FELLE: Magnus Carlsen jobber knallhardt med å få den russiske motstanderen ut av komfortsonen.  Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbøladet
FELLE: Magnus Carlsen jobber knallhardt med å få den russiske motstanderen ut av komfortsonen.  Foto: Hans Arne Vedlog / DagbøladetVis mer

Sjakk-VM

Carlsens svar fikk salen til å bryte ut i latter, men treneren hadde allerede avslørt bløffen

Magnus Carlsen vet at han må være kreativ for å lokke Sergej Karjakin ut av forberedelsene.  I går tok han en sjanse. Etterpå forsøkte han å bløffe det bort som en tabbe.

(Dagbladet): - Jeg mistet brikken, så jeg flyttet tårnet tilbake til e1 rett etterpå.

Magnus Carlsens svar på det uvanlige tårntrekket (bildet under) tidlig i gårsdagens parti fikk hele salen i New York til å bryte ut i latter.

UVANLIG: Magnus Carlsen flyttet tårnet tilbake til fra e5 (blått felt) til e2 (blått felt med tårnet på). 
UVANLIG: Magnus Carlsen flyttet tårnet tilbake til fra e5 (blått felt) til e2 (blått felt med tårnet på).  Vis mer

Det hadde vært en intenst parti, men etterpå var det god stemning mellom de to rivalene på podiet, og det komiske responsen fikk de frammøtte til å flekse lattermusklene.

Overrasket

Det omtalte tårntrekket hadde fått mye oppmerksomhet underveis i partiet.

- Dette er uvanlig, ropte både Torstein Bae og Atle Grønn i NRKs studio.

- Magnus har vurdert det som at det er vanskelig for svart å finne de beste trekkene her. Karjakin vet nok hva som er best hvis tårnet går helt tilbake - men nå må han tenke, fulgte Bae opp.

Og fikk helt rett. Karjakin grublet i over 20 minutter før han fant svaret på gåten Carlsen hadde gitt ham.

Men hadde verdensmesteren virkelig mistet brikka? Eller var det en bløff?

Det Magnus Carlsen ikke visste da han ga sin forklaring på podiet - var at trener Peter Heine Nielsen allerede hadde avslørt ham timer i forveien.

NRK spurte den danske stormesteren om trekket, og han foralte at det i høyeste grad var planlagt av teamet.

Dagbladet har tidligere skrevet at Carlsen vet han må tvinge Karjakin ut av forberedelsene sine i New York.

Slik han gjorde med tårntrekket i går.

Den norske verdensmesteren mener han er en bedre sjakkspiller - og at han kommer til å utspille Karjakin hvis den russiske utfordreren ikke kan lene seg på teori og kjente stillinger.

Slik som han forsøkte i går:

- Det er en liten overraskelse, selv om det er spilt før. Det er noen fordeler med å ha tårnet på e2. Det er et uvanlig trekk som kan få Karjakin ut av forberedelsene. Magnus vil tvinge ham ut for å få en liten, liten fordel som kanskje kan føre til noe.

Heine Nielsen la til:

- I dag ser man begges strategi tydelig. Karjakin vil spille klassisk, solid sjakk. Magnus vil blokkere det med uvanlige valg. Han prøver å provosere.

PRESSET: Sergej Karjakin måtte kjempe som en løve i gårsdagens sjakkparti, men sto imot presset. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
PRESSET: Sergej Karjakin måtte kjempe som en løve i gårsdagens sjakkparti, men sto imot presset. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Presset

Og planen de hadde lagt opp - fungerte utmerket. Carlsen presset den russiske motstanderen i timevis, men var ikke nøyaktig nok til å sette inn nådestøtet.

Det uvanlige trekket er blitt spilt et par ganger tidligere på høyt nivå. Blant annet av Maxime Vachier-Lagrave.

Til Chess.com forteller den franske sjakkspilleren at han fikk ideen etter en «tabbe»:

- Jeg fikk en liknende stilling da jeg spilte på Play Magnus-appen. Jeg skulle flytte tårnet tilbake til e1, men bommet og slapp det for tidlig. Da tenkte jeg at jeg kunne sjekke stillingen.

Chess.com skriver at franskmannen spilte trekket mot Anish Giiri i 2014 - og at flere stormestere har gjort det samme seinere.

SJAKKANALYSEN: GM Daniel King analyserer her Magnus Carlsens tredje parti i VM-kampen mot Sergej Karjakin. Video: Daniel King / Powerplaychess Vis mer

Tarjei Svensen er enig i at Carlsens trekk var planlagt.

- Hvorfor velger han dette uvanlige trekket?

- Tja, den ene grunnen er nok for å sette ut Karjakin. Det er jo et trekk som er ikke er like godt analysert på toppnivå, så da er sjansen for å få han ut av forberedelsene større. Det virket jo også. Karjakin måtte bruke 25 minutter på et svar. Den andre grunnen er at trekket gir muligheten til å ta tilbake med løperen etter Te8, sier Dagbladets sjakkekspert.

I går tok Magnus Carlsen en sjanse, og lyktes. Så gjenstår det å se om Carlsen kommer opp med nye uventede trekk i kveldens parti.