DRAR TIL SEISER ALM: Therese Johaug, her med Kristin Størmer Steira og Ingvild Flugstad Østberg under en tidligere landslagssamling, har reist til Seiser Alm på høydeopphold. Dopingdommen mot henne er ventet fredag. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
DRAR TIL SEISER ALM: Therese Johaug, her med Kristin Størmer Steira og Ingvild Flugstad Østberg under en tidligere landslagssamling, har reist til Seiser Alm på høydeopphold. Dopingdommen mot henne er ventet fredag. Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer

Johaug-saken

CAS-dommen kan komme når som helst. I dag reiste Johaug til Italia

- Planlagt høydeopphold.

(Dagbladet): Innen fredag skal den internasjonale voldgiftsretten, CAS, komme med den endelige dommen i saken mot Therese Johaug.

For Johaugs del handler det kort sagt om en grense på 15 måneder. Dersom CAS skjerper straffen på 13 måneder hun fikk fra det norske domsutvalget, og ender på en dom på mer enn 15 måneder, går Johaug glipp av vinterens OL i Pyeongchang.

Om CAS derimot holder seg innenfor en utestengelse på 15 måneder, vil Johaug rekke å stå på startstreken i OL.

Det er med andre ord nervepirrende dager for Johaug, som har trent i Oslo de siste ukene.

Drar til Italia

Men nå, bare dager før den endelig dommen faller, har Johaug valgt å reise vekk. I dag tidlig dro hun og broren Karstein til et ti dager langt høydeopphold i italienske Seiser Alm.

Ifølge Johaugs manager Jørn Ernst, er det ikke for å være alene når dommen kommer at Johaug har reist vekk fra Norge nå.

- Dette har vært planlagt hele tida. Vi trodde vi skulle være ferdig med denne saken i juli, men så ble fristen til CAS utsatt til nå. Hun valgte å følge planen hun hadde, og reiste ned i dag, sier Ernst til Dagbladet.

Der marerittet begynte

Paradoksalt nok var det i Seiser Alm i slutten av august i fjor at hele dopingmarerittet begynte. Johaug var på høydesamling med det norske landslaget, og ble kraftig solbrent på leppene.

Da hun ankom Livigno til den andre delen av høydeoppholdet, var leppene betente og trengte behandling.

Daværende landslagslege Fredrik Bendiksen hentet da salvene Keratoplastica og Trofodermin på det lokale apoteket i Livigno, og ga Johaug dem.

Sistnevnte inneholdt altså det forbudte anabole steroidet clostebol, som Johaug testet positivt for ved hjemkomst i Oslo.

Ikke aktuelt å avbryte

Nå er hun der igjen for å forberede seg til den kommende OL-sesongen. Johaug er mentalt forberedt på at lekene i Sør-Korea kan gå uten henne, men forbereder fysikken på at hun skal gå.

Om mesterskapet skulle glippe som følge av den nært forestående dommen fra CAS, fortsetter hun høydeoppholdet.

- Ja, det er ikke aktuelt å avbryte det. Vi følger planen vi har lagt, sier Ernst til Dagbladet.

Fortsetter uansett

Om OL i verste fall skulle ryke, er det VM i Seefeld i 2019 som er målet. Johaug kommer uansett ikke til å legge opp om CAS mener hun ikke skal få delta i OL.

- Jeg fortsetter uansett hva som skjer. Jeg føler jeg ikke har gjort noe feil. Jeg drømmer om å stå øverst på pallen igjen, sa Johaug selv da hun var ferdig med å forklare seg for CAS i Lausanne i juni.

Hva hun helt konkret gjør om hun skulle gå glipp av OL, har de ikke diskutert internt i teamet.

- Vi har ikke diskutert det, men hun fortsetter jo å gå på ski uansett. Nå forholder vi oss til den fristen som er, og så håper vi at CAS havner på riktig side av streken, sier Ernst til Dagbladet.