Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Caster (27) er ufrivillig i sentrum for gigantisk dragkamp: - Det er trist

Caster Semenya har ufrivillig blitt frontfiguren. Nå kan nye regler stoppe henne fra å konkurrere med maks potensial. En ledende forsker i det internasjonale friidrettsforbundet vil ha et tredje kjønn inn i idretten: Interkjønn.

OMDISKUTERT: Caster Semenya har måtte tåle mye dritt gjennom karrieren. Hun har følt seg hetset og ydmyket, og har blitt tvunget til å ta piller for å begrense hennes naturlige fordel. Nå vil en forsker i det internasjonale friidrettsforbundet ha en ny klasse hun kan konkurrere i. Foto: NTB Scanpix
OMDISKUTERT: Caster Semenya har måtte tåle mye dritt gjennom karrieren. Hun har følt seg hetset og ydmyket, og har blitt tvunget til å ta piller for å begrense hennes naturlige fordel. Nå vil en forsker i det internasjonale friidrettsforbundet ha en ny klasse hun kan konkurrere i. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Caster Semenya skaper igjen diskusjoner. Jenta fra Sør-Afrika tok idrettsverden med storm da hun løp inn til VM-gull på 800 meter i Berlin i 2009 - bare 18 år gammel.

Allerede før løpet ble det hvisket og tisket om hennes kropp. En kropp som var langt mer mannlig enn konkurrentene sine. Musklene var større, brystene mindre og hårveksten mer framtredende.

Etterpå ble det rabalder.

SKAPER DEBATT: Caster Semenya. Foto: NTB Scanpix
SKAPER DEBATT: Caster Semenya. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nye regler

Og nå har kapitlet om Semenya fått flere sider. Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) opplyser at fra 1. november vil kvinnelige utøvere som deltar i øvelser fra 400 meter til én engelsk mil (1609 meter) måtte kunne dokumentere et testosteronnivå i blodet på under fem nanomol per liter.

Det gjelder blant annet Semenya. The Telegraph skriver at hun har den medisinske tilstanden hyperandrogenisme, som kjennetegnes av overflødig eller høyere nivå av androgener. Det vil si mannlige kjønnshormoner, slik som testosteron.

De som har et forhøyet nivå, må redusere dette gjennom brukt av legemidler i seks måneder. Deretter må det framlegges dokumentasjon om at nivået holdes tilstrekkelig lavt.

President i det internasjonale friidrettsforbundet, Sebastian Coe, sier regelen er der for å sikre at konkurransen blir rettferdig:

- Som mange andre idretter velger vi å ha to klasser - menn og kvinner. Vi må være klar over kriteriene. Vi har bevis og data som viser at et høyt testosteronnivå, enten det er der naturlig eller er sprøytet inn i kroppen, gir en stor fordel for kvinnelige utøvere, sier Coe.

Ny klasse

Sånn det ser ut nå, kan ikke Semenya være den beste versjonen av seg selv når hun konkurrerer.

Tar hun ikke pillene for å begrense hennes naturlige fordel, får hun ikke være med og konkurrere.

Det er tilstanden per dags dato, men samtidig som regelen ble offentliggjort, gikk en av de ledende forskerne i det internasjonale friidrettsforbundet, Stéphane Bermon, ut og sier at han vil ha et tredje kjønn inn i idretten: Interkjønn

Interkjønn (intersex på engelsk) er et paraplybegrep bruk om mennesker som har kropper som ikke enkelt kan klassifiseres som enten «kvinnekropper» eller «mannskropper». Dette er naturlig forekommende variasjoner.

- Dette er mine meninger, men jeg tror det kommer til å skje. Kanskje innen 5-10 år, sier Bermon til The Guardian.

Bermon forklarer at selv om det er Semenya som får det store medietrykket, er det en rekke utøvere som er i samme situasjon. I toppsjiktet i kvinneidrett er det 140 ganger så mange interkjønn-utøvere som det er ellers i samfunnet.

- Jeg tror at ikke at publikum er klare for dette ennå. Vi vil ikke stigmatisere utøvere. Vi må også ta høyde for religion og kultur. Jeg er for, men det må bli en offentlig forandring, sier Bermon.

- Trist

Dagbladet har vært i kontakt med tidligere leder i Skeiv Ungdom, Pernille Sivertsen.

Hun var kjent med saken, og forteller:

- Jeg er ikke så opptatt av hvordan befolkningen generelt vil reagere, men ser poenget. Det er uklart hvordan de definerer intersex og hvem denne regelen vil omfatte, samt hvilke implikasjoner det vil ha for personer med atypisk kjønnsutvikling og transpersoner som er sportsutøvere på elitenivå.

Sivertsen fortsetter:

- Det er også problematisk dersom man anlegger så snevre kjønnskategorier at kvinner som Semenya kategoriseres ut med mindre hun tar hormoner. Hvorfor skal friske mennesker medisineres? Det er antakelig forskjeller mellom prestasjonene til kvinner med nøyaktig samme testonivå.

- Er det et faremoment at de kan bli sett på som «annerledes» og utenfor?

- Det er helt klart at dette vil føre til at de som sorteres ut ses på som annerledes, det er en liten gruppe som sorteres ut fra kjønnskategoriene mann og kvinne og inn i en slags spesialkategori. Og det skal altså gjøres på bakgrunn av helt naturlige variasjoner og ulikheter i x- og y-hormoner hos kvinner og menn. Det eksisterer et kjønnsmangfold og det er trist at de forsøker å definere kvinne og mann så snevert at kvinner og menn sorteres ut, sier Sivertsen til Dagbladet.

- Ikke en av oss

Historien om Semenya har mange opp- og nedturer. Umiddelbart etter at hun vant VM-gullet ble det hevdet at hun ikke var ei jente. Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) satte også i gang kjønnstesting av 18-åringen. Hun ble utestengt fra friidretten i 11 måneder mens saken mot henne pågikk.

Prosessen startet etter at Semenya forbedret rekordene sine på 800- og 1500 meter kraftig. IAAF-talsmann Nick Davies sa at det ville ta lang tid før resultatene fra de «ekstremt kompliserte og vanskelige» testene var klare.

- Det utfordrer og truer integriteten til kvinners sport at intersex-utøvere skal konkurrere mot genetiske kvinner, fortalte den amerikanske friidrettsutøveren, Shannon Rowbury til NBC.

Den italienske løperen Elisa Cusma gikk hardt ut mot Semenya etter hennes gjennombrudd i 2009.

- Denne typen mennesker burde ikke løpe med oss. For meg er hun ikke en kvinne. Hun er en mann, sa Cusma til New York Times.

- Det var ydmykende

Da opplysningene om kjønnstesten lekket ut i 2009 rant det inn historier om 18-åringen fra hjemlandet. Treneren fortalte at tenåringen har opplevd å bli stoppet på vei inn til dametoalettet.

Semenya svarte da med å tilby seg å trekke ned buksa.

HJEMME: Caster Semenya viser fram barndomshjemmet i landsbyen Ga-mmasehlong i Sør-Afrika. Foto: NTB Scanpix
HJEMME: Caster Semenya viser fram barndomshjemmet i landsbyen Ga-mmasehlong i Sør-Afrika. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Etter VM-bragden for snart sju år siden har Semenyas karriere vært en berg-og-dal-bane. Under OL tok hun sølv i 2012 og gull i 2016 på favorittdistansen 800 meter, men i flere sesonger mellom var hun «listefyll»..

I fjor snakket Caster Semenya ut om nedturen og presset.

- Det var opprørende og svært ydmykende. Man kan ikke kontrollere hva folk tenker. Jeg hadde ikke overlevd dette uten støtte fra min familie. Jeg vokste opp med gutter. Det formet meg. Jeg kan ikke noe for det.

Siste ord er garantert ikke sagt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media