Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Carlsens VM-motstander er klar: - Det er dramatisk. En tragedie for Caruana

Nordmannen møter Sergej Karjakin.

CARLSENS VM-UTFORDRER: Sergej Karjakin vant Kandidatturneringen etter dagens avsluttende parti mot Fabiano Caruana. Foto: Scanpix
CARLSENS VM-UTFORDRER: Sergej Karjakin vant Kandidatturneringen etter dagens avsluttende parti mot Fabiano Caruana. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Sergej Karjakin - Fabiano Caruana 1-0

(Dagbladet): Før Kandidatturneringen startet avslørte Magnus Carlsen (25) overfor Dagbladet at det var én mann som skilte seg ut. At det var én mann som hadde bedre forutsetninger enn noen andre for å skape problemer for ham under verdensmesterskapet i november. Det var 26 år gamle Sergej Karjakin.

I dag, i den siste av 14 intense runder i Moskva, viste også den 26 år gamle russeren seg som den sterkeste ved å avgjøre et dramatisk parti mot Fabiano Caruana (23) til sin fordel. Dermed møter Carlsen mannen han lenge så opp til i New York om sju måneder, noe manager Espen Agdestein ser frem til.

- Karjakin viste at han hadde best kontroll på nervene. Det var en sterk avslutning. Han kjempet som en løve. Alt i alt var det fortjent, forteller Carlsen-manager Espen Agdestein til Dagbladet.

Brukte forsvarsevnene Carlsen har tidligere fortalt Dagbladet om det spesielle forholdet til Karjakin.

- Det er litt spesielt med Karjakin. Han var jo stormester før det var noen som visste hvem jeg var i sjakkverdenen. For meg var det tidlig spesielt bare å bli sammenlignet med Karjakin. Han var jo helt der oppe, har Carlsen sagt.

Han mener Karjakins evne til å forholde seg rolig i pressede situasjoner er en av hans fremste egenskaper, og akkurat det ble utslagsgivende mot Caruana.

Med sorte brikker satset amerikaneren offensivt fra start. Caruana visste at han trolig måtte vinne for å sikre seg en billett til VM på hjemmebane i New York og spilte deretter. Før trekk nummer 34 hadde Caruana også overtaket, men en stor feil etterfulgt av en enda større like etter gjorde at Karjakin sikret seg den uhyre viktige seieren.

- Det er dramatisk og en tragedie for Caruana. Du kan se smerten i ansiktet hans. Det er sjokkerende for meg. Jeg trodde det skulle bli et langt parti, kommenterte stormester og sjakkekspert Jan Nepomnjasjtsjij på sendingen til rettighetshaver worldchess.com.

Nervedrama Før dagens avsluttende partier var det bare Caruana som kunne frata Karjakin seieren. Tilfeldigheter ville også ha det til at de to møttes over brettet, noe som nørte opp under spenningen både i forkant og frem til den siste brikka var flyttet.

Utgangspunktet var dette: Hvis Karjakin vant partiet var VM-billetten hans. Det samme gjaldt for Caruana. Hvis det ble remis var Caruana avhengig av hjelp fra Anand, som da måtte vinne sitt parti mot Peter Svidler etter som Karjakin hadde flest seirer i turneringen av han og Caruana.

Hvis Anand vant sitt parti ville både Karjakin, Caruana og den kjente inderen ende på like mange poeng - men Caruana ville triumfere på bakgrunn av innbyrdes oppgjør.

Caruna fikk imidlertid aldri noe gratis fra Anand, som spilte remis mot Svidler. Det gjør at det er Karjakin som kan forberede seg på VM-tur til New York i slutten av året.

- Karjakin er en gammel kjennig. Magnus har kjent ham siden tidenes morgen. De er i samme generasjon. Så dette er en match sjakkverden lenge har sett for seg kunne skje, forteller Agdestein.

Hele Norges coronakart