VANT: Magnus Carlsen vant VM-kampen mot Fabiano Caruana. Ved motsatt utfall kunne sjakkstjernas karriere tatt en helt annen retning. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VANT: Magnus Carlsen vant VM-kampen mot Fabiano Caruana. Ved motsatt utfall kunne sjakkstjernas karriere tatt en helt annen retning. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Magnus Carlsen vant VM i sjakk

Carlsens overraskende ord: - Hadde blitt min siste VM-kamp

Klarer ikke å forklare hvorfor han spiller dårligere enn tidligere.

De 12 langsjakkpartiene mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana endte med remis, men i hurtigsjakken var nordmannen nådeløs. Carlsen knuste motstanderen 3-0, og kan nok en gang kalle seg verdensmester i sjakk.

Det er fjerde gangen 27-åringen vinner en VM-kamp og han er fremdeles rangert som verdens beste spiller. En ranking han har hatt helt siden 2011.

Alt er med andre ord fryd og gammen for sjakkstjerna, men overfor The Guardian letter Carlsen på sløret. Historien kunne nemlig sett helt annerledes ut.

- Helt klart

For ved et par anledninger under VM-kampen hadde Caruana store vinnersjanser, og skulle amerikaneren klart å avgjøre det etter 12 kamper, er det ikke sikkert vi hadde fått sett Carlsen ved et sjakkbrett i en VM-kamp igjen.

- Hvis jeg hadde tapt, kan det godt være at det hadde blitt min siste VM-kamp, sa han til en sjokkert presse.

Og på spørsmål om dette var noe han virkelig mente, svarte nordmannen kort:

- Helt klart, før han utdypet litt.

- Jeg vet ikke. Jeg ville ikke lagt opp, men det er mulig at jeg ikke ville ha spilt en til VM-kamp. Men nå får vi se, jeg har mye tid til å forbedre spillet mitt de neste to åra, sier han til avisa.

- Handler om tankesettet

For gapet ned til nummer to i verden har blitt mindre de siste åra, og da spesielt med Caruana som en stor utfordrer. Han er bare tre ratingpoeng bak Carlsen, og kan klatre til topps før året er omme.

Under VM-kampen sa Carlsen at hans største forbilde var han selv for tre-fire år siden, og nordmannen sliter med å forklare hvorfor en eldre og mer rutinert utgave av seg selv ikke klarer å spille like godt som tidligere.

- Det handler mye om tankesettet. Med tanke på min forståelse av spillet, er det ingen grunn til at jeg skal spille dårligere enn tidligere. Men disse kampene har vist at jeg ikke klarer å ta alle sjansene som kommer. Jeg må jobbe med det, og bli skarpere neste gang.

Vil ha forandringer

Mange var kritiske til VM-kampen underveis. Alle partiene endte med remis, og man begynte å snakke om at formatet bør endres.

Ingen er imidlertid enige om hvordan det bør se ut når Carlsen skal forsvare VM-tittelen neste gang, men han har selv noen ideer til hvordan mesterskapet kan forandres og forbedres.

- Jeg synes det er bra med mer hurtig- og lynsjakk i VM-kampen, for det er til en viss grad en renere form for sjakk. Forberedelsene spiller en mindre rolle, og det handler mer om raske beregninger, intuisjon og instinkt, alt jeg synes er viktig i sjakk. Det ville jeg likt, men også kamper der det gis mer rom til å eksperimentere og ta sjanser, mener Carlsen.