Sjakk-VM:

Carlsens VM-motstander snakker ut: - Det har vært fullstendig galskap

Eksklusivt intervju med Sergej Karjakin.

POPULÆR: Dagbladet møtte den russiske sjakkstjerna Sergej Karjakin i Bilbao før VM-kampen mot Magnus Carlsen. Foto: Joachim Baardsen/Dagbladet
POPULÆR: Dagbladet møtte den russiske sjakkstjerna Sergej Karjakin i Bilbao før VM-kampen mot Magnus Carlsen. Foto: Joachim Baardsen/DagbladetVis mer

NEW YORK/BILBAO (Dagbladet): For første gang i livet står det tidligere vidunderbarnet Sergej Karjakin i sentrum av sjakkens aller største begivenhet. Mens nedtråkket konfetti, brukne nasjonalflagg og tomme pappkrus fremdeles er synlig i New Yorks gater etter Donald Trumps dramatiske seier over Hillary Clinton tirsdag kveld, gjøres det klart for et helt annet type oppgjør i USA.

Utfallet vil ikke bety på langt nær like mye for verdenssamfunnet som resultatet i den amerikanske valgkampen, men det hindrer derimot ikke en av klodens mektigste ledere fra å engasjere seg.

I et eksklusivt intervju med Dagbladet forteller Karjakin åpent om støtten fra Russlands president, Vladimir Putin, i jakten på VM-tittelen.

SJAKK-VM 2016: Ekspertene Torstein Bae og Atle Grønn deltar i Dagbladets forhåndsprogram til VM-kampen mellom Magnus Carlsen og russiske Sergej Karjakin. Video: Per Ervland/Dagbladet Vis mer

- Fullstendig galskap

Vi spoler fire måneder tilbake. Det er gått like lang tid siden Karjakin kvalifiserte seg til VM-kampen mot Carlsen når Dagbladet møter ham i Spania. 26-åringen har dratt til havnebyen Bilbao for å teste seg mot Carlsen en siste gang før de to møtes i New York.

I løpet av to partier mellom VM-duellantene vinner Carlsen ett. Det siste ender med remis. Ingen hemmeligheter avsløres. Nyvinninger i åpningsfasen spares til de 12 langt viktigere og potensielt avgjørende partiene som kan krone en av dem til verdensmester i New York.

ÅPENHJERTIG: Dagbladet møtte den russiske sjakkstjerna Sergej Karjakin i Bilbao før VM-kampen mot Magnus Carlsen. Foto: Maria Emelianova/Dagbladet
ÅPENHJERTIG: Dagbladet møtte den russiske sjakkstjerna Sergej Karjakin i Bilbao før VM-kampen mot Magnus Carlsen. Foto: Maria Emelianova/Dagbladet Vis mer

Karjakin har vært en ettertraktet mann siden triumfen i Kandidatturneringa i mars, men går med på å sette seg ned med Dagbladet i en tom etasje i det spektakulære spillelokalet Teatro Campos Eliseos. Etterfulgt av et mykt håndtrykk, begynner 26-åringen raskt å prate om et det han opplever som et hysteri i hjemlandet.

- Det har vært fullstendig galskap. De to første ukene etter at jeg kvalifiserte meg var ekstremt tøffe. Jeg gjorde like mange intervjuer på 14 dager som jeg vanligvis gjør på et halvt år, forteller Karjakin.

- Sjakk er livet mitt

På samme måte som Carlsen, var også Karjakin et vidunderbarn. Russeren ble stormester allerede 12 år og sju måneder gammel, en rekord som fremdeles er hans 14 år seinere.

Likevel har det tatt ham 14 nye år å sikre seg sin første VM-kamp. Den lange ventetiden har bidratt til å gjøre tittelforsøket enda mer kjærkomment for ham.

- Sjakk er livet mitt. Jeg er utrolig glad for å endelig ha oppnådd det jeg har jobbet for siden jeg var fem år gammel. Nå vil jeg kjempe for å bli mester. Dette kan være den eneste sjansen jeg får, sier Karjakin.

GLEDER SEG TIL VM-KAMPEN: For Karjakin er sjakk og familie selve livet. Foto: Maria Emelianova/Dagbladet
GLEDER SEG TIL VM-KAMPEN: For Karjakin er sjakk og familie selve livet. Foto: Maria Emelianova/Dagbladet Vis mer

Ved sjakkbrettet er han kjent for å besitte unike forsvarsevner, en sterk mental psyke og kunnskapen om noen av verdens aller beste åpningsteorier. I forberedelsene til VM har Karjakin spisset styrkene sine ytterligere gjennom detaljert arbeid med flere av verdens beste spillere og trenere i et forsøk på å knekke Carlsens mer intuisjonsbaserte spillestil.

