Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ruuds vei til Australian Open

Casper Ruud anklager finalemotstanderen for skuespill: - Den skaden var sleip

Casper Ruud synes ikke noe om Gianluigi Quinzis oppførsel i finalen i Norwegian Open. Nå vil han legge en strategi på hvordan han skal håndtere motstanderens skitne triks i framtiden. 

VIL KLATRE VIDERE: 2017 har vært et eventyr for Casper Ruud. Hans siste kampen for sesongen endte med tap, men 17-åringen har likevel mye å glede seg over. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VIL KLATRE VIDERE: 2017 har vært et eventyr for Casper Ruud. Hans siste kampen for sesongen endte med tap, men 17-åringen har likevel mye å glede seg over. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Casper Ruuds avslutning på 2016, på hjemmebane i Norwegian Open, var ikke symptomatisk for eventyrsesongen som han nå har lagt bak seg. Ruuds punktum ble mer som et komma. Nå handler alt om å forberede seg til Australian Open 16-29. januar.

Det er den første av årets fire prestisjefylte Grand Slam-turneringer. Det vil bli en ny milepæl for unggutten. Ruud har lenge visst at sjansene for å delta i Australia er gode. Det er de 225 beste på rankingen som får delta der. Ruud er nå nr. 234 i verden etter siste oppdatering, men forfall kommer til å bane vei for den norske 17-åringen i den gjeve ATP-turneringen.

Fram til da tar Ruud pause. Det bekrefter han til Dagbladet.

- Ja, nå er sesongen over. Jeg tar noen rolige uker før jeg drar til Spania og begynner å trene inn mot neste sesong. Da blir det mye styrke og basistrening, før jeg etter hvert drar til Australian Open, forteller Ruud til Dagbladet.

Det sier han etter helgas finaletap i Futures-turneringen Norwegian Open mot Gianluigi Quinzi. 20-åringen fra Italia, som er rangert som nr. 322 i verden, ble for sterk i finalen som Ruud åpnet godt. Vendepunktet kom da Quinzi tilsynelatende tråkket over og ble hardt skadet.

- Det var sleipt

Italieneren tok timeout i flere minutter. Ruud forsøkte å holde seg varm, men da Quinzi reiste seg igjen, slo 20-åringen inn en rekke vinnere og skaffet seg et overtak i kampen som han aldri ga fra seg.

- Den skaden var litt sleip, vil jeg si. Han slo jo tre vinnere etter at han liksom fikk vondt. Så vondt kan det derfor ikke ha vært. Spillerne har litt sleipe triks i blant. Det må man bare være forberedt på. Det er ikke derfor jeg taper kampen, men litt sleip var han, mener Ruud.

- Hvordan påvirker det deg?

- Jeg setter meg ned og blir kald, mister rytmen og han slår inn noen vinnere. Det kan være en smart strategi i blant, men jeg tror ikke det er en vinnende strategi i lengden.

- Hvordan skal du håndtere slike situasjoner i framtiden?

- Når sånt skjer, prøver jeg bare å holde meg varm og være så klar som mulig. Disse italienerne er spesielt kjent for å være sleipe, så jeg var forberedt på det. Jeg bruker egentlig ikke å være så dårlig på å håndtere det, men i finalen på hjemmebane gikk det dessverre ikke veien, sier 17-åringen.

- Ikke spesielt bra dømming

Ruud ser fram til mer profesjonelle dommere i Australian Open.

- Det var ikke spesielt bra dømming i finalen i Norwegian Open, synes jeg. Det var mange perioder hvor jeg følte at min ball var inn. Det var det mange andre som også mente. Det er lett å si at dommeren er en idiot. Jeg skal ikke si det, men litt uflaks hadde jeg nok.

- På høyere nivå er det nok litt høyere nivå også på dommerne, så vi satser på at dette var min siste Futures-turnering.

Sliten etter lang sesong

Ruud trener 28-32 timer i uka. Konkurransene har stått i kø i 2016. Det samme har høydepunktene. Likevel er det ingen tvil om at totalmengden tærer på kreftene.

- Det begynner å dra på seg med mye trening. Det er det som må til for å komme seg opp. Det er som en jobb. Folk jobber arbeidsuker som er lenger enn det, så jeg klager ikke. Jeg synes det er veldig moro.

- Hvor sliten er du nå?

- Kroppen kjenner det her og der, men jeg er bare 17 år og har ikke spilt så mange år, så jeg får håpe slitasjen ikke har blitt stor ennå.

- Må bli mer moden

Neste år kan han fortsette sin klatring på rankingen. Han er klar på hva han må forbedre om han skal hevde seg i ATP.

- Jeg må bli litt mer moden, litt mer erfaring og få inn tempoet i ATP-turneringene. Det blir nok det som blir fokusert på neste år, sier Ruud.

Å ta steget fra topp 250 til topp 100 i verden, er svært utfordrende.

- Det er det som folk sier er det tøffeste innen tennis. Jeg er ung og har mange år på meg, men jeg vil selvfølgelig gjøre det så tidlig som mulig, forteller han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!