Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Casper Ruud er verdens beste juniorspiller i tennis

Klatret på toppen av verdensrankingen.

VERDENS BESTE: Casper Ruud klatret 1. nyttårsdag opp på førsteplass på verdensrankingen for juniorer. 17-åringen er verdens beste juniorspiller i tennis.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
VERDENS BESTE: Casper Ruud klatret 1. nyttårsdag opp på førsteplass på verdensrankingen for juniorer. 17-åringen er verdens beste juniorspiller i tennis. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Casper Ruud klatret 1. nyttårsdag opp på førsteplass på verdensrankingen for juniorer. 17-åringen er verdens beste juniorspiller i tennis.

Nordmannen fikk en best mulig start på 2016 etter et flott 2015 på tennisbanen. Den tidligere verdenseneren Taylor Fritz er for gammel for juniorrankingen og dermed tar Ruud over førsteplassen.

- Jeg hadde som mål å komme blant de ti beste i 2015, så det å være nummer en er veldig gøy, men det er små marginer og få poeng som skiller. Det er en bra følelse og det gir respekt hos motstanderen, sier Ruud til NTB.

Ruud har imponert i 2015 med å ta sine første seniorpoeng. I tillegg kom han til kvartfinalen av US Open for juniorer og vant den prestisjefulle juniorturneringen Osaka Majors Cup, noe som har ført tennistalentet til topps.

- Det må vi være stolte og begeistret over. Det er viktig for Casper og det er viktig for norsk tennis. Det blir lagt merke til internasjonalt og er kanskje viktigere for mindre nasjoner der tennis ikke er så stort, sier sportssjef i Norges Tennisforbund, Øivind Sørvald til NTB.

Sliten Ruud har lenge hatt en drøm om å bli nummer en på juniorrankingen. Det er likevel ikke sikkert at unggutten umiddelbart vil være ute etter å forsvare førsteplassen. Tennistalentet reiser ikke til Melbourne for å spille juniorutgaven av Australian Open midt i januar.

- Casper spilte mange turneringer i fjor og har ikke hatt så mange lange treningsperioder. Det er noen han trenger nå og vi må være litt fornuftige, selv om det bittert at Australian Open ryker. Jeg tror det er en smart avgjørelse på lang sikt. Han har en lang karriere foran seg. Det er først nå det begynner, sier far og trener Christian Ruud til NTB.

Sportssjef Sørvald, som er en av de fremste i verden på videoanalyse og jobber tett med verdensstjerner i tennis, tror beslutningen er klok. Det er de seks beste juniorresultatene gjennom ett år som teller.

- Dette viser at de tenker på utvikling i første rekke. Casper vet at han bare har nådd et delmål på vei til målet.

- Han kommer nok til å spille de andre Grand Slam-turneringene og få nok poeng sånn sett, men forsvarer nok ikke den posisjonen med en gang. Han kan fort være nummer ti om en måned. I april er han invitert til et sluttspill i Kina for de åtte beste juniorene, sier Sørvald.

Forskjellige veier Ikke alle juniorer satser nødvendigvis på juniorrankingen. Mange går rett inn mot seniorturneringer, men en topplassering blant de yngre utøverne har ikke vært en ulempe gjennom årene. Blant dem som har toppet rankingen finner man Martina Hingis, Andy Roddick og Roger Federer.

- Det er riktig at man går forskjellige veier, som for eksempel Viktor Durasovic har gjort. Samtidig viser det seg at topp ti på juniorrankingen i prosent ofte når veldig langt senere, sier Sørvald.

Selv om Ruud er verdens beste junior, vil det trolig ta lang tid før han slår seg inn i verdenstoppen på seniorsiden. Gjennomsnittsalderen for gjennombruddet i tennisverden øker stadig.

- Det er viktig å ha tålmodighet. Casper er på god vei, men han står foran en mentalt og fysisk krevende jobb, sier Sørvald.

I år skal Ruud spille flere seniorturneringer. Den nye verdenseneren på juniorsiden er ikke skremt av nivået han så vidt fikk prøvd seg på i høst.

- Jeg burde klare å vinne tre-fire 10.000-dollarturneringer i 2016, i hvert fall en eller to, avslutter Ruud.

Den offisielle rankingen blir først offentliggjort mandag, men det er allerede sikkert at Ruud tar over førsteplassen.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!