Carlsens sjakkbragd hylles i 89 land

Ingen norske idrettsutøvere kan måle seg med sjakkgeniet.

(Dagbladet): I dag ble VM-kampen avgjort, etter at Magnus Carlsen og Vishy Anand spilte Remis.

Magnus Carlsen ble den nest yngste VM-vinneren i sjakk noensinne, og den første fra Norge.

Her i Norge har sjakkfeberen herjet de siste to ukene. Men det er ikke bare i Norge sjakkinteressen har økt.

En undersøkelse som Meltwater Group har gjennomført, viser at Magnus Carlsen har blitt omtalt i 89 land under VM-kampen mot Anand.
 
Voldsom omtale Av norske idrettsutøvere er det nesten ingen som kan måle seg med Carlsen. Aksel Lund Svindal under et suksessfullt VM er i nærheten. Men alpinisten når ikke ut til like mange nasjoner som 22-åringen fra Lommedalen. I land som Elfenbenkysten, Fiji, Cuba og Iran har Carlsen blitt omtalt den siste uken.

 STOR:  Aksel Lund Svindal er en av få norske idrettsutøvere som kan måle seg med Magnus Carlsen på verdensbasis. .Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
STOR: Aksel Lund Svindal er en av få norske idrettsutøvere som kan måle seg med Magnus Carlsen på verdensbasis. .Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

De to nevnte sammen med golfstjernen Suzann Pettersen er Norges mest kjente. I Nord-Amerika er Tutta mest kjent, mens Lund Svindals vekker størst interesse i Mellom-Europa. Carlsen derimot, blir omtalt jorda rundt.

9 831 ganger har han blitt omtalt i internasjonale medier denne måneden, ifølge undersøkelsen som er foretatt av Melwater Group, som har søkt i en kildebase på 226 161 nyhetsmedier. Før VM-kampen var Carlsens bestenotering i år på 2 947.

Om treffene er mange i internasjonale medier, er treffene voldsomme for sosiale medier.

Knuser de andre norske Bare i dag har Carlsen blitt omtalt 26 180 ganger på sosiale medier. Hele uken er tallet er på 69 150.

 POPULÆR:  Suzann Pettersen har vært i golftoppen i en årrekke. Hun er en av få som er like populær som Magnus Carlsen internasjonalt. Foto: AP Photo/Wally Santana/NTB Scanpix.
POPULÆR: Suzann Pettersen har vært i golftoppen i en årrekke. Hun er en av få som er like populær som Magnus Carlsen internasjonalt. Foto: AP Photo/Wally Santana/NTB Scanpix. Vis mer

Til sammenligning ble Suzann Pettersen omtalt litt over 22 000 ganger i september da hun vant Evian Master. Bare i dag har Carlsen flere «hits».

- Den globale interessen rundt Magnus Carlsen underbygger hvorfor «Time Magazine» anerkjenner ham en av klodens 100 mest innflytelsesrike personer. Uansett hvor du reiser i verden vil du støte på personer som kjenner til verdenseneren, sier Eirik Næsje i Meltwater Group.

- Da Anand vant VM i fjor fikk han kun 3000 treff. Det er absolutt interessant hvordan Carlsen har personifisert sjakken, utdyper Næsje til Dagbladet.

Internasjonale oppslag Da Aksel Lund Svindal vant VM i februar oppnådde han 12 000 treff.

 VOLDSOM ØKNING:  Tallene fra Meltwater Press viser at interessen rundt Magnus Carlsen har tatt av.
VOLDSOM ØKNING: Tallene fra Meltwater Press viser at interessen rundt Magnus Carlsen har tatt av. Vis mer

- Det kommer Carlsen til å passere i dag. Det er ingen tvil om at han er den største, fortsetter Næsje.

- Jeg fant 12 nyhetstreff på Carlsen på Fiji, ler han.

Carlsens VM-seier har blitt slått stort opp blant flere internasjonale medier. Mens svenskene mobbet oss for sjakkinteressen for en uke siden, måtte de i dag bite i det sure eple.

 HEFITIG I SOSIALE MEDIER:  Denne statistikken viser at omtalen av Magnus Carlsen på sosiale medier har tatt av i dag.
HEFITIG I SOSIALE MEDIER: Denne statistikken viser at omtalen av Magnus Carlsen på sosiale medier har tatt av i dag. Vis mer

Carlsens VM-seier var oppslagsstoff både hos Expressen og Aftonbladet.

I Danmark har også seieren blitt lagt merke til, og India er skuffelsen stor over at Vishy Anand ikke klarte å forsvare tittelen.

 VERDENSOMTALE:  Landene i grått er landene hvor Magnus Carlsen ikke har blitt omtalt. Med andre ord, har nesten hele verden fått med seg bragden til 22-åringen fra Lommedalen.
VERDENSOMTALE: Landene i grått er landene hvor Magnus Carlsen ikke har blitt omtalt. Med andre ord, har nesten hele verden fått med seg bragden til 22-åringen fra Lommedalen. Vis mer