Sjakk-VM i New York

Carlsens pappa lettet: - Det var en veldig vanskelig match

New York, USA 20161130.
Sjakk-VM 2016. Regjerende mester Magnus Carlsen vant sjakk-VM over Sergej Karjakin fra Russland etter omspillet i sjakk-VM.
Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
New York, USA 20161130. Sjakk-VM 2016. Regjerende mester Magnus Carlsen vant sjakk-VM over Sergej Karjakin fra Russland etter omspillet i sjakk-VM. Foto: Pontus Höök / NTB scanpixVis mer

NEW YORK (Dagbladet): Etter tolv partier sto det uavgjort 6-6 mellom regjerende verdensmester Magnus Carlsen og den russiske utfordreren Sergej Karjakin. Dermed måtte sjakk-VM avgjøres på høydramatisk vis onsdag i et omspill med hurtig- og lynsjakk.

Etter det som var det mest dramatiske øyeblikket i karrieren, var seieren et faktum etter de fire hurtigsjakkpartiene. Carlsen har dermed sikret seg sin tredje VM-tittel til voldsom jubel fra den norske fansen i lokalene i New York.

- En lettelse

Det gledet Carlsen selv og hele familien hans.

- Det er en lettelse. Jeg er glad på Magnus sine vegne. Han var mer opptatt av resultatet enn han pleier å være. Det var en veldig vanskelig match. Det er klart han er både veldig lettet og veldig glad for å ha vunnet til slutt. I dag var alle fornøyde, sier Magnus Carlsens far, Henrik Carlsen, til Dagbladet.

- Det føles fantastisk. Den siste halvannen måneden har vi reist verden rundt på treningsleire og den slags. Å vinne en VM-kamp er noe helt spesielt. Vi så ikke Magnus fra hans beste side i noen av partiene, men han klarte å overvinne en krise han aldri før har opplevd i VM-sammenheng, sier Magnus Carlsens hovedtrener, Peter Heine Nielsen, til Dagbladet.

- I stedet for å falle sammen, spilte han seg opp.

- Skuffet over noe

- Hvorfor er Magnus verdens beste sjakk-spiller?

- Han er en allrounder som spiller bedre sjakk enn alle andre. Han er en fryktelig motstander å ha, sier Nielsen.

- Har du noe å utsette på hvordan han har spilt i VM?

- Ja, selvsagt er det det. Jeg vil tro han er skuffet over noen sjanser han ikke utnyttet, men han er verdens klart beste.

- Hva er neste utfordring for Magnus?

- Det interesserer meg ikke akkurat nå. Nå skal jeg treffe min sønn og min kone for første gang på halvannen måned. Nå skal det festes og feires, og så kan vi bekymre oss for Magnus sin karriere seinere, sier Nielsen.

- Verdens beste spiller

Presidenten i Norges sjakkforbund, Morten L. Madssen jubler også for seieren.

- Dette er veldig stort for Magnus og norsk sjakk å hamre i stein at han er verdens beste spiller. Det viser han for tredje gang, sier Madssen til Dagbladet.

- Det har vært surrealistisk å være her. Det er så mye oppstyr og oppmerksomhet rundt det han gjør. Det er fantastisk å se det.

- Dette betyr videre økt oppmerksomhet rundt sjakken i Norge. Vi har andre unge talenter som kommer opp. Magnus brøyter vei, sier Madssen.