på noen som helst måte, men det gode forholdet de to mellom, samt Kasparovs presidentambisjoner, gir grobunn for ubehag.

I går var det ingen offisiell mottakelse av sjakkstormesteren i Chennai, og ifølge Mint, Indias nest største business-avis, nektes Kasparov å snakke til media i VM-arenaen på Hyatt Regency Hotel.

- Jeg har fått beskjed av det indiske sjakkforbundet om at han ikke skal slippes inn i mediasenteret, sier pressesjef Arvind Aaron, om russeren som hevder han kun er i India som «sjakkturist».

Psykisk overtak for Carlsen Et planlagt samarbeid mellom Carlsen og Kasparov avvises som tøv av nordmannens manager Espen Agdestein, men Kasparov har likevel lovet å hjelpe til dersom det trengs.

Dagbladets sjakkekspert mener russerens blotte tilstedeværelse gir Magnus Carlsen et psykisk overtak.

- Kasparov slo jo Anand i VM-matchen i 1995, så han har nok tips om hvordan inderen reagerer psykisk på ulike typer press. Det kan også hende at han har en eller annen konkret åpningsvariant som Magnus kan benytte seg av. Det er uansett ubehagelig for Anand at hans tidligere overmann er i byen, sier Gausel.

- Anand vet at de to har kontakt fra tid til annen. Bare tanken på at han kanskje hjelper Carlsens team vil jo være en smule ubehagelig for Anand, sier sjakkesperten.

Mint siterer også en ikke navngitt indisk stormester i sjakk, som mener behandlingen av Garry Kasparov er pinlig for de indiske sjakkmyndighetene.

- Etter mitt syn er dette en pr-katastrofe for det indiske sjakkforbundet, sier vedkommende.

- Forbundet er påvirket av de politiske konsekvensene av Kasparovs besøk, ettersom han stiller til valg som FIDE-president. Men det er ikke slik man behandler en spiller av hans status, mener sjakkstormesteren.

Bekymret for medieoppmerksomheten Garry Kasparov stiller som motkandidat i presidentvalget som skal avholdes under sjakk-OL i Tromsø neste høst.

Sittende president Kirsan Iljumzjinovs regjeringstid i det internasjonale sjakkforbundet er omdiskutert, og selv om sporten som sådan har gjort fremskritt, har påstander om korrupsjon og valgfusk stadig dukket opp.

Ilzjumzjinovs visepresident er indiske DV Sundar, som også er ansvarlig for VM i Chennai.

Russiske Garry Kasparov antyder også overfor Mint at organisatorene er bekymret for medieoppmerksomheten han får i Chennai, ettersom det indiske forbundet ikke støtter hans kandidatur.

I går gjentok Kasparov at han har funnet sin favoritt i toppoppgjøret.

- Jeg kan ikke skjule mine sympatier for Carlsen. Ikke fordi vi har jobbet sammen før, men fordi jeg tror framtida tilhører den yngre generasjonen, sier 50-åringen til New India Express.

Kasparov rettet likevel en pekefinger i retning Carlsen. Nordmannen har vært den soleklare favoritten hos bookmakerne i tiden før mesterskapet.

Men så stor forskjell er det ikke, hevder Kasparov:

- Vishy (Anand) har masse erfaring og har fordelen av hjemmebane. Hele kampen vil være veldig jevn, og jeg deler ikke synet til mange eksperter som sier at Carlsen får en lett jobb. Det er aldri en lett kamp i et VM, sier Kasparov til den indiske avisa.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media