Carlsens russiske VM-motstander innrømmer: Vil helst flytte kampen til Moskva

Eksperter tror Karjakin kan få ønsket oppfylt.

FORETREKKER MOSKVA: Tittelutfordrer Sergej Karjakin forteller om den kommende VM-kampen mot Magnus Carlsen under et eksklusivt møte med Dagbladet i Bilbao. Foto: Maria Emelianova/Dagbladet
FORETREKKER MOSKVA: Tittelutfordrer Sergej Karjakin forteller om den kommende VM-kampen mot Magnus Carlsen under et eksklusivt møte med Dagbladet i Bilbao. Foto: Maria Emelianova/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BILBAO (Dagbladet): Som i 2013 og 2014 preges opptakten til Magnus Carlsens VM-kamp av usikkerhet. Bare tre måneder før prestisjeoppgjøret mot Sergej Karjakin er planlagt å finne sted, er fremdeles ingen avtaler underskrevet.

AGON har tidligere uttalt at tittelmatchen skal foregå i New York, men den omstridte arrangøren har verken overholdt tidligere lovnader om utsending av spillernes personlige kontrakter eller annonsering av spillelokale.

Flere internasjonale eksperter tror grunnen er at AGON har møtt på store økonomiske utfordringer i den amerikanske verdensmetropolen som gjør at Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) vil gripe inn og få lagt kampen til Russland i stedet.

ØNSKER HELST IKKE Å SPILLE I USA: Magnus Carlsens russiske VM-motstander Sergej Karjakin forholder seg til FIDE og VM-arrangør AGON, men foretrekker å spille i Moskva. Foto: Maria Emelianova/Dagbladet
ØNSKER HELST IKKE Å SPILLE I USA: Magnus Carlsens russiske VM-motstander Sergej Karjakin forholder seg til FIDE og VM-arrangør AGON, men foretrekker å spille i Moskva. Foto: Maria Emelianova/Dagbladet Vis mer

Karjakins innrømmelse

I forbindelse med et stort og eksklusivt intervju med Dagbladet i Bilbao denne uka innrømmer samtidig Karjakin at han foretrekker å ikke spille i USA. 26-åringen avslører også at han venter på svar fra AGON vedrørende sin personlige kontrakt og valg av lokale, i likhet med Carlsen-leiren.

Karjakin velger likevel å sette sin lit til at FIDE-president og Vladimir Putin-venn Kirsan Iljumzjinov rydder opp.

- Foreløpig har vi ikke hørt noen ting. Jeg ønsker å tro at FIDE vil organisere alt, men for øyeblikket har vi ikke kontrakter eller noen ting. Jeg vil stole på Kirsan, men samtidig ønsker jeg snart å få noen bekreftelser, sier Karjakin til Dagbladet, før han bekrefter at USA ikke er en ønsket destinasjon for ham i november.

- Det ville vært mer komfortabelt for meg å spille i Moskva. Et annet sted i Europa ville også vært bedre enn USA, sier Carlsens tittelutfordrer.

FORTREKKER MOSKVA: Karjakin legger ikke skjul på at han ville likt å spilt med hjemmebanefordel mot Carlsen. Her under Bilbao Masters. Foto: Joachim Baardsen/Dagbladet
FORTREKKER MOSKVA: Karjakin legger ikke skjul på at han ville likt å spilt med hjemmebanefordel mot Carlsen. Her under Bilbao Masters. Foto: Joachim Baardsen/Dagbladet Vis mer

- Veldig skuffende

Nederlandske Peter Doggers har levd tett på det internasjonale sjakkmiljøet i over 20 år. I tillegg til å være ChessVibes-gründer og Chess.com-medeier, følger sjakkeksperten de beste spillerne på de største turneringene verden over. I Spania treffer Dagbladet 41-åringen i det spektakulære turneringslokalet Teatro Campos Elíseos.

Kjærligheten og interessen for sporten er nærmest grenseløs og det sårer ham at sjakkmiljøet igjen befinner seg i det han mener er en trist situasjon.

- Det er utrolig skuffende. Det er bare måneder igjen til VM og vi vet veldig lite. Det gjør meg urolig. Man vet ikke hva man kan forvente, om alt vil være i stand i tide. AGON har sagt at kampen skal være i New York, men i det siste har det vært helt stille. Det er overhodet ikke bra. De kan ikke bygge opp en interesse eller et publikum på denne måten. Dette er ødeleggende for sporten, sier Doggers til Dagbladet.

- Hva ser du på som det mest realistiske utfallet?

- Jeg vil ikke bli overrasket om det plutselig annonseres at kampen vil finne sted i Russland. Det vil være mye enklere for dem å arrangere den der. Det er Karjakins hjemland og det er mange pengesterke personer der som ønsker å bidra, forteller Doggers.

- Fokuserer ikke på publikum

Eksperten holder fortsatt muligheten åpen for at kampen kan bli avholdt i New York, men da i andre former enn først forespeilet. AGON gikk tidlig høyt ut og sa at de vurderte noen av New Yorks største turistmagneter som turneringsområde.

Det ser Doggers nå på som svært lite sannsynlig.

- AGON har alltid fokusert mest på Internett-opplevelsen, ikke på publikum. Så jeg tror ikke engang de bryr seg om hvor kampen blir holdt. Med dyre leieutgifter sentralt i New York kan en plass som Marshall sjakkklubb heller bli et alternativ. Det vil være et sted som har en lang historie, men det vil ikke være et lokale hvor man får masse tilskuere. Til gjengjeld krever det ikke halvannet år med planlegging for å få det til.

Les også: VM-arrangørens nye utspill overrasker Carlsen-leiren: - Sa de det? Det er ukomfortabelt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer