Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Carlsen vil ikke lenger endre VM-systemet han boikottet

Protesterte i 2010.

 STORMØTE:  Sjakkkonge Magnus Carlsen møter Russlands president Vladimir Putin. Foto: Lars Eivind Bones
STORMØTE: Sjakkkonge Magnus Carlsen møter Russlands president Vladimir Putin. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

SOTSJI (Dagbladet): Som verdensmester er Magnus Carlsen automatisk kvalifisert til VM-kampen i 2016, som ifølge FIDE kan bli arrangert i USA.

I løpet av de to neste åra skal resten av verdenseliten kjempe om retten til å møte Carlsen. Ut i fra ymse kvalifiseringer møtes til slutt åtte spillere til en kandidatturnering.

De fem beste i Intersoneturneringene var kvalifisert, og de to best plasserte fra den foregående kandidatturneringen er seedet. I tillegg har vertsnasjonen et wildcard.

Den som vinner den, møter nordmannen til VM-kamp.

Ville ha endring Carlsen merket selv på presset kandidatturneringen genererer da han kollapset i London 2013. 23-åringen ble til slutt reddet av et tap, og resten er som vi sier, historie...

Carlsen var tidlig ute og proklamerte at han ville endre systemet, men det var før han selv ble verdensmester.

At den regjerende skulle ha fripass til neste VM-kamp, mente Carlsen var like urimelig som at VM-vinneren i fotball skulle ha gratisbillett til VM-finalen fire år etter. I stedet ønsket Magnus Carlsen en mer vanlig turnering, der eksempelvis åtte-ti spillere kjempet om tittelen.

Verdenstoer Fabiano Caruana, som mange tror vil bli utfordrer om to år, var nylig inne på det samme i et intervju med chess24.com.

- Selvfølgelig kunne systemet vært forbedret betraktelig, for eksempel med en serie turneringer der alle toppspillerne var med, som til slutt kårer den beste det året. Per nå trenger verdensmesteren bare å vinne VM-kampen, og ellers kan han gjøre som han vil. Men for å gjøre slike endringer trenger vi en mer effektiv organisasjon enn FIDE, sier italieneren.

- Ikke ideelt Da Dagbladet møtte Magnus Carlsen i Sotsji dagen før han dro hjem til Norge svarte han på spørsmålene rundt måten VM-kampen blir arrangert på denne måten:

- Det er en løsning om har fungert relativt bra, men det er ikke ideelt. Det er vanskelig å gjøre noe med det så lenge man har et system og en sittende verdensmester. 

- Noe spesielt du ville forandret?

- Jeg vet ikke. Det var mye oppe for en stund siden, men nå har jeg lagt det bak meg, sier verdensmesteren.

Mye å gå på Arrangementsansvarlig Ilya Merenzon har rettighetene til sjakk-VM i ni år framover. Team Carlsen har jobbet hardt i kulissene for å flytte sjakkmesterskap til nye steder i vesten.

Det ser ut som de har lykkes med VM-kampen i 2016, og etter det Dagbladet erfarer er New York høyaktuelt som stoppested for VM i hurtig- og lynsjakk i 2015.

Men verdensmester Magnus Carlsen mener fortsatt sjakken har en lang vei å gå for å øke interessen:

- Den mangler å bli framstilt som en god måte i utlandet. I Norge har vi kommet en lang vei, men for å gjøre det mer populært og en større publikumssport har vi en vei å gå.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling