<strong>BETENKT:</strong> Magnus Carlsen ser på seg selv som favoritt, men vet at han må spille bedre enn han har gjort før i år for å hamle opp med Fabiano Caruana. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån
BETENKT: Magnus Carlsen ser på seg selv som favoritt, men vet at han må spille bedre enn han har gjort før i år for å hamle opp med Fabiano Caruana. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån Vis mer

Ekspertenes dom før VM-kampen mellom Fabiano Caruana og Magnus Carlsen

Carlsens store VM-frykt

Magnus Carlsen har slitt den siste tida. Det gjør både ham selv og ekspertene bekymret før VM-kampen mot Fabiano Caruana. Men nordmannen har noen skumle planer på gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

LONDON / OSLO (Dagbladet): - Det er lenge siden jeg har sett på meg selv som en underdog. Når du har vært nummer én i verden i sju år og har vunnet tre VM på rad, er det noe galt med psyken din hvis du kaller deg en underdog.

Carlsens ord dagen før VM-partiet mellom nordmannen og Fabiano Caruana starter, levner ingen tvil.

Han har tenkt å beholde VM-tittelen, som har vært norsk siden 2013, i minst to år til.

Carlsens frykt

Men for at Carlsen skal greie det, må han spille sjakk på et helt annet nivå enn han har gjort så langt i 2018.

Det er nordmannen klokkeklar på selv.

- Caruana er en formidabel motstander, og resultatene hans i år snakker for seg selv. Jeg må spille bedre enn jeg har gjort før i år for å vinne. Men jeg har troa på at jeg skal gjøre det, sa Carlsen på pressekonferansen i London i går.

Om Carlsen er i form, er også ekspertenes store usikkerhetsmoment før partiene.

- Hva er du mest spent på ved kampen?

- Det er Magnus sin form. Han har ikke vært helt overbevisende i det siste. Han har vært fantastisk overbevisende de siste åra, men ikke i det siste. Har han energien? Spiller han fort? Spiller han med selvtillit? Kommer han i tidsnød? Det er jeg veldig, veldig spent på, sier sjakkspiller og VG-ekspert Simen Agdestein til Dagbladet.

I tidligere VM-kamper har vi ofte sett en sliten Carlsen. Spesielt i Russland var nordmannen langt nede ved et par anledninger på grunn av sykdom.

Dette må han unngå nå.

- Det er viktig å ha energien. Når man er i god form, så fungerer ofte de veldig små nyansene. De har ikke fungert så godt i det siste. Magnus trenger å ha energi, og det merker man fort i spillet hans om han har det eller ikke. Han trenger å føle seg vel og ha det bra med seg selv, for å si det sånn, sier Agdestein.

<strong>KLAR:</strong> Magnus Carlsen virker rolig, skjerpet og klar til kamp da han torsdag møtte pressen før VM-kampen mot amerikanske Fabiano Caruana. Foto: Fredrik Varfjell /Bildbyrån
KLAR: Magnus Carlsen virker rolig, skjerpet og klar til kamp da han torsdag møtte pressen før VM-kampen mot amerikanske Fabiano Caruana. Foto: Fredrik Varfjell /Bildbyrån Vis mer

Helt ny utfordring

Før årets kamp i London, tror ekspertene på en helt annen utvikling enn de tidligere VM-kampene. Der har Karjakin og Anand forsøkt å forsvare seg til seier.

I år er det nummer én og to på verdensrankingen som spiller mot hverandre. Bare tre små rankingpoeng skiller Carlsen og Caruana.

- Dette er et gigantoppgjør av en annen klasse enn det vi har sett før. Nå har vi utvilsomt de to beste spillerne som setter seg ved brettet. Hvis Caruana vinner i London og går forbi Carlsen på rankingen, så er det ingen tvil om at han er den nye kongen, sier NRK-ekspert Torstein Bae.

Agdestein er enig:

- Caruana angriper og gjør det som han føler er best, uansett hvem han møter. Det spiller ingen rolle om det er VM-match eller ikke. Jeg tror han er en psykisk sterkere motstander. Karjakin og Anand var underdogs i egne øyne, for å si det på den måten. Jeg tror Caruana bare vil spille gode trekk, så får det bli som det blir.

