SER STJERNER: Spania og Iker Casillas kunne brodere inn ei stjerne over sitt vakre emblem da de ble verdensmester i 2010. Casillas vil ha ei til. Men da må de klare noe ingen har gjort siden Brasil i 1962. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB Scanpix
SER STJERNER: Spania og Iker Casillas kunne brodere inn ei stjerne over sitt vakre emblem da de ble verdensmester i 2010. Casillas vil ha ei til. Men da må de klare noe ingen har gjort siden Brasil i 1962. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB ScanpixVis mer

Casillas vil endre Spanias emblem

Da må de bryte over 50 år gammel forbannelse.

SALVADOR (Dagbladet): Klokka 14.50 lokal tid i går, 20 minutter bak tidsskjema, slentret Iker Casillas og Xavi inn i pressekonferanserommet i Salvador. Det er sånt regjerende verdensmestre kan tillate seg uten at noen av journalistene reagerer det minste.

Men går det som det gjerne gjør, skal vi i VM-pressen få rikelig med anledning til å denge løs på dem seinere i sommer.

Tittelforbannelsen For det er som om det hviler en forbannelse over det laget som kommer til et VM som regjerende mester. Sist, for eksempel, var det Italia som sto med tittelen. I Sør-Afrika ble de asurblå slått ut i gruppespillet.

Fire år før hadde regjerende mester Brasil vært enda større favoritter til å vinne verdens vakreste trofé enn de var inn mot dette VM. Men de imponerte ikke i Tyskland, og i kvartfinalen var det stopp mot Frankrike.

Apropos: Det aller sørgeligste forsøket på å vinne to på rad, var det kanskje nettopp franskmennene som besørget, da de forsvant ut før 2002-åttendedelsfinalene. Uten å score ett mål.

LÆREMESTEREN: Han vil helst begeistre, Vincent Del Bosque, men han ønsker ikke å kritisere Nederland for deres fire år gamle finaleopptreden. Foto: NTB Scanpix
LÆREMESTEREN: Han vil helst begeistre, Vincent Del Bosque, men han ønsker ikke å kritisere Nederland for deres fire år gamle finaleopptreden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men for å finne noen som faktisk klarte å vinne to ganger på rad, må vi tilbake til Brasils 1962-triumf. Italia vant også to ganger på rad, men det var før andre verdenskrig.

Jakter ny stjerne Men dagens Spania-lag har ikke for vane å se seg tilbake. Vi snakker om stort sett den samme gjengen som har sørget for at det er åtte år siden noe annet land fikk løfte enten et VM- eller EM-trofé.

Finaleseieren i 2010, som kom mot kveldens motstander Nederland, ga Spania retten til å brodere ei stjerne over sitt emblem på landslagstrøya. Nå vil Iker Casillas ha ei til.

- Målet er å få den andre stjerna. Og de andre ser på oss som det beste laget i VM - alle vil slå oss, fastslo Real-keeperen da han endelig hadde funnet plassen sin i underetasjen på Arena Fonte Nova.

Brutale Nederland Mens Spania har beholdt stammen i den troppen som sikret nasjonens første verdensmesterskap i 2010, har Nederland byttet ut flertallet. Så noen reprise av den oransje voldsorgien vi fikk se i Johannesburg, kommer neppe i kveld.

- Ja, det var en brutal kamp, spesielt fra Nederlands side. Men det var snakk om to-tre-fire hendelser, og vi kan ikke kritisere dem for det nå. De er en stor fotballnasjon, med en bred historie, sier Vincent Del Bosque.

Alltid like sindig, men med en stadig tynnere lugg og gråere bart, som sto i aldrende kontrast til den svarte treningsdressen med neongule striper han valgte for anledningen.

Tviholder på tiki-taka På de minst eksplosive dagene - og de var det noen av i EM i 2012, for eksempel - får den spanske tiki-taka-stilen kritikk for å være kjedelig. Men så skjer det, da. At alt løsner. Som det også gjorde i EM 2012. Finaleseieren mot Italia i Kiev er en av de største maktdemonstrasjonene i moderne tid.

Banens gigant den gangen, Xavi, er opptatt av at Spania på ingen måte skal vike fra suksessformelen som har gitt dem tittelhattrick.

- Vi har hatt denne stilen over flere år nå. Den har gitt oss suksess. Vi skal leve med den, og vi skal dø med den.

• Du kan se Spania-Nederland på NRK1 i kveld, eller følge utviklingen direkte her hos oss. Avspark 21.00.