Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Casualsmiljø rundt ti norske klubber

Politiet nedsetter spaningsgruppe mot fotballpøbler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I en ny trendrapport fra Oslo-politiet skrives det at det nå er «casuals-miljøer rundt Brann, Ham-kam, Lyn, Rosenborg, Lillestrøm, Strømsgodset, Stabæk, Start, Tønsberg og Vålerenga», melder Dagsavisen.

Casuals-kulturen startet i England på 1980-tallet. Casuals er fotballsupportere som kjennetegnes ved at de uniformerer seg i dyre designerklær i stedet for lagets farger. I europeisk sammenheng er det tildels store voldsproblemer knyttet til kulturen.

Foreløpig er norske casuals ganske beskjedne i antall, men for å hindre at problemet utvikler seg, har Oslo-politiet nå nedsatt en egen spaningsgruppe som skal motvirke vekst i miljøet.

- Vi ser en eksplosjon av voldelige fotballpøbler ute i Europa, og om denne trenden får utvikle seg her, kan det bli farlig, sier en av spanerne til Dagsavisen.

Politiet pågrep 16 Vålerenga-supportere som de betegnet som casuals etter kampen mot Brann i august.

Før semifinalen i cupen mellom Fredrikstad og Start i september stoppet politiet to minibusser med 30 casuals på vei til Fredrikstad. De slapp imidlertid inn på stadion under oppsikt av politiet.

Sist helg ble en 27-åring pågrepet på vei inn til kampen mellom AIK og Vålerenga i Stockholm. Han hadde med seg et hjemmelaget våpen og ni patroner maskinpistol-ammunisjon.

Noen minutter før kampslutt mellom lagene på Bislett i kveld, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt til Dagbladet.no at det ikke har vært noen antydninger til problemer i forkant av eller under kampen.

FRYKTER ØKT VOLDSBRUK: Norsk politi frykter en utvikling mot mer vold i forbindelse med norske fotballkamper. Her er Paris SG-supporterne under kampen mot Hapoel Tel Aviv nylig. Etter kampen ble det bråk, og en politimann skjøt og drepte en PSG-supporter da han forsøkte å beskytte en av det israelske lagets supportere. Foto: AP/Scanpix
FRYKTER ØKT VOLDSBRUK: Norsk politi frykter en utvikling mot mer vold i forbindelse med norske fotballkamper. Her er Paris SG-supporterne under kampen mot Hapoel Tel Aviv nylig. Etter kampen ble det bråk, og en politimann skjøt og drepte en PSG-supporter da han forsøkte å beskytte en av det israelske lagets supportere. Foto: AP/Scanpix Vis mer
image: - Casualsmiljø rundt ti norske klubber
Hele Norges coronakart