Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Carlsens fysikk kan bli den avgjørende faktoren

Tar Anand på alderen.

VMs sjette parti var partiet der Anand skulle vise at han var like livsfarlig som en såret, indisk tiger.

Anand skulle slå tilbake med hvite brikker etter nederlaget i går. Men i stedet møtte indieren en velopplagt og energisk nordmann, sulten på flere seire.

GM Daniel King mener at Anand prøvde seg med en noe annerledes åpningen, men at han ikke fikk noe overtak. Etter 37. trekk var partiet så og si helt jevnt, og remis var det mest sannsynlige utfallet.

- Jeg følte at hvis Anand bør satt der, kunne ikke Carlsen få til noe. Men utrolig nok flytter Anand dronninga si til g3 og gir opp den sentrale bonden, sier King, som stusser over indierens 38. trekk.

Se Kings analyse i videovinduet øverst i artikkelen.

- Ble utålmodig Kanskje trodde Anand at alle bøndene skulle bli likvidert, men slik gikk det ikke. Tross et passivt, svart tårn, klarte Carlsen å holde bøndene på brettet.

Og ikke bare det, Carlsen endte opp med en bonde ekstra.

Men fortsatt synes ikke King at det er noen krise for Anand. Hadde Anand sittet rolig og ventet, mener King at det ikke var noen umiddelbar fare for tap. Det skulle snart forandre seg.

- Anand gir opp en bonde nummer to. Carlsen tok den selvfølgelig. Jeg skjønner at Anand gjorde det slik, for nå kan Anand sette press på de svarte bøndene rundt kongen. Men det er likevel en ekstraordinær avgjørelse av Anand, en utålmodig avgjørelse, mener King.

Fysisk godt trent Og Carlsen lot seg ikke be to ganger da han fikk sjansen. Han ofret en bonde selv, og i bytte fikk nordmannen aktivert tårnet sitt, som nå for fullt gikk inn i krigen.

- Det er utrolig hvordan Carlsen greier å komme opp med nye ideer for å legge press på motstanderen. Det er veldig imponerende, mener King.

- Dette skjer etter fire timers spill. Det er fantastisk hvordan Carlsen fortsatt har energi til å kjempe. Han er utrolig godt trent fysisk og det er et stort fordel for 22-åringen mot den 43 år gamle verdensmesteren, sier stormesteren.

Kritisk øyeblikk I det 57. trekket gjør Anand en feil, ifølge King. Han velger å sjakke en ekstra gang, og Carlsen får tid til å flytte kongen. Anand flytter tårnet igjen og tror han har vunnet en bonde, men Carlsen har en plan.

Nordmannen vil skape en farlig fribonde i midten, samtidig som Anand taper tid med å flytte tårnet ut på siden.

- I dette øyeblikket så Anand totalt deprimert ut. Det så ut som han hadde gitt opp partiet, mener King.

Carlsen klarer ifølge King å isolere Anands konge helt ute på h-raden med sitt smarte tårntrekk i det 61. trekket. Dermed blir det enda vanskeligere å stoppe fribonden i midten for hvit.

Bøndene i veien Anands egne bønder står i veien for ham. Han får ikke sjakket, og Carlsen lar seg ikke be to ganger.

- Anand må gi opp tårnet for bonden, og da valgte Anand å gi opp partiet, sier King.

- I en 12 partiers vm-kamp kan et to poengs forsprang være avgjørende for nordmannen. Det var et imponerende parti som varte i 5,5 time. Det er tydelig at Carlsens sterkere energi, bedre fysiske form er avgjørende på slutten av partiene. Det virker som Anand ikke klarer å holde konsentrasjonen helt inn, sier King.

- Det ser dårlig ut for Anand, avslutter stormesteren.

Se Kings analyse i videovinduet øverst i artikkelen