Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Caster Semenya klar for Bislett Games

Omtalt som «veldig mannlig» av Bislett-generalen.

VERDENSMESTER: Caster Semenya er tilbake i konkurranse etter et langt avbrekk. Foto: AP
VERDENSMESTER: Caster Semenya er tilbake i konkurranse etter et langt avbrekk. Foto: AP Vis mer

• Hoen under VM: «Veldig, veldig mannlig»

Sørafrikanske Caster Semenya er klar for Bislett Games. Steinar Hoen har åpnet lommeboka for å få den omstridte gullvinneren fra Berlin-VM i 2009 til Oslo.

Den unge 800 meterløperen skapte virkelig overskrifter etter å ha utklasset hele verdenseliten og vunnet gullet i Berlin for snart to år siden.

Hun kom fra ingenting og gikk rett til topps, og det gikk ikke lang tid før reaksjonene og spekulasjonen kom. Hennes maskuline framtoning og mørke stemme satte ryktene i sving.

Bislett-general Steinar Hoen var en av dem som var svært skeptisk til Semenya. Som ekspertkommentator på NRK den gangen var han en av dem som reagerte.

Men etter at den sørafrikanske ungjenta har vært utestengt ett år, vært gjennom en omfattende kjønnstest og er klarert av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), har ikke Hoen noen betenkeligheter om å ha henne med i det sterke 800 meterfeltet på Bislett.

- Jeg syntes det var meget betenkelig at ei ung jente, som ingen hadde hørt om, nærmest lekte seg til tider det luktet verdensrekord av. Det ble aldri ny verdensrekord i Berlin, men hun vant et klart VM-gull i sitt første internasjonale mesterskap. Det er ganske uvanlig, sier Steinar Hoen til NTB.

Oppstyr Det ble mye oppstyr etter Semenya-gullet i Berlin. Hun ble tatt av banen halvveis ut i æresrunden sin, og hun møtte ikke på den internasjonale pressekonferansen. Ingen andre gullvinnere på Olympiastadion i Berlin opplevde noe lignende.

- Nå er Caster Semenya klarert av IAAF, og som stevnegeneral på Bislett har jeg ingen problemer med å invitere henne til stevnet vårt 9. juni. Vi vil gjerne ha henne med, for 800 meter er en Diamond League-øvelse, og det gjelder for oss å ha med de beste.

- Caster Semenya er regjerende verdensmester, så i et VM-år sier det seg selv at det er viktig å ha henne med, mener Hoen.

- Det er også verd å merke seg at Semenya ikke har gjort noe galt. Derfor gleder jeg meg til å se henne løpe mot Ingvild Måkestad Bovim og flere av verdens beste på Bislett om en måned, fortsetter han.

Det var mye støy rundt Semenya i etterkant av VM. Hun ble utestengt og måtte gjennom kontroversielle kjønnstester, men 6. juli i fjor slo et medisinsk ekspertpanel fast at den sørafrikanske mellomdistanseløperen er kvinne, og dermed klarert til å konkurrere som alle andre.

Ikke så dyr Steinar Hoen sier til NTB at Caster Semenya ikke er en veldig dyr utøver å få til Bislett, men det var ikke så lett å lokke henne til Norge på grunn av sesongplaner, som langt på vei var lagt da Hoen tok kontakt.

- Det løste seg. Nå er kontrakten underskrevet og i orden, så vi kan bare glede oss. Jeg har betalt litt ekstra for VM-gullet hennes, men det var ikke veldig kostbart å få henne med, forteller Bislett-sjefen.

- Mange mener at den prosessen Caster Semenya var gjennom etter VM i Berlin burde vært gjort i forkant av mesterskapet. Mange mener også at det sørafrikanske friidrettsforbundet sviktet på dette punktet. Jeg var en av mange som satte spørsmålstegn, men det som er klart etter at IAAF tok henne inn i varmen igjen, er at Caster Semenya ikke kan noe for det som skjedde. Det er et faktum, sier Steinar Hoen.

Det ser også ut som om Janeth Jepkosgei Busienei fra Kenya, verdensmesteren på 800 meter fra Osaka i 2007, kommer til Bislett. Hun tok sølvet bak Semenya i Berlin, så har kan det ligge an til et virkelig revansjoppgjør på Bislett-tartanen 9. juni.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media