Møter med Putin

Pengestrømmen som finansierer støtteapparatet er tilsynelatende evigvarende, noe som skyldes Putin og presidenten i Det russiske sjakkforbundet, milliardæren Andrej Filatov.

Det innrømmer Karjakin.

- Jeg føler en stor støtte fra både det russiske forbundet og Putin. Jeg har hatt mange møter med begge.

- Hva har Putin sagt til deg?

- Det er en hemmelighet, sier Karjakin og smiler, før han velger å avsløre noen få detaljer:

- Vi har diskutert ting som foregår i sjakkverden, Kandidatturneringen og VM-kampen. Han er velinformert og vet godt hva som foregår.

- Stemmer det at du har fått ubegrensede ressurser?

- Ja, men det har Magnus også, så jeg tror ikke det er noen forskjell på det området, sier Karjakin.

Støtter annekteringen av Krim

Karjakin er en uttalt Putin-sympatisør. Det har gjort ham til en omstridt skikkelise i Ukraina, hans tidligere hjemland. Mishagsytringene mot Karjakin har i seinere tid fått ham til å avstå fra å kommentere politiske spørsmål i flere sammenhenger, men overfor Dagbladet forteller 26-åringen hvorfor han blant annet støttet annekteringen av Krim-halvøya, stedet hvor han selv vokste opp.

- Jeg har alltid følt meg russisk. Jeg forstår ikke engang ukrainsk. Det er ikke bare jeg som har det sånn, det gjelder majoriteten av folkene på Krim. De ønsker å være en del av Russland, forteller Karjakin.

Han skiftet selv statsborgerskap i 2009. Siden den gang har Karjakin representert Russland.

- Det var et enkelt valg for meg. Da jeg bodde i Ukraina, fikk jeg ingen støtte til sjakken. Da jeg flyttet til Moskva, fikk jeg en mulighet til å jobbe med noen av de beste trenerne i verden. Det var utrolig viktig for meg, forklarer han.

Familie viktigere enn sjakk

Som enebarn frem til fylte 17 år, fikk Karjakin mye oppmerksomhet fra foreldrene. Pappa Aleksander Karjakin og mamma Tatjana Karjakina var opptatt av at sønnen skulle få utløp for sjakktalentet sitt.

Da Karjkain var 10 år gammel, tok de han derfor med seg bort fra Krim fordi forholdene ikke var gode nok. Begge sluttet derfor i jobbene sine og sammen dro de til Kramatorsk i Øst-Ukraina.

- Det var et nøkkeløyeblikk i livet mitt. Jeg ble invitert til Kramatorsk hvor det var en stor sjakkskole. Der fikk jeg muligheten til å jobbe med gode trenere. Hele familien kunne også bo der, forteller Karjakin.

Foreldrenes offer lærte også Carlsens VM-utfordrer mye om hva det innebærer å ha en familie. Det gjør at det ikke er noe som overgår å tilbringe tid med kona Galia og deres ett år gamle sønn, mener Karjakin.

- Familie er det viktigste man har i livet. Det er til og med viktigere enn VM-titler, sier han.

Forholdet til Carlsen

Det betyr derimot ikke at sulten på å vinne VM-kampen mot Carlsen ikke er stor. Hele livet hans har vært en eneste stor forberedelse til det som starter i New York i morgen klokken 20.00 norsk tid.

Når Karjakin og Carlsen entrer den spesialbygde glasskula like ved «Ground Zero» på Manhattan, møtes ikke bare to tidligere vidunderbarn, men også to personer med stor respekt for hverandre.

KJEMPER OM VM-TITTELEN: Karjakin har vunnet ett klassisk parti mot Carlsen, mens nordmannen har vunnet fire av de totalt 21 spilte. Foto: Joachim Baardsen/Dagbladet
KJEMPER OM VM-TITTELEN: Karjakin har vunnet ett klassisk parti mot Carlsen, mens nordmannen har vunnet fire av de totalt 21 spilte. Foto: Joachim Baardsen/Dagbladet Vis mer

- Jeg kan ikke si at vi er bestevenner, men vi har aldri hatt noen problemer. Vi har et godt forhold. Jeg føler ikke noe behov for å skape et fiendebilde av Magnus for å prestere bedre. Hvorfor skal jeg tenke dårlig om ham? Han prøver bare sitt beste han også, sier Sergej Karjakin.