Carlsens VM-utfordrer nesten ikke til å kjenne igjen

Dagbladet møtte Vishy Anand i Sotsji.

INNBITT: Vishy Anand vil gjøre alt for å ta VM-tittelen han mistet til Magnus Carlsen i fjor tilbake. Sent i går kveld møtte Dagbladet 44-åringen da han var på vei ut av hotellet i Sotsji med en livvakt. Foto: Hans Arne Vedlog   /  Dagbladet
INNBITT: Vishy Anand vil gjøre alt for å ta VM-tittelen han mistet til Magnus Carlsen i fjor tilbake. Sent i går kveld møtte Dagbladet 44-åringen da han var på vei ut av hotellet i Sotsji med en livvakt. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

SOTSJI: - Det er greit. Dere kan ta et bilde, sier Viswanathan «Vishy» Anand (44) og stopper høflig opp.
Akkompagnert av en livvakt med stramt blikk, møter 44-åringen Dagbladet i det han er på vei ut av døra på det fasjonable VM-hotellet Radisson Blu. 

Med en lue trukket godt ned over ørene, et stort skjerf rundt halsen og treningsklær, er det kun ansiktet som avslører at det er Anand - den femdobbelte verdensmesteren fra India - som står foran oss.

Noen sekunder senere forsvinner Magnus Carlsens (23) tittelutfordrer ut i det kalde, forblåste Sotsji-mørket like fort som han kom. Mens Carlsen ankommer Russland først i kveld, har Anand har vært her og forberedt seg i flere dager allerede.

Pratet med Dagbladet På lørdag flyttes den første brikken i det prestisjefylte returmøtet. Inntil da ønsker Anand å forstyrres minst mulig. Før inderen forlot hjembyen Chennai og reiste til Sotsji sist uke, ga han imidlertid sine aller siste én til én-intervjuer før VM-start. Et av dem var til Dagbladet. 

Hva Anand svarte på spørsmålene om fjorårets ydmykelse og hvordan han har klart å komme seg tilbake, kan du lese her (krever innlogging). 

I intervjuet, som også står på trykk dagens papiravis, prater Anand blant annet om den uvurderlige støtten fra familien i tiden etter fjorårets smertefulle VM-tap. 

Bryr seg ikke om Carlsen Anand forteller i tillegg at han ikke har noen tanker om å drive med former for psykologisk krigføring verken før eller under den nært forestående matchen.

- Jeg tror ikke på «psycho babble».

Det hevder Anand, som ble gjort oppmerksom på uttalelser Carlsen kom med i midten av oktober.

Da fortalte nordmannen på en pressekonferanse i Oslo at han ikke hadde vært klar for å spille VM-kampen på det daværende tidspunktet. Selvtilliten var ikke på topp. Han trengte tid til å finne toppformen. 25 dager før det første partiet i Sotsji, sa Carlsen også at det var på tide å bli mer ydmyk med tanke på sin videre utvikling.

Uttalelsene fikk ekspertene til å stusse. Var det egentlig et rent psykologisk utspill? Om det faktisk var tilfelle, kan det ha mislyktes.

Driver ikke med taktisk spill For Anand er klar på at han uansett ikke bryr seg.

STILFULL: Det er slik vi er vant til å se Vishy Anand, med dress, skjorte og finkammet hår. Her under Norway Chess i fjor. 
Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
STILFULL: Det er slik vi er vant til å se Vishy Anand, med dress, skjorte og finkammet hår. Her under Norway Chess i fjor. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix Vis mer

- Jeg vil ikke ta del i noe taktisk spill. Jeg leser knapt noen av de intervjuene jeg gir selv, og enda færre av konkurrentene mine sine. Så jeg har ingen anelse om hva som blir sagt eller skrevet. Skulle det være noe relevant, gir likevel teamet meg beskjed. Selv foretrekker jeg å prøve å spille god sjakk, sier Anand.

Les hele intervjuet her (krever innlogging) eller i dagens papiravis.

PS: Magnus Carlsen lander i Sotsji i kveld. Klokken 21.15 norsk tid møter han pressen. Da er Dagbladet på plass. Følg db.no for siste nytt under hele mesterskapet.