Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Magnus Carlsen har seg selv som forbilde

Carlsens svar fikk salen til å bryte ut i latter

Magnus Carlsen vet hvilken spiller i verdenshistorien han ser mest opp til. Det er en person som står ham nær.

FIKK SALEN TIL Å LE: Magnus Carlsen og utfordrer Fabiano Caruana spilte remis på historiske "The College in Holborn" også i det femte partiet. I midten presseoffiser Daniel King.


Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FIKK SALEN TIL Å LE: Magnus Carlsen og utfordrer Fabiano Caruana spilte remis på historiske "The College in Holborn" også i det femte partiet. I midten presseoffiser Daniel King. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem partier og fem strake remiser er resultatet så langt i sjakk-VM i London.

Etter nok en remis måtte intervjuerne på pressekonferansen grave etter nye spørsmål å stille Fabiano Caruana og Magnus Carlsen. Og det var Carlsens svar på hvilken spiller han ser opp til mest som fikk dagens største mottakelse.

- Jeg må si at min favorittspiller fra fortida nok er meg selv fra tre-fire år siden, sa Carlsen til stormende latter.

Så Magnus som 23-åring, spør presseoffiser Daniel King nordmannen.

- Ja, Magnus på 23, sa en smørblid Carlsen.

Det var alderen da nordmannen tok sin aller første verdensmestertittel og da kom hans første seiersparti i det femte. Det skjedde ikke denne gangen.

10 BESTE: GM Daniel King går gjennom Magnus Carlsens 10 beste avslutninger fram til 2013. Her er løsningen på Magnus Carlsens parti mot Ivan Sokolov. Dette er den siste av i alt 11 videoer i serien. Video: Daniel King/YouTube.com/PowerPlayChess Vis mer

- Godt fornøyd

Til tross for en skarpere åpning enn noen gang før i mesterskapet, spilte de to duellantene hverandre ut av brettet til ingen hadde en klar fordel.

Bare 34 trekk skulle til før begge sa seg fornøyd med uavgjort.

- Jeg var godt fornøyd med åpningen. Etter at det roet seg følte jeg at det bare var sort som kunne være bedre, men jeg fant ingen måte å utnytte det på. Veien til seier var veldig, veldig smal og alt er veldig presset, konkluderte Carlsen på pressekonferansen etter kampen.

Carlsen fikk mye skryt av norske eksperter for måten han taklet Caruanas meget overraskende sjettetrekk på og det ble kalt nordmannens beste åpning i en VM-kamp. Selv ville ikke Carlsen gå så langt.

- Jeg er ikke så sikker på det. Jeg tror det er litt overdrevent, men jeg er godt fornøyd med åpningen, fordi det er trygt og kanskje til og med en mulighet til å gjøre mer. Det var definitivt en suksess i dag, sier Carlsen.

For Caruana ble ikke hans tredje parti med hvit noen suksess til tross for en nøye planlagt strategi. Et parti som startet med fyrverkeri, men som nok en gang endte med remis, uten at amerikaneren var for skuffet.

- Magnus kjente linja godt og spilte den meget bra. Jeg kan bare spille for seier om jeg får en mulighet, og kan bare være skuffet om jeg glipper en sjanse. Derfor kan jeg ikke være skuffet, sier Caruana.

Kan angripe

Etter neste parti er spillerne halvveis i kampen og med det endrer de også rekkefølgen på hvem som spiller med hvite brikker.

Det betyr at Magnus Carlsen nå skal spille med hvitt i to partier på rad. Det er de partiene Carlsen på forhånd hadde sett seg ut som et naturlig punkt å angripe, sier han selv.

- Du singler det ut når du kommer til en slik turnering. Det er din sjanse til å angripe, eller hvor du er på ditt mest sårbare. Jeg ser fram til det og vi får se hva som skjer, sier 27-åringen.

Overfor NRK bedyrer imidlertid Caruana at han ikke er spesielt bekymret framfor de to neste partiene hvor han spiller med sort.

- Hvit og svart har vært ganske balansert til nå. At det blir to partier med samme farge, gjør at vi begge kan legge inn ekstra forberedelser til den, så det kan by på nye utfordringer, sier Caruana til NRK.

Foreløpig har alle partiene hvor Caruana har åpnet blitt svart med et siciliansk forsvar av Carlsen. Nordmannen er godt fornøyd med hvordan han har svart på det mange regnet som Caruanas farligste våpen.

- Jeg tror det er ganske naturlig at det kommer til å være variasjoner og overraskelser. Så langt synes jeg har gjort det ganske bra i åpningene.

Nordmannen innrømmer imidlertid at han er langt fra fornøyd med sitt spill med hvite brikker til nå i VM.

- Mest av alt er jeg mer eller mindre fornøyd med hvordan ting går med sort. Som alle kan se er det mulighet for store forbedringer med hvit, sier Carlsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!