Carros farlige rekordjakt

Bare 22 år gammel har Carolina Klüft vunnet alt. Nå har den svenske sjukampdronninga bare verdensrekorden å jakte på. Men dit kan hun bare komme med farlig høy risiko.

LONDON (Dagbladet): Hun skar til med grimaser da hun skadde seg i kuleringen under sesongåpningen i Götzis i Østerrike. Det var riktignok ingen stor skade.

Fingrene i høyrehånda ble bakoverbøyd og hun fikk smerter i en sene som går til albuen.

Klüft regner med å være like fin igjen til e-cupen i juli, men likevel - dette var det første varselet om at heller ikke Klüft blir den første mangekjemper som er usårbar for skader.

Medaljesamlingen hennes ble komplett da Klüft vant innendørs-EM i Madrid i vinter. Fra før hadde hun vunnet innendørs-VM, EM og VM utendørs og størst av alt : - OL i Aten i fjor sommer.

Hun er fortsatt ikke ferdig med junioralderen og er allerede i gang med å forsvare alt som forsvares kan. Det skal hun gjøre først under VM i Helsingfors i august og så under EM hjemme i Göteborg neste år.

La om treninga

Men er dette nok? Sammen med trener Agne Bergvall har Klüft bygd seg gradvis opp mot nye mål. Hun har fått bekreftelsene hele veien. Ingenting har vært uoppnåelig. Klüft har jevnt jobbet seg fram til en dominans i mangekamp verden ikke har sett siden Jackie Joyner-Kersee på det friidrettssuspekte 80-tallet nådde sin umenneskelige verdensrekord 7291 poeng under OL i Seoul i 1988.

Klüft har 7001 poeng fra VM i Paris i 2003. Det er tredje best i verden. Larisa Turtjinskaja fra Russland (for øvrig dopingavslørt seinere) satte europarekord med 7007 poeng i 1989.

Carros farlige rekordjakt

Klüfts differanse på 290 poeng opp til verdensrekorden er med andre ord som herfra til månen, og det var den reisen - med Turtjinskajas poengsum som mellomstasjon - Klüft og Bergvall begynte på da de la om treninga i vinter.

Mer kvalitet

Klüft og Bergvall har alltid jobbet etter en filosofi der grunnfysikken har ligget i bånn:

 Ett steg om gangen.

 Snarveier finnes ikke.

 Vi har all tid i verden om vi bare lar det ta tida det tar.

 Riktig trening i riktig rekkefølge.

Dette har vært den røde tråden. Hun har trent mye og lenge.

Nå handler det om å ta seg opp til et annet og helt ukjent nivå. Det betyr trening med mer kvalitet. Hun har trent kortere økter med maksimal intensitet. Det handler om å hente ut marginene helt på grensen av fysisk kollaps.

Det er her Carolina Klüft balanserer nå. Det er fra nå av det er lett å tråkke feil, og det var derfor svenske friidrettsfolk ble så skremt av Carolinas lille håndskade i Götzis. De frykter at den neste skaden blir verre. OL-mestrene Stefan Holm (høyde) og Christian Olsson (tresteg) går allerede skadd. De er begge usikre kort fram mot VM om to måneder.

Nye rekorder

Men sjøl var Carolina Klüft helt rolig selv om hånda sist helg ødela kule og spyd i en sjukamp der hun ellers satte to personlige rekorder (100 meter hekk og 800 meter). Hun tangerte også rekorden sin i høyde (194 cm) og sesongdebuterte med en totalsum bedre enn hun noen gang har hatt.

Om skaden sa hun klokt:

-  Jeg tror det er meningen at jeg skal lære noe av dette.

Og hun fikk dessuten bekreftelse på at treninga i vinter har lønnet seg:

-  Jeg kjenner meg raskere og sterkere, sa hun til nyhetsbyrået TT - og var like glad som hun alltid pleier å være.

PS:

Jackie Joyner-Kersee var 26 år da hun vant i Seoul. Klüft er fortsatt bare 25 år under OL i Beijing om tre år.

SKADD: Carolina Klüft.
HOPP CAROLINA, HOPP: Carolina Klüft balanserer helt på kanten av en fysisk kollaps. Det er der hun må hente ut marginene, hvis hun fortsatt vil holde seg helt på verdenstoppen i sjukamp. I Götzis forrige helg tangerte hun sin egen høyderekord på 194 centimeter.