SKUFFET: Magnus Carlsen har fått en marerittstart på Norway Chess. Her sammen med søsteren Ingrid Carlsen etter tapet for Fabiano Caruana.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
SKUFFET: Magnus Carlsen har fått en marerittstart på Norway Chess. Her sammen med søsteren Ingrid Carlsen etter tapet for Fabiano Caruana. Foto: Carina Johansen / NTB scanpixVis mer

Carlsens prestisjetap kan påvirke neste års VM-kamp

- Jeg er ikke redd, sier Caruana.

STAVANGER (Dagbladet): Fabiano Caruana er favoritt til å bli Magnus Carlsens VM-motstander neste år. Den psykologiske krigføringen mellom dem pågår konstant. Om Caruana kvalifiserer seg gjennom å vinne Kandidatturneringen vinteren 2016, vil derfor gårsdagens seier få enda større betydning. 

- Alle partier i forkant av en potensiell VM-kamp er av betydning. Det står prestisje på spill hver gang disse to møtes, sier Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel. 

- Stygge tap Det hjelper ikke at Carlsen har fått en marerittstart på Norway Chess-turneringen i Stavanger. Etter to strake tap, ligger verdensmesteren helt sist. I gårsdagens andre runde ble 24-åringen utspilt av sin italiensk-amerikanske konkurrent og var etterpå alt annet enn fornøyd. 

- Det var en veldig dårlig dag mot en veldig god motstander. Det var også en ganske stygg bukk (tabbe). Så er det jo sånn at bukker gjerne kommer når man er under press, men det skal ikke skje, sier Carlsen til Dagbladet.

- Hvordan ser du på veien videre i turneringen?

- Det blir veldig vanskelig. Jeg ligger langt bak. Jeg har ingen poeng. Jeg må begynne å spille bedre enn jeg gjorde i dag. 

- Med tanke på en potensiell VM-kamp, hva betyr tapet for Caruana?

- Jeg har hatt tapt mange stygge partier mot Caruana tidligere, det er ikke til å komme seg unna. Men jeg har også gitt ham mange smertefulle nederlag. Jeg har allerede vunnet to partier med svart mot han i år, så det går litt frem og tilbake - men denne gangen var han best, sier verdensmesteren.

- Ikke redd Caruana er kjent som en av sjakksirkusets hyggeligste menn, men ved sjakkbrettet er han fryktløs. Det gjelder også i spill mot Carlsen.

- Jeg syns det var et bra parti fra min side. Jeg var bedre forberedt enn ham. Etter åpningen fant jeg alle de riktige trekkene for å vinne, sier Caruana til Dagbladet.

- Hvordan synes du det er å møte Carlsen, generelt sett?

- Det er alltid en utfordring. Tidligere i år hadde jeg ikke hatt så veldig stor suksess mot ham. Jeg hadde tapt to og spilt en uavgjort før dette partiet - men nå har jeg en seier. I turneringsspill er resultatene hans bedre enn mine, men mellom oss har jeg definitivt sjanser. Jeg har vist mange ganger at jeg kan slå ham.

- Så du er ikke redd for Magnus?

VERDENSTOER: Fabiano Caruana frykter ikke Magnus Carlsen. 
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
VERDENSTOER: Fabiano Caruana frykter ikke Magnus Carlsen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer

- Redd? Nei. Først må jeg komme meg gjennom Kandidatturneringen, men jeg tror det vil bli en veldig interessant kamp om jeg klarer det, sier Caruana om den potensielle VM-matchen.

• 3. runde av Norway Chess starter klokken 16.00. Magnus Carlsen har hvite brikker mot Anish Giri, mens Jon Ludvig Hammer spiller med sorte mot Levon Aronian.