FORLOT PRESSEKONFERANSEN: Regjerende verdensmester Magnus Carlsen kjempet seg gjennom et tøft parti mot den russiske utfordreren Sergej Karjakin, og tapte. - Jeg gidder ikke å sitte her og vente på ham, sa Carlsen om Karjakin. Video: NTB Scanpix Vis mer

Dette må Carlsen passe på

Ekspertene tror altså på mye mer offensiv sjakk nå enn tidligere. Carlsen har tidligere forsøkt å få konkurrentene ut av computer-sjakken, altså planlagte trekk og inn i ukjent farvann.

Nordmannen vil sette motstanderne i en situasjon de ikke kan planlegge på forhånd, før han går til angrep selv.

- Hvilke farer utgjør Caruana for Carlsen?

- Han er mest kjent for sin evne til å beregne varianter og kalkulering. Magnus må passe på å ikke komme i de situasjonene hvor Caruana er i sitt ess. En av nøklene er at Magnus får spillet inn i de situasjonene han er best i, så jakter Caruana på noe annet, sier Bae til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Det er heller ikke noe tvil om at Magnus er hakket bedre i sluttspill, så hvis det blir jevne situasjoner i sluttspillet, så har Magnus sjansen til å utspille amerikaneren. Caruana er på sin side en veldig farlig mann i åpningene, og kan overraske Magnus.

– Hva er Carlsens fordeler?

– Magnus har en bedre intuisjon. I veldig rolige stillinger er Magnus i stand til å utspille Caruana, slik jeg ser det. Han har en dypere forståelse. Han kan skvise ting ut av tilsynelatende helt like stillinger, sier Agdestein til Dagbladet.

- Kan bli en massakre

Der Agdestein tror Carlsen kommer til å gå av med tittelen, tør ikke den australske stormesteren og sjakkjournalisten Ian Rogers å spå resultatet.

- Vanligvis kan jeg det, men Caruana har spilt så bra i det siste og jeg forventer alltid at Carlsen løfter seg når VM kommer, så jeg har ikke peiling, sier Rogers til Dagbladet.

Australieren sier at han ser to mulige scenarioer på spørsmål om hvordan han tror oppgjøret kommer til å utfolde seg fra starten av.

- Hvis Caruana er nervøs i starten, så kan Magnus få noen billige poeng og da vil det bli en massakre. Hvis han holder nervene i sjakk, så kan han ta ledelsen, og da er det opp til Magnus å kjempe seg tilbake som han gjorde mot Karjakin, sier Rogers, som tror vi kan få se en topoengsledelse etter bare noen få dager.

Der Rogers mener sluttspillet til Carlsen var bedre da han var ung, mener australieren at de to duellantene har jevngode åpninger.

- Jeg mener Magnus' åpninger er undervurdert. Hvis du ser på kampene dem imellom i år, så har han hatt gode posisjoner regelmessig. Det tror jeg ikke er et problem. Faren er hvis Caruana får noen aktive brikker. Han er veldig god til å kalkulere, koordinere og legge små planer. Da må Magnus være på alerten, sier Rogers, og legger til:

- Caruana har blitt en vanskelig spiller å kontrollere, og Magnus liker å kontrollere motstanderen. Det kan bli vanskelig med Fabiano.

Krevende å beholde tittelen

Det å beholde tittelen som verdens beste sjakkspiller gjennom tid har vist seg som en krevende øvelse.

Emanuel Lasker har hatt VM-tittelen lengst av alle. Han vant seks mesterskap på rappen mellom 1897 og 1910, og fikk beholde tittelen uten å spille noen VM fram til 1920.

Det ga han 23 år med tittelen verdens beste sjakkspiller. Anatolij Karpov hadde den i ti år, mens tidligere Carlsen-trener Garry Kasparov hadde tittelen offisielt i åtte år, før han også tok tittelen noen ganger til i sin egen «VM-organisasjon», uten at det teller inn på de offisielle listene.

I gjennomsnitt har de 20 VM-mesterne i snitt hatt tittelen i 6.6 år.

Carlsen tok tittelen i 2013, og har beholdt den i fem år nå.

Men som han sa på torsdagens pressekonferanse: Carlsen har ingen planer om å gi den fra seg, men nå møter han sin aller største utfordring.

Følg hvert eneste parti direkte på db.no gjennom hele VM.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer