Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Remis i det andre partiet i sjakk-VM:

Caruana tok Carlsen på senga: - Veldig sjeldent trekk

Magnus Carlsen var nære seier i går, men måtte nøye seg med en remis. I dag ble det en ny remis for nordmannen. Nå holder sjakkekspert Caruana som favoritt til VM-tittelen.

JEVN ÅPNING: Magnus Carlsen og Fabiano Caruana står med ett poeng hver etter to partier i sjakk-VM. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
JEVN ÅPNING: Magnus Carlsen og Fabiano Caruana står med ett poeng hver etter to partier i sjakk-VM. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Magnus Carlsen kunne fått en drømmeåpning i går med svarte brikker, men nordmannen klarte ikke å utnytte mulighetene sine, og måtte til slutt nøye seg med remis etter 115 trekk.

Før dagens parti trodde ekspertene i London at Carlsen kom til å legge et enormt press på Caruana med hvite brikker, og muligens gå av med seieren.

- Jeg tror Caruana kommer til å lide. Han kommer til å lide mye, men akkurat hvor mye vet jeg ikke, sa stormester og sjakkekspert Ian Rogers til Dagbladet.

Nordmannen befant seg derimot tidlig i en stilling som han aldri hadde vært i, og det ble en ukomfortabel affære med hvite brikker for verdenseneren. Til slutt tok de to kamphanene hverandre i hånda og ble enige om remis.

- Det var ikke så veldig bra. Jeg ble overrasket i åpningen. Jeg trodde jeg skulle klare å få en fordel, men så måtte jeg til slutt tigge om remis. Det handlet om å bytte alle brikkene, ikke noe mer enn det. Jeg er ikke fornøyd, oppsummerte Carlsen overfor NRK.

Foto: NTB scanpix/Bendiksby, Terje
Foto: NTB scanpix/Bendiksby, Terje Vis mer

- Han har ingenting

Det var etter ti trekk at sjakkekspert Susan Polgar påpekte på Twitter at Magnus Carlsen ifølge hennes dokumentasjon aldri hadde vært i den daværende stillingen.

- Magnus har kanskje ikke hatt akkurat denne stillingen før, men han har brukt denne åpningen før, også med svart. Han er vant med disse generelle stillingene. Dette er ikke noe banebrytende, men Caruana har kanskje spilt noe uvanlig, sa stormester og sjakkekspert Daniel King til Dagbladet.

Litt seinere gjorde Caruana et nytt genialt trekk, nummer 14 i rekka, noe som ga italiensk-amerikaneren god kontroll med svarte brikker.

- Det er fare for at dette blir en kort kamp. Magnus har ingenting her. Absolutt ingenting, sa den australske stormesteren Ian Rogers til NRK.

Spillerne holdt det likevel gående i overkant av tre timer, hvor det var Caruana som presset på for seier. Carlsen maktet imidlertid å holde unna for motstanderens press og etter 49 trekk takket spillerne for kampen.

- Nå er Caruana favoritt

Underveis i kampen uttalte Rogers at han kom til å holde en liten knapp på Caruana som VM-favoritt hvis italiensk-amerikaneren fikk en tidlig remis i kampen, og overfor Dagbladet utdypet sjakkeksperten hvorfor:

- Det viser at han har gjort gode forberedelser med svart, like gode som Magnus' hittil, og han viste at han kunne kjempe seg inn igjen fra en dårlig stilling i går, noe som indikerer at han er villig til å kjempe hardt. Det føles ut som han ser mer sulten ut akkurat nå, sier Rogers.

Konfrontert med sin uttalelse om at Carlsen kom til å få Caruana til å lide, sier sjakkeksperten følgende:

- Jeg er litt overrasket over hvor konservativt Magnus spilte da han ble overrasket av Caruana (tårn til d8, det tiende trekket). Han hadde en ambisiøs mulighet og en konservativ mulighet, og han gikk for det siste, noe som ga han lite. Han tenkte litt, men ikke lenge, sier Rogers, og fortsetter:

- Han ville ikke teste forberedelsene til Caruana, noe som ikke er et godt tegn. Er du full av selvtillit så kjører du på og prøver å finne et hull i forberedelsene, men det gjorde han ikke.

Etter kampen kommenterte både Carlsen og Caruana sistnevntes overraskende trekk.

- Veldig sjeldent trekk

- Han spilte et helt nytt trekk som ser unaturlig ut for meg. Jeg må se på det senere. Vi får se om han har funnet på noe nytt og genialt, sa Carlsen til NRK om Caruanas eksperimentelle trekk.

Han utdypet tankene sine om trekket på pressekonferansen:

- Oh, shit, sa Carlsen om hvordan han reagerte på Caruanas påfunn.

Statskanalen fikk snakke med italieneren om det samme trekket. Han mente at de gode forberedelsene ga han et overtak på Carlsen.

- Det er et veldig sjeldent trekk. Ingen har sjekket dette trekket gjennom tidene. Jeg var bedre forberedt og i en god posisjon. Jeg var optimistisk på egne vegne, men jeg tror jeg aldri hadde en seierssjanse. Jeg hadde et lite håp å skvise noe ut av det, sa italieneren.

I morgen er det hviledag, så det tredje partiet starter mandag klokka 16.00.

Fakta: Sjakk-VM.

*Regjerende mester: Magnus Carlsen

* Utfordrer: Fabiano Caruana (USA)

* Spilles på The College i Holborn i London

* Første parti spilles fredag. Varer til 28. november

* 12 partier. Førstemann til 6,5 poeng vinner

* Hviledager er lagt til 11., 14., 17., 20., 23., 25., og 27. november.

* Premiepott: 1 million euro (9,5 mill. kroner). Vinneren får 60 prosent. Ved omspill er fordelingen 55/45.

* Arrangører: FIDE (Det internasjonale sjakkforbundet) og Agon (FIDEs kommersielle partner)

* Carlsen har vært verdensmester de fem siste åra. Han slo Vishy Anand i 2013 og 2014, mens Sergej Karjakin ble slått etter omspill i 2016.

* Det er Caruanas første VM i klassisk sjakk. (NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!