DEILIG: Etter rundt fire timers knallhard tenniskjemping kunne Casper Ruud slippe lettelsen løs etter å ha tatt seg videre fra 1. runde i Australian Open. Foto: Reuters / NTB Scanpix
DEILIG: Etter rundt fire timers knallhard tenniskjemping kunne Casper Ruud slippe lettelsen løs etter å ha tatt seg videre fra 1. runde i Australian Open. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Casper Ruud i første runde av Australian Open

Casper Ruud videre i Australian Open etter mer enn fire timers tennis-thriller

Vant dramatisk kamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Casper Ruud - Quentin Halys 3-2 (6-3, 3-6, 6-7, 7-5, 11-9)

(Dagbladet): Casper Ruud er videre til andre runde i Australian Open på første forsøk.

Ruud slo franske Quentin Halys 3-2 i sett etter en mer enn fire timer lang kamp i Melbourne.

- Det er den feteste seieren jeg har hatt. 11-9 i avgjørende sett! Det er ikke hver gang man får den muligheten, sier Ruud til NTB.

- Jeg er ganske sliten, for å være ærlig. Det var en lang ball da jeg brøt ham, og da begynte jeg å kjenne på krampe i hamstringen. Det er vanskelig å få vekk. Jeg prøvde å strekke litt i smug så han ikke skulle se meg. Men jeg klarte å bryte ham og holde serven til slutt. Ekstremt deilig, legger han til.

Casper Ruud ble første nordmann på 17 år til å ta seg til hovedrunden i en Grand Slam-turnering da han slo Ernesto Escobedo søndag. Og debuten mot franske Quentin Halys, som er ranket fem plasser over den 137. rankede nordmannen, begynte på best tenkelige vis.

KJEMPER HARDT: Casper Ruud har det tøft mot Quentin Halys i første runde av Australian Open. Foto: Lars Eide / NTB Scanpix
KJEMPER HARDT: Casper Ruud har det tøft mot Quentin Halys i første runde av Australian Open. Foto: Lars Eide / NTB Scanpix Vis mer

Ruud gikk rett i 2-0-ledelse, og tok hjem det første settet på overbevisende måte. 6-3 endte det, men så slo Halys tilbake direkte.

Franskmannen presset Ruud med gode server og mer offensivt spill, og vant det andre settet 6-3.

Tibreak

Da de møttes i en Challenger-turnering i USA i august, vant Halys 2-1 i sett. I dag var Ruud bedre med i det tredje settet, men ble synlig frustrert over en del dommeravgjørelser underveis.

Verken Halys eller Ruud klarte å bryte den andres servegame, og settet gikk til tiebreak.

Der var Halys best, fikk to settballer, men Ruud avverget den første. Så slo nordmannen ut, og dermed tapte han tiebreaket 7-5 og settet 7-6.

Halys så klart sterkest ut fra start av i fjerde sett, men Ruud kjempet med nebb og klør for å holde følge. Til tross for tungt press fra en stadig med selvsikker franskmann, holdt Ruud følge til 3-3.

Break-sjanser

I Halys fjerde servegame var det plutselig Ruud som presset fram et break point. Ruud hadde ikke råd til å tape dette settet og måtte på et eller annet tidspunkt bryte den tungtservende franskmannen.

Men til tross for tre break points, var det Halys som servet hjem gamet. Ruud følte seg bortdømt av den franske linjedommeren, og ga dommeren klar beskjed om det etter at gamet var avgjort.

Den frustrasjonen tok han åpenbart med seg inn i sitt neste servegame også. Ruud lå under 0-40 og så ut til å gå mot et klart tap i eget game, og sannsynligvis i kampen.

Ruud snudde, fikk deuce, men måtte slåss voldsomt for å avgjøre gamet. Etter tre deuce klarte han å vinne gamet og utlikne til 4-4.

- Jeg måtte kjempe hardere for gamene mine enn det han måtte. Men det står ikke på tavla at man har kjempet hardere for sine games til slutt når resultatet kommer opp. Jeg er bare stolt av meg selv og glad for at jeg klarte å krige på hvert poeng og ikke gi meg. Resultatet kommer om man står på, forteller Ruud.

Halys vant det neste gamet veldig raskt. Ruud svarte og vant med fire strake server inn.

Ruud brøt

Så presset Ruud fram nok en break-mulighet i Halys sjette game. Og endelig lyktes det for nordmannen igjen.

Med et par herlige servereturer brøt han Halys serve, og tok ledelsen 6-5 i fjerde sett.

Der skuffelsen preget ham tidligere, tok Ruud med seg den oppturen inn i det avgjørende gamet. Strake poeng gjorde at han vant settet 7-5, og utliknet til 2-2.

Franske Halys måtte tåle deuce i sitt første servegame i siste sett også. Ruud plaget Halys med gode servereturer, men da Halys servet sitt 17. ess for dagen, tok han eget game.

Ruud svarte med å holde sitt game ganske enkelt, Halys fulgte opp med det samme.

Nært nytt brudd

Så holdt Ruud på å kaste bort sitt eget servegame. En dobbeltvolleysjanse ble til slutt blåst i nettet og til deuce. Der var derimot Ruud nådeløs og etterlot ingen tvil om hvor gamet skulle ende.

2-2, og tennisdramaet fortsatte.

På stillingen 30-40 i neste game følte Ruud seg nok en gang bortdømt av linjedommeren. En lang retur ble dømt ut, og reprisen viste at avgjørelsen var hårfin.

Til tross for nok en deuce var det Halys som servet hjem gamet.

Også Ruuds servegame ble en jevnspilt affære, men også her var det servende spiller som berget gamet.

Ruud måtte løpe

Det var jevnt og tett, selv om Halys nok en gang avgjorde det neste gamet på kort tid. Ruud måtte derimot forsvare seg mot breakball i sitt game.

Og Ruud sleit med å avgjøre gamet. Halys presset ham hardt, og Ruud løp utrlig mange meter for å hente inn de harde grunnlinjeslagene han fikk mot seg.

Etter tre deuce slo Halys ett av dem for langt, og Ruud berget gamet.

Halys svarte med et rent game i sitt femte. Ruud forsvarte sitt femte.

Gyllen sjanse

Så fikk Ruud sjansen til å avgjøre kampen, slik han avgjørde fjerde sett. Halys rotet seg bort i eget servegame.

Ruud slåss som besatt for å bryte og tvingte fram tre breakballer. Det holdt ikke, og Halys snudde og vant gamet.

Dermed var det Ruud som var under press igjen i det avgjørende settet. Det holdt han.

På dette tidspunktet hadde kampen vart i nesten fire timer, og både Ruud og Halys var synlig slitne.

Halys servet hjem sitt sjuende game, og la på nytt presset på Ruud. Ruud svarte med å spille ut Halys i sitt sjuende servegame.

Etter at Halys enkelt tok sitt åttende game, var det tid for å la Ruud løpe litt da nordmannen overtok serven. Med Ruud hadde marginene på sin side og utliknet nok en gang i tennisthrilleren.

Avgjørelsen

Også de to neste gamene ble forsvart av Halys og Ruud. Nordmannen måtte ha behandling i en pause, kreftene var i ferd med å ta slutt for begge to.

Så fikk Ruud sjansen igjen. Etter flere feil av Halys i franskmannen tiende servegame, brøt Ruud enda en gang og fikk en gyllen sjanse til å serve hjem avansementet til andre runde.

Selv med 0-30 beholdt Ruud roen, snudde gamet til 40-30 og matchball.

Den avverget Halys og tvingte fram nok en deuce.

Ruud fikk første fordel, Haleys avverget. Ruud fikk tredje matchball, og avgjorde!

Nå møter Ruud Diego Schwartzman fra Argentina. Schwartzan er seedet som nummer 26 i verden, og er altså et steg opp fra dagens franske motstander.

Som et lite PS kan vi nevne at det er Casper Ruuds far, Christian, som har kommet lengst i Australian Open av norske tennisspillere. Han nådde 4. runde i 1997.

Nå er sønnen i andre på første forsøk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer