KOMMER TIL NORGE: Sergej Karjakin spiller Norway Chess 2017. Foto: Joachim Baardsen/Dagbladet
KOMMER TIL NORGE: Sergej Karjakin spiller Norway Chess 2017. Foto: Joachim Baardsen/DagbladetVis mer

Carlsens VM-motstander med Norway Chess-avsløring overfor Dagbladet: - Du tror meg gjerne ikke

Karjakin har skværet opp med arrangøren. Spiller i Stavanger i 2017. Og TV 2 har sikret seg rettighetene for de to neste årene.

BILBAO (Dagbladet): VM-utfordrer Sergej Karjakin har skrevet under på en avtale som forplikter ham til å spille Norway Chess neste år. Det bekrefter russeren overfor Dagbladet.

- Jeg har faktisk allerede signert en kontrakt for å spille der neste år. Du tror meg gjerne ikke, men jeg kommer til å spille Norway Chess 2017, sier Karjakin og smiler under et stort intervju med Dagbladet i Bilbao denne uka.

LIKER NORGE: Karjakin forteller at han gleder seg til å spille i Norge igjen. Foto: Maria Emelianova/Dagbladet
LIKER NORGE: Karjakin forteller at han gleder seg til å spille i Norge igjen. Foto: Maria Emelianova/Dagbladet Vis mer

Har skværet opp

Karjakin vant den Stavanger-baserte superturneringa både i 2013 og i 2014, men ble ikke invitert tilbake året etter. Det ble starten på et betent forhold mellom partene, noe som bidro til at Karjakin trakk seg fra årets utgave bare to måneder før start.

Turneringsleder Jøran Aulin-Jansson gikk deretter hardt ut og kalte blant annet Karjakins oppførsel for respektløs. I samtale med Dagbladet forteller Karjakin at han var sliten etter Kandidatturneringa, som han vant og dermed sikret seg muligheten til å spille om VM-tittelen mot Magnus Carlsen i november, og at det var hovedgrunnen til at han ikke overholdt kontrakten.

I BILBAO: Karjakin spiller for tiden Bilbao Masters i Spania. Foto: Joachim Baardsen/Dagbladet
I BILBAO: Karjakin spiller for tiden Bilbao Masters i Spania. Foto: Joachim Baardsen/Dagbladet Vis mer

26-åringen innrømmer også å ha vært irritert over ikke å ha blitt invitert tilbake i 2015. Nå er imidlertid forholdet mellom Karjakin og Norway Chess-arrangøren blitt bra igjen.

- Ja, det er helt fint. Nå vil jeg prøve å vinne for tredje gang. Jeg liker å spille i Norge, forteller Karjakin til Dagbladet.

- Ønsket ikke en konfliktsituasjon

Styreleder i Norway Chess Kjell Madland opplyser at Karjakins overraskende kontraktsbrudd skapte store utfordringer for dem i vår. Verken Madland eller den øvrige Norway Chess-ledelsen ønsket imidlertid at konflikten med en av verdens beste sjakkspillere skulle vedvare.

Det bidro til at partene skværet opp og signerte en ny avtale for 2017. Dagbladet kjenner til at kontrakten vil medføre økonomiske konsekvenser for Karjakin hvis noe tilsvarende skulle skje igjen.

- Vi hadde mange runder fram og tilbake som følge av det som skjedde. Det er veldig vanskelig å håndtere en slik sak. Nå har vi laget en avtale som skal ivareta litt av det som skjedde i år. I tillegg har vi blitt enige om noen andre ting som Karjakin skal bli med på. Vi er veldig fornøyde, og det tror jeg han også er. Det var veldig viktig for oss å sørge for at forholdet er greit. Vi ønsket ikke å ha en konfliktsituasjon, forteller Madland til Dagbladet.

Enig med TV 2 og Choice

I tillegg til Karjakin, er også dialogen god med regjerende tittelholder Carlsen. Det betyr at uansett utfall av VM-kampen mellom de to i november, vil verdensmesteren trolig være på plass i Norge neste år.

- Vi er veldig glade for at vi har fått en satus som gjør at de aller beste spillerne ønsker å delta. Sånn som nå var det veldig kjekt for oss å sikre at vi har begge som skal gjøre opp kampen om VM-tittelen, sier Madland.

Turneringsledelsen har også inngått toårige avtaler med både TV 2 og hotellkjeden Choice. Mens TV 2 skal sende partiene direkte, vil flere av dem finne sted på Clarion Energy i Stavanger.

Norway Chess vil bli avholdt mellom 30. mai til 10. juni.

REGJERENDE NORWAY CHESS-MESTER: Carlsen spiller for tiden i Bilbao. Foto: Joachim Baardsen/Dagbladet
REGJERENDE NORWAY CHESS-MESTER: Carlsen spiller for tiden i Bilbao. Foto: Joachim Baardsen/Dagbladet Vis mer