«Carvingski er framtida»

- De nye, korte carvingskiene er framtida. I Val-d'Ishre i desember vil også de norske gutta ha slike ski, sier alpinekspert Finn Aamodt til Dagbladet.

I kveldens v-cupslalåm i Beaver Creek, USA, kjører de norske herrealpinistene på ski med omtrent samme lengde som de hadde forrige sesong.

- Problemet er at fabrikantene foreløpig ikke har greid å lage stive og sterke nok carvingski for de kraftige gutta. De norske løperne har også følt seg mer komfortable på lengre ski. Lasse (Kjus) og Kjetil (Aamodt) er på høyden formmessig, men har ligget litt bak jugoslavene på trening. Alle jugoslavene kjører med carvingski.

- Det må også gutta våre få seg litt kjapt, sier Finn Aamodt.

Halvbratt

Han mener de korte carvingskiene er fordelaktige når det er flatt eller halvbratt, og avstanden mellom portene er stor. Hvis det derimot er veldig bratt og isete, og løypene i tillegg er trange, er det en fordel med de skiene gutta har nå.

- Lasse og Kjetil er begge i bra form. Er de et halvt sekund bak i kveld, kan det være kjøringen. Er de halvannet sekund bak teten, må vi se nærmere på skivalget, sier Finn Aamodt.

Løypa i Beaver Creek er mye brattere enn den de nylig kjørte i Breckenridge. Resultatene derfra var et sjokk for hele det norske slalåmlaget.

- Er de representative for resultatene i verdenscupen, har vi prioritert feil lengde på skiene, sier Tom Stiansen.

Spesiell teknikk

Han innrømmer at kveldens åpningsrenn i Beaver Creek virkelig blir spennende.

- Viser det seg at de nye skiene er bedre og raskere, vil det nok ta lang tid før jeg kommer til å kjøre fort i slalåm. Det er vanskelig å bytte til korte og mer moderne ski ut i sesongen. Carvingskiene krever en helt spesiell teknikk som det tar tid å trene inn, sier Stiansen - verdensmesteren fra 1997.

Alle de norske alpintjentene kjører med carvingski. Om grunnen til det, sier administrativ sjef, Einar Witteveen til Dagbladet:

- Ved testkjøring har jentene vært raskest på carvingski. For gutta har resultatene vært mer sprikende. Alle har prøvd carvingski, både på bratt og flatt.

- Foreløpig blir det feil å si noe veldig sterkt og bastant om skivalget, sier Einar Witteveen.

FINN AAMODT alpinekspert