ØNSKER DEBATT: Olympiatoppens Cato Zahl Pedersen er leder for funksjonshemmede og Paralympics-troppen. Nå ønsker han en debatt for hvordan legge til rette for at utøvere kan satse.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ØNSKER DEBATT: Olympiatoppens Cato Zahl Pedersen er leder for funksjonshemmede og Paralympics-troppen. Nå ønsker han en debatt for hvordan legge til rette for at utøvere kan satse.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Paralympics:

Cato Zahl Pedersen ønsker Paralympics-debatt: - Hvor er enkeltindividene?

Vil samle de som satser.

(Dagbladet): Paralympics ble avsluttet i helga og Norge reiste hjem med tre gull, to sølv og tre bronse.

I den samlede medaljestatistikken vakte Ukraina oppsikt med et utrolig mesterskap - og nummer tre totalt på lista med 117 medaljer.

Forklaringen på Ukraina-suksessen er målrettet satsing, egne institusjoner og skoler for funksjonshemmede som vil satse på Paralympics, ifølge ekspertene.

Nå etterlyser den norske Paralympics-lederen Cato Zahl Pedersen en debatt i Norge.

- Det var et taktskifte i ukrainsk idrett for noen år tilbake. Nasjonen bestemte seg for å satse på Paralympics og de har strategisk tatt ut utøvere som presterer på ulike arenaer. Ukraina har egne institusjoner der funksjonshemmede bor og trener sammen hele året. Det gjør det enklere å stimulere og satse på enkeltutøvere, sier Zahl Pedersen til Dagbladet.

- Hva tenker du om