Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Carlsens boikott fra 2010 gir hodebry for mesteren

- Er litt vanskelig for ham.

ENDELIG ALENE: Magnus Carlsen har hatt et konstant kjør mot seg i flere uker. I går landet han på Gardermoen. Der var det lettere hysteri, men til slutt kunne nordmannen sette seg inn i en ventende bil og puste ut. - Nå blir det nok fri fra å være sjakkspiller en stund, sier han. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ENDELIG ALENE: Magnus Carlsen har hatt et konstant kjør mot seg i flere uker. I går landet han på Gardermoen. Der var det lettere hysteri, men til slutt kunne nordmannen sette seg inn i en ventende bil og puste ut. - Nå blir det nok fri fra å være sjakkspiller en stund, sier han. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

GARDERMOEN (Dagbladet): Det var vel omtrent alt som kan krype og gå av representanter for norsk sportspresse, noen unge sjakkhåp, en ordfører fra Bærum og noen titalls Magnus Carlsen-supportere som skapte småkaotiske tilstander på Gardermoen i går ettermiddag.

Nysgjerrige utlendinger måtte spørre hvem alt dette var til ære for. De ble vel i ærlighetens navn ikke noe særlig klokere av svaret. Sjakkfeberen her i landet er vanskelig å beskrive, også for mannen det gjelder.

- Det er hyggelig at så mange har møtt opp, og det er hyggelig at folk setter pris på meg på den måten, sier Magnus Carlsen beskjedent til Dagbladet.

Han har vært verdensmester i noen dager bare, men pågangen er enorm, både fra medier, interesserte sponsorer og sjakkentusiaster. Nå skal tittelen forvaltes.

Protesterte Carlsen har lenge vært utpekt som mannen som kan gjøre sjakksporten enda større på verdensbasis, men paradoksalt nok er posisjonen han nå innehar en posisjon han tidligere har vært sterkt kritisk til.

I 2010 sendte nordmannen et åpent brev til det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), der han gjorde det klart at han ikke ville delta i kandidatturneringen påfølgende år, i protest mot de gjeldende reglene.

At verdensmesteren skulle ha fripass til neste VM-kamp, mente Carlsen var like urimelig som at VM-vinneren i fotball skulle ha gratisbillett til VM-finalen fire år etter. I stedet ønsket Magnus Carlsen en mer vanlig turnering, der eksempelvis åtte-ti spillere kjempet om tittelen.

Problematikken ble også gjort synlig i sammenlikningen mellom Carlsen og Vishy Anand før VM, der nordmannen på toppen av verdensrankingen av mange allerede lenge er blitt regnet som sjakkens beste spiller.

- Forskjellen mellom oss er at jeg har holdt på med å vinne turneringe, mens han har tviholdt på tittelen. Det vil bli en interessant kamp mellom to ulike ideer om hva som kjennetegner den beste spilleren i verden, sa Carlsen i et intervju med GQ i sommer.

Nå er det han selv som sitter på tronen.

Internasjonale sjakkstørrelser har uttrykt håp om at nettopp nordmannen vil bli mannen som vil forsøke å reformere verdensmesterskapet. Men så enkelt er det ikke.

- Magnus har jo tidligere tenkt at det er rart å ha VM-matchen i et annet format enn de vanlige turneringene, sier manager Espen Agdestein til Dagbladet.

MANAGER: Espen Agdestein. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
MANAGER: Espen Agdestein. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Men Magnus er den 16. verdensmesteren i en tradisjon som har vart siden 1886, og det har en fascinasjon dette mann-mot-mann-perspektivet, der de sitter i tre uker og duellerer. Jeg har vel inntrykk av at Magnus har blitt litt mer positiv til det nå, men det er klart det er litt vanskelig for ham som har vært skeptisk. Jeg tror han vil bruke litt tid på å tenke hva han skal mene om dette, sier Agdestein.

Til syvende og sist er det FIDE som bestemmer, men verdensmesterens makt er langt fra ubetydelig. Under sjakk-OL i Tromsø neste høst er det også presidentvalg, og Carlsen-vennlige Garry Kasparovs utfordring av sittende Kirsan Iljumtsjinov er ventet å skape betydelige bølger.

Det innser Espen Agdestein at Magnus Carlsen fort vil bli trukket inn i.

- Han er jo opptatt av at det ikke skal bli for mye utenomsportslig drama i sjakkverdenen. Han liker at ting skal være forutsigbare og transparente. I Tromsø blir det garantert drama, de går ikke stille i dørene de guttene der. Men jeg tror ikke at Magnus vil være så politisk aktiv, sier manageren.

Nyte fri Både dette og neste VM er uansett et år unna. Nå skal Magnus Carlsen først og fremst slappe av og nyte den fortjente triumfen. I natt skulle han sove, lenge, til helgen feirer han bursdag på guttetur til Spania.

Kandidatturneringa han tidligere har vært skeptisk til, følger han i behagelig avstand når den går i gang i mars neste år.

- Det er jo morsomt for Magnus, som kan sette seg tilbake og følge den utenfra. Og kandidatturneringen blir et bikkjeslagsmål, sier Espen Agdestein.

- Men Magnus har jo sagt han vil være en aktiv verdensmester, han vil fortsette å spille turneringer, og gjøre som han vanligvis har gjort, sier han.

- Det blir nok fri fra å være sjakkspiller en stund, jeg vil følge med, men da først og fremst som fan, sier Magnus Carlsen selv.

- Jeg vil fortsette å ha det gøy, og prøve å vinne det jeg stiller opp i, det får være første bud. Så kommer det en VM-match neste år, som jeg ser fram til uansett hvem motstanderen blir. Men hadde (Vladimir) Kramnik eller (Levian) Aronian vunnet, så hadde det blitt en veldig bra match, sier Carlsen, som også er åpen for at VM-matchen avholdes på hjemmebane i Norge.