Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Carlsens neste motstander med ufattelig blemme: - Dette skjer aldri på toppnivå

Gikk fra klar ledelse til tap.

STOR TABBE: Shakhriyar Mamedyarov tapte dagens parti etter et tabbetrekk. Foto: Aziz Karimov / Pacific Press/NTB Scanpix
STOR TABBE: Shakhriyar Mamedyarov tapte dagens parti etter et tabbetrekk. Foto: Aziz Karimov / Pacific Press/NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I morgen møtes Shakhriyar Mamedyarov og Magnus Carlsen i fjerde runde av den prestisjefylte Wijk aan Zee-turneringen.

Men det spørs om den aserbajdsjanske stormesteren Mamedyarov har hodet på rett plass før partiet mot den norske sjakkongen.

For i dagens parti mot ukrainske Pavel Eljanov hadde Mamedyarov et godt spillermessig overtak. Han var så oppsatt på å angripe at han helt glemte tårnet, og flyttet en annen brikke. Tårnet sto i en truet stilling, og ble tapt i neste mottrekk.

- Det skjer aldri på toppnivå, at man lar en brikke bli stående i tapende slag. Dette er krise, sier Magnus Carlsens søster Ellen til TV 2.

- Dette er en tragedie, sier sjakkspiller Jon Ludvig Hammer.

- Ufattelig Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel kaller det «sjakkblindhet».

- Det er helt ufattelig at det går an. Gudene vet hvordan det skjedde. Av og til har man en slik blackout, sier Gausel, som spekulerer i om han spilte fort for å vinne på tid, og dermed overså at tårnet sto i slag.

Dette er et prakteksemplar på det som i sjakkens verden kalles en bukk (en kjempetabbe). Mamedyarov hadde en vinnende stilling, men «bukket» vekk tårnet sitt.

Ga opp I stedet for seier ble det tap for 30-åringen, som ga opp etter tabbetrekket. Han ville stått med to poeng i turnering, noe som i skrivende øyeblikk ville vært delt ledelse.

- Det er utilgivelig. Han kommer til å tenke på dette i morgen, sier Hammer.

- Han taper og vinner så mye. Det er mange andre som ville tatt det tungt. Jeg tror ikke han kommer til å være psykologisk knust. Med tanke på norsk seier ser det godt ut. Han blir neppe psykisk styrket av å sette bort det tårnet, sier Gausel.

Det kan være godt nytt for Magnus Carlsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media