Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Carlsen vil støtte Kasparov i kampen mot den omstridte sjakkbossen

- Det kommer til å bli sirkus.

FÅR IKKE CARLSENS STØTTE: Kirsan Iljumzjinov, president i Verdenssjakkforbundet (FIDE), ga Magnus Carlsen trofeet etter VM-triumfen i Chennai. I høstens presidentvalg vil Carlsen støtte Garry Kasparov.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
FÅR IKKE CARLSENS STØTTE: Kirsan Iljumzjinov, president i Verdenssjakkforbundet (FIDE), ga Magnus Carlsen trofeet etter VM-triumfen i Chennai. I høstens presidentvalg vil Carlsen støtte Garry Kasparov. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Under sjakk-OL i Tromsø til høsten går Garry Kasparov til kamp mot sittende FIDE-president Kirsan Iljumzjinov, i det som kommer til å bli et høydramatisk valg i det internasjonale sjakkforbundet.

Forsmaken fikk vi allerede under VM i Chennai, da Kasparovs ankomst la beslag på medieoppmerksomheten, mens russeren fulgte kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand fra tilskuerplass.

Mindre støy blir det ikke i Tromsø. Det er Magnus Carlsen forberedt på.

- Kasparov, hvor enn han drar blir det sirkus. Selv i India ble det jo det, sier Carlsen til Dagbladet.

Verdensmesteren har uansett tatt sitt valg. Han kommer til å støtte sin gamle mentor i presidentvalget.

- Det er klart at jeg har mye større sympati for Kasparov enn jeg har for Iljumzjinov. Så jeg vil jo utvilsomt støtte Kasparov. Men hva det innebærer, det vet jeg ikke helt ennå, sier han.

- Så har jeg blitt fortalt at jeg som verdensmester har anledning til å stille opp på kongressen og si mine ting der, holde innlegg. Jeg tviler vel på at det kommer til å skje, men hvem vet, sier Carlsen.

Grove beskyldninger Kirsan Iljumzjinov er en omstridt president, ikke bare på grunn av den velomtalte historien han forteller om å ha blitt bortført av romvesener i 1997.

Den 51-årige milliardæren var president i den lille russiske republikken Kalmykia fra 1993 til 2010, og det er derfra han jobbet seg opp og fram innen sjakken.

Han gjorde sjakk til et obligatorisk skolefag i Kalmykia og arbeidet for å gjøre området til et sjakksentrum, blant annet ved å etablere en sjakk-by.

Samtidig ble han stadig beskyldt for å drive den fattige republikken som et diktatur, og navnet hans er blitt koblet til drap og korrupsjon.

51-åringen kalte avdøde Muammar Gaddafi for sin gode venn, og senest i juni 2011, midt under borgerkrigen i Libya, spilte han sjakk på besøk hos den forhatte lederen.

Hans regjeringstid i det internasjonale sjakkforbundet er også omdiskutert. Selv om sporten som sådan har gjort fremskritt, har påstander om korrupsjon og valgfusk stadig dukket opp.

Støttet utfordreren også sist Magnus Carlsen støttet også utfordrer Anatolij Karpov i presidentvalget i 2010, da veteranen til slutt tapte med 55 stemmer mot Kirsan Iljumzjinovs 95. Også den prosessen ble merket av beskyldninger om juks og uærlig spill.

Siden den gang har riktignok en del endret seg innen sjakksporten. Da Carlsen boikottet kandidatturneringen i 2010, var det i protest mot de gjeldende reglene, som er blitt endret mer til nordmannens smak i ettertid.

Nå får vinneren av den såkalte kandidatturneringen VM-kamp mot den sittende mesteren, og utgaven Magnus Carlsen vant i London i vår, ble en stor suksess.

- For sjakkfans var jo kandidatturneringen i London virkelig en av de beste turneringene noensinne, både med tanke på innhold i partiene, og spenningen rundt, sier Carlsen.

Enklere å svelge Nordmannen har også skiftet mening når det gjelder formatet med VM-match, selv om tittelen han selv nå innehar kommer med en del privilegier han tidligere har vært skeptisk til.

- Jeg har etter hvert skjønt at en sånn type VM-match er det folk flest synes er veldig spennende. Jeg har en forståelse av det nå, sier Carlsen.

- Samtidig tenker jeg at jeg som utfordrer ville ha syntes det var litt enklere å svelge at Magnus Carlsen er verdensmester med de rettighetene som følger med det, i og med at jeg også er førstemann på verdensrankingen, og vinner mye av det jeg stiller opp på. Neste VM-kamp blir nok en match, i hvert fall, sier sjakkmesteren til Dagbladet.

Han påpeker også at man nå er inne i en VM-syklus (2012-2014, journ.anm.), og at eventuelle endringer vil være mer naturlig å vurdere før en ny syklus.

Kampen mellom Garry Kasparov og Kirsan Iljumzjinov i Tromsø i høst vil uansett bli knallhard.

FIDE-delegatene, representanter for de nasjonale forbundene, har stemmerett i presidentvalget. Dersom Jøran Aulin-Jansson blir gjenvalgt som president i Norges Sjakkforbund, vil han avlegge Norges stemme. Dette avgjøres på kongressen i sommer.

Det russiske sjakkforbundet besluttet i forrige uke å støtte den sittende presidentens kandidatur til en ny periode. Iljumtsjinov har vært sjakkpresident siden 1995.

UTFORDRER PRESIDENTEN: Tidligere verdensmester Garry Kasparov. Foto: SCANPIX/AFP / KIRILL KUDRYAVTSEV
UTFORDRER PRESIDENTEN: Tidligere verdensmester Garry Kasparov. Foto: SCANPIX/AFP / KIRILL KUDRYAVTSEV Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media