RIVALER: Hikaru Nakamura (til venstre) må som regel finne seg i å være i Magnus Carlsens skygge. Men nå har amerikaneren brutt drømmegrensa og klatret på verdensrankingen etter en fantastisk start på 2015. Foto: Tom Gannam/AP Images
RIVALER: Hikaru Nakamura (til venstre) må som regel finne seg i å være i Magnus Carlsens skygge. Men nå har amerikaneren brutt drømmegrensa og klatret på verdensrankingen etter en fantastisk start på 2015. Foto: Tom Gannam/AP ImagesVis mer

Carlsens erkerival brøt drømmegrense

Den tiende i historien.

(Dagbladet): Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura er mest kjent for nordmenn grunnet deres stadige ordkriger

På sjakkbrettet har Carlsen vært amerikaneren overlegen.

På 27 oppgjør har nordmannen vunnet elleve ganger. Nakamura står fortsatt uten seier.

Men nå er amerikaneren i sitt livs form.

Fantomstart på 2015 Mandag brøt han drømmegrensa da han for første gang i karrieren passerte 2800 ratingpoeng.

Det gjorde 27-åringen i superturneringa Zürich Chess Challenge, ei turnering Carlsen avslo å spille etter å ha vunnet den i fjor.

Amerikaneren vant forrige måned ei stor turnering i Gibraltar. Der tjente han betydelige 16,1 ratingpoeng, og han har fortsatt å ta store jafs i Zürich. 

- Dette er et lite gjennombrudd for Nakamura.

- Utviklingen hans så ut til å flate ut, men han har hatt en fantastisk start på året. Han vant i Gibraltar, og nå er han storfavoritt til å vinne her også, sier chess24s kommentator Lawrence Trent.

I tet Han slo den dobbelte Norway Chess-vinneren Sergej Karjakin i mandagens parti og leder nå turneringa i Sveits etter tre runder.

- Han gjorde ett tabbetrekk, og det utviklet seg til å bli en veldig enkel seier, sier Nakamura til arrangøren etter seieren. 

Nakamura er den tiende i sjakkhistorien til å bryte drømmegrensa.

Carlsen krysset grensa i oktober i 2009 som tidenes yngste, og eksperter spekulerer i at 24-åringen kan nå 2900 ratingpoeng som tidenes første. 

I dag er nordmannen suveren verdensener med 2863 ratingpoeng.

Etter mandagens runde i Zürich er Nakamura rangert som verdens fjerde beste spiller, 60 ratingpoeng bak Carlsen.