Casper Ruud (17) vekker oppsikt internasjonalt

- Casper Ruud kan bli Norges svar på Björn Borg

Norske tennisprofiler frykter oppmerksomheten rundt Casper Ruud kan bli et problem, men klarer likevel ikke å la være å hylle 17-åringen: - Han kan gjøre som Magnus Carlsen gjorde med sjakksporten i Norge.

SJOKKERER: Casper Ruud har overrasket både seg selv, faren og en hel verden med sin fremragende utvikling. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SJOKKERER: Casper Ruud har overrasket både seg selv, faren og en hel verden med sin fremragende utvikling. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Vi visste det ikke da, men norsk idrett fikk en sjeldent god julegave på forskudd i førjulstiden i 1998.

Et halvt år etter at Kjetil Rekdal var iskald fra straffemerket og senket Brasil i VM i Frankrike, ble Martin Ødegaard født 17. desember 1998. Fem dager senere kom Casper Ruud til jorden.

17 og et halvt år senere er duoen noe så sjeldent som to norske vidunderbarn i verdensidrettene fotball og tennis.

Ødegaard har fått ekstremt mye oppmerksomhet etter gjennombruddet som 15-åring, hvor han blant annet ble tidenes yngste spiller i EM-kvalifiseringen og tidenes yngste Real Madrid-spiller året etter.

Mener Ruud har bevist mye mer enn Ødegaard

Nå er det jevngamle Casper Ruud som vekker internasjonal oppsikt, blir fremstilt som en kommende verdensstjerne og sammenlignet med idrettens største enere. Triumfen i Challenger-turneringen i Sevilla i helga er det foreløpige klimakset, men det stopper neppe der.

- Oppmerksomheten kan bli en utfordring på sikt. Casper blir hyllet, men det er fortjent. Det finnes tonnevis med talenter som nordmenn elsker å hylle. Vi har Martin Ødegaard, som er et enormt talent, men som ikke har bevist så mye ennå. Casper har derimot vist mye. Han har oppnådd store resultater allerede. Han har vært best i verden som junior og vunnet en Challenger-turnering som 17-åring, sier tidligere tennisspiller Christer Francke til Dagbladet.

SAMMELIGNES: Christer Francke tror Casper Ruud kan ha den samme effekten på norsk tennis, som Björn Borg hadde for Sverige. Foto: NTB Scanpix
SAMMELIGNES: Christer Francke tror Casper Ruud kan ha den samme effekten på norsk tennis, som Björn Borg hadde for Sverige. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Francke er klar på at Ruud fortjener «hypen» og hyllesten mer enn Ødegaard.

- Ja, definitivt. Casper fortjener oppmerksomheten mye mer enn ham. Casper har sagt at han synes det var moro å bli sammenlignet med Ødegaard, men det burde vært motsatt. Ødegaard er et stort talent og kan bli veldig god, men vi vet ikke om han ender opp i Premier League eller i Sogndal.

- Vet vi hvordan det ender med Ruud da?

- Nei, han kan jo bli skadet, men han ligger ekstremt bra an til å bli veldig god.

- Bør media tone ned hypen av Ruud eller er det uunngåelig med så gode prestasjoner?

- Det er uunngåelig. Det Casper gjør, er så enormt. Han kan bli det samme for tennissporten i Norge som Björn Borg var for Sverige. Casper kan skape tennisfeber i Norge, mener Francke.

Tonen er satt. Lista er lagt.

Pappa Ruud: - Casper ligger mange hakk foran meg

Caspers pappa, Christian Ruud, er tidenes høyest rangerte norske tennisspiller. Han er enig med Francke i at sønnen ligger ekstremt godt an til en å skape en eventyrlig tenniskarriere.

- Casper ligger et par hakk foran det jeg var på samme alder. Jeg vant min første Challenger-turnering da jeg var rundt 20 år. I tillegg tror jeg nivået er jevnere og tøffere nå, så Caspers prestasjoner er imponerende, sier Christian Ruud til Dagbladet.

HYLLES: Casper Ruud hylles i både Norge og internasjonalt og spås en lysende karriere. Her sammen med Therese Johaug i forbindelse med et sponsortreff. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
HYLLES: Casper Ruud hylles i både Norge og internasjonalt og spås en lysende karriere. Her sammen med Therese Johaug i forbindelse med et sponsortreff. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer

Han vil samtidig oppfordre folk til å være tålmodige.

- Casper har tatt steg for steg og håper å bli blant de beste raskt. Det er dette han vil. Samtidig må vi ikke glemme at det er små marginer i toppen. Han kan vinne mot en topp 100-spiller én dag og tape mot en som er nr. 600 en annen dag. Dagsformen kan avgjøre, og det kan svinge veldig.

- Kan oppmerksomheten bli et problem og skape et unødvendig press på sikt?

- Foreløpig er vi ikke bortskjemte med oppmerksomhet i norsk tennis, så nå nyter vi det. Jeg tror Casper synes det er moro å bli sammenlignet med så store navn og at det fungerer mer som motivasjon enn som et unødvendig press på ham. Jeg tror det bare er positivt foreløpig. Men på sikt kan det jo forandre seg, og da får vi håpe Casper får ro når han trenger det, mener pappa Ruud.

Allerede i dag er 17-åringen i aksjon igjen i en ny ATP-turnering i Polen, med tre ganger så høye premiepenger som i Sevilla og enda høyere nivå.

- Det har vært mer oppmerksomhet enn Casper er vant til, men han er mentalt sterk og har klart å følge opp gode prestasjoner tidligere i karrieren. Casper kan klare det igjen. Han overrasket både seg selv og meg med å vinne i sin første ATP-turnering. Det var over all forventning.

- Det er utrolig hyggelig at Norge får øynene opp for tennis. Vi får håpe han får dele oppmerksomheten med flere andre norske tennistalenter som er på vei opp, sier Christian Ruud.

Det inkluderer blant annet Viktor Durasovic og flere yngre norske jenter som er på vei opp og fram.

Sammenlignes med Carlsen og Zucca

Christer Francke tror Casper Ruud kan bli et norsk idrettsfenomen i årene som kommer.

KAN FORANDRE SPORTEN: På samme måte som Magnus Carlsen har forandret sjakksporten i Norge, kan Casper Ruud gjøre det samme med tennissporten, tror Christer Francke. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
KAN FORANDRE SPORTEN: På samme måte som Magnus Carlsen har forandret sjakksporten i Norge, kan Casper Ruud gjøre det samme med tennissporten, tror Christer Francke. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer

- Nordmenn elsker å dyrke store talenter og enere i verdensidretter. Magnus Carlsen og Mats Zuccarrello Aasen er jo sjakk og ishockey for mange nordmenn. Casper Ruud kan bli det samme i tennis. Det kommer til å ta helt av hvis det fortsetter sånn. Endelig er det norske folk i ferd med å våkne rundt verdens største individuelle idrett, mener Francke.

Om helgas seier i Challenge-turneringen i Sevilla sier han:

- Det er en stor norsk idrettsprestasjon. Vi må vel tilbake til faren hans sist gang en nordmann vant en Challenger-turnering. Jeg tror Casper er best i verden i sin aldersklasse. Det er ingen automatikk i at han skal nå verdenstoppen, men han ligger ekstremt bra an.

- Å vinne en Challenger-turnering når man er under 20 år, skjer ikke så ofte. Å gjøre det som 17-åring, er helt unik. Av de som har klart det før, er de fleste av de verdensstjerner. Det er flere som har gjort Caspers bragd og levd opp til forventningene enn de som ikke har klart det.

Det norske tennistalentet blir lagt merke til også i internasjonal tennis. Det er ikke bare i Norge at 17-åringen spås en lysende karriere.

- At Casper vinner en Challenger-turnering som 17-åring, vekker oppsikt internasjonalt. Når vi snakker om de som kan bli verdens kommende stjerner, er det flere navn vi nevner. Casper Ruuds navn et av dem. Det er ganske utrolig å tenke på. Fader, heller, dette er stort, sier Francke.

- Trener mer riktig enn vi gjorde

Christian Ruud mener sønnen, som trener 2-5 timer hver dag, trener smartere enn hva han selv gjorde i storhetstiden.

SUKSESSDUO: Med god hjelp fra sin kjente far Christian Ruud, er Casper Ruud i ferd med å overgå den norske tennislegenden. - Han ligger flere hakk foran meg, sier førstnevnte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SUKSESSDUO: Med god hjelp fra sin kjente far Christian Ruud, er Casper Ruud i ferd med å overgå den norske tennislegenden. - Han ligger flere hakk foran meg, sier førstnevnte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Dagens tennisspillere trener mer riktig enn vi gjorde. De er flinkere til å trene smart og forbyggende. Derfor blir gjennomsnittsalderen høyere i internasjonal tennis, og spillere kan utvikle seg videre i 30-årene. Noen slår gjennom tidlig, som Djokovic, Murray og Nadal og holder det gående, mens andre blomstrer først når de er 28 år, sier Christian Ruud.

- Hvordan har Casper blitt så god allerede som 17-åring?

- Han har vært flink til å trene seriøst og profesjonelt i mange år. Han har hatt et bra team rundt seg og mange har ønsket å hjelpe ham helt siden mange fikk øyene opp for ham som 14-åring. I tillegg hjelper det nok å ha en far som har vær tennisspiller og vet hva som må til, mener pappa.

- Hva er Caspers sterkeste sider?

- Casper er sterk mentalt, men har også en forehand som er i verdensklasse. Det har han vist på juniornivå, og det gjelder også på seniornivå, ser det ut til. Samtidig er han ikke utlært, og veien er fortsatt lang. Casper må gjøre jobben. Det er vanskelig å si hvor stor sjansene er for å bli så og så god, men topp 100 har jeg tro på, forteller Christian ruud.

Neste mål for Casper Ruud

Casper er som faren meget god på grus og nærmer seg pappas bestenotering på rankingen (29.-plass i oktober 1995) for hver dag som går.

17-åringen startet 2016 som nummer 1139 i verden. Nå er han oppe på 274. plass. Utviklingen er eventyrlig. Men eventyret er ikke over. Det er så vidt i gang.

FAKTA

  • Navn: Casper Ruud
  • Alder: 17 år
  • Idrett: Tennis
  • Fra: Oslo
  • Meritter: Ved nyttår 2015/16 klatret han til topps på rankingen over verdens juniorer.
  • I helga vant Ruud sin aller første ATP Challenger-turnering i Sevilla, etter å ha slått topp 100-spillere i verden.
  • Ruud har klatret fra 1139. til 274. plass på rankingen i 2016.

- Casper har gjort det dobbelt så bra som rankingmålet sitt i år. Hvis han er topp 100 før han er 20 år, ligger han ekstremt bra. Og det tror jeg han har gode sjanser til. Han har slått topp 100-spillere allerede og vist at han har nivået inne. Samtidig er det ikke nok å bare gjøre det én gang; han må gjøre det mange ganger, mener Francke.

I dag skal den norske 17-åringen i aksjon i en ny ATP-turnering i Polen - med enda høyere nivå enn i Sevilla.

- Det er ikke krise om han gjør det dårlig i Polen. Det er nye turneringer hele tiden, og det vil komme dårlige turneringer i blant. Det er så små marginer. Samtidig har Casper vært så stabil hele karrieren, mener tenniseksperten.

Han etterlyser økt satsing på tennis i Norge - og håper det kan komme som et resultat av den ventede «Casper Ruud-feberen».

- Vi trenger flere tennisbaner. Lavterskeltilbudet må bli bedre. Nå er det sånn at man må leie haller gjennom en klubb for å spille, mens fotballspillere bare kan ta med seg en ball på kunstgresset og har mange flere baner å spille på. Jeg håper det blir lagt mer til rette for tennis, som er en sunn og god idrett, oppfordrer Francke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer