Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Carlsen viste fighterhjertet

I VM-partiet han var mest i trøbbel viste Magnus Carlsen (23) hvem som var sjefen.

KANDIDAT 1: Her får verdensmester Magnus Carlsen  trofeet sitt i India. Er VM-tittelen nok til at han fortjener Folkets Idrettspris? Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
KANDIDAT 1: Her får verdensmester Magnus Carlsen trofeet sitt i India. Er VM-tittelen nok til at han fortjener Folkets Idrettspris? Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

• Stem på din kandidat til Folkets Idrettspris lenger ned i saken! Vi trekker ut 12 vinnere som får tilsendt gavekort på XXL til en verdi av 200 kroner.

Det er dag 3 av sjakk-VM i Chennai. Datoen er tirdag 12. november. Magnus Carlsen (23) er nervøs. VM-match i sjakk er større enn noe han noen gang har gjort på brettet. Parti tre skal til å starte, og de to første partiene har endt i remis.

Magnus spiller med hvite brikker, men den indiske verdensmesteren Vishy Anand spiller klokt. Carlsen havner i trøbbel.

Nekter å gi seg - Jeg gjorde et par feilberegninger. Jeg stod dårligere, og så gjorde jeg stillingen enda dårligere, forklarte Carlsen selv i ettertid.

Datamaskinene mener Anand har et solid overtak. Men Carlsen nekter å gi seg. Han ser etter løsninger, etter motspill, etter måter å komme seg i angrepsposisjon i igjen. Og planen virker.

Sakte, men sikkert, gjenvinner Carlsen kontrollen. Anand har fått nok og etter 40 trekk spør mesteren om remis. De aller fleste spillere i Carlsens posisjon ville ha vært overlykkelige for å ha reddet seg ut av krisen og godtatt et halvt poeng på flekken.

GLASSBUR MOT VERDEN: Magnus Carlsen ville ikke gi remisen Vishy Anand var på utkikk etter. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
GLASSBUR MOT VERDEN: Magnus Carlsen ville ikke gi remisen Vishy Anand var på utkikk etter. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Men ikke Carlsen. Han svarer kontant nei på indierens forslag og spiller videre.

- Endret hele matchen Et nei er et nei, men dette er så mye mer. Carlsen viser verdensmesteren hvem som er den nye sjefen. I denne matchen er det utfordreren som bestemmer, er Carlsens budskap.

Og partiet fortsetter til spillerne kun har konge og løper igjen på brettet. Etter flere timers knallhard kamp ender det remis, men Carlsen har fått et psykologisk overtak.

- Dette partiet endret hele VM-matchen. Der og da skiftet momentum, har Susan Polgar fastslått, tidligere verdensmester i sjakk for kvinner og sjakkkommentator.

Beskjeden fra Carlsen til Anand er klar:

- Magnus sa at her er det jeg som bestemmer når det skal være remis. Han dikterte VM-matchen derfra og inn, sa Polgar.

- Var sårbar Carlsen selv finner også roen etter dette partiet.

Vis mer

- Jeg følte at også Anand var sårbar i parti tre og fire, men etter det roet jeg meg ned. Da jeg følte meg mer hjemme, kunne jeg spille den sjakken jeg ville, sa Carlsen da VM endelig var avgjort.

For det er ingen tvil om hvem som er best fra parti tre og inn. Carlsen styrer alt og vinner tre partier, Anand ingen.

VM er over etter bare ti partier og den nye verdensmesteren i sjakk er norsk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media