Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Folkets idrettspris

Carlsens bragd nominerer ham til «Folkets idrettspris»: - Jeg var helt knust

Fra elendighet til sin tredje strake VM-triumf.

BRILJANT: Magnus Carlsen (med hvit) ofrer dronningen i sitt siste trekk og setter utfordreren Sergej Karjakin i sjakk matt. Slik ble han verdensmester. GM Daniel King kommenterer. Video: Daniel King / PowerPlayChess Vis mer

(Dagbladet): Norske sjakkfans kan glede seg til en fjerde VM-kamp med Magnus Carlsen om bare to år, etter at nordmannen forsvarte tittelen på dramatisk vis mot Sergej Karjakin sist uke.

I nesten en måned stanget en frustrert Carlsen mot russerens eminente forsvar i det gamle fiskemarkedet i Fulton Street, New York. Etter flere uvanlige tabber fra den skyhøye forhåndsfavoritten, endte parti åtte med tap. Faresignalene hadde lenge vært mange. Nå begynte alarmene å ule.

Det største troféet i sjakkens verden så ut til å skifte hender, nasjon og tilholdssted. Carlsen hadde bare fire forsøk på å redde sin kjæreste eiendel fra russerens grep. Krisen var ubehagelig nær.

KJEMPET TAPPERT: Carlsen og Karjakin ga alt ved brettet i USA. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
KJEMPET TAPPERT: Carlsen og Karjakin ga alt ved brettet i USA. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Dramaet

Etter en kritikkverdig seanse på den påfølgende pressekonferansen, som Carlsen forlot i sinne, dro verdensmesteren nedbrutt tilbake til Ritz Carlton-hotellet ved Frihetsgudinnen på nedre del av Manhatten.

- Jeg var helt knust. Jeg kunne bare ikke sitte der, har Carlsen forklart om måten han reagerte på til Chess.com.

Hjemme i Norge fulgte flere mennesker med på VM-matchen enn noen gang før. Fansen fortvilte. De var bekymret. Og de som ikke var det, burde vært det.

For Carlsen var rådvill.

Han hadde mistet både spilleglede og nødvendig selvtillit. Med bare halvannet døgn igjen til neste parti, var det heller ikke tid til å gå inn og ut av en destruktiv depresjon.

Sjansespillet

Carlsen og folkene rundt ham måtte foreta seg noe. Helst umiddelbart. Noe som kunne få tankene bort fra den sportslig katastrofale opplevelsen ved brettet og den famøse pressekonferansen.

- Når jeg har alt under kontroll, er det veldig, veldig vanskelig å slå meg, men spillestyrken min faller ganske mye når ting ikke går etter planen. Når selvtilliten ikke er der, faller ting fra hverandre. Det er noe jeg må jobbe med framover, erkjenner Carlsen.

Som kilder har fortalt til NRK, ble det tatt en sjanse. Som da Brian Clough, den legendariske fotballtreneren, beordret Nottingham Forest-spillerne til å gå på byen før cupfinaleseieren mot Southampton i 1979, startet Carlsen en privat fest på hotellrommet sitt.

Målet var å glemme det som hadde skjedd og det som var i vente. Han måtte få nervene under kontroll.

Slo tilbake

Utskeielsen kunne endt med tap av energi og overskudd. Både Carlsen og støttespillerne hans visste det. Men i stedet fikk festen den ønskede, forløsende effekten.

Nordmannen klarte å glemme tapet, tabbene og de negative tankene. Han klarte å nullstille seg, og gikk neste dag til forberedelsene i en positiv sinnsstemning.

Bare 48 timer seinere slo han også tilbake. I det 10. partiet vant endelig Carlsen. Han knuste Karjakin, og la raskt en plan som innebar omspill - noe motstanderen ikke visste. På den måten kunne Carlsen forberede seg på kortere betekningstid, noe Karjakin etter matchen innrømmet var en av de avgjørende faktorene til VM-utfallet. Mens Carlsen var uthvilt, var russeren utmattet.

Seermagneten

Carlsens oppreisning ble også total da han blåste Karjakin av brettet i både det tredje og fjerde hurtigsjakkpartiet. Til slutt kronet han matchen med et spektakulært dronningoffer i det aller siste, vinnende trekket. Og det på sin egen 26-årsdag.

Slik skrev han seg ikke bare inn i historiebøkene med et av de mest hyllede VM-trekkene noen gang. Han sementerte også plassen i det som blir hans fjerde strake tilttelkamp.

I 2018 vil de hurtigvoksende seertallene trolig nå nye høyder. For på tilsvarende måte som når de norske håndballjentene spiller mesterskap desember hvert år, er Carlsens dramatiske VM-kamper blitt en nasjonal begivenhet av episk karakter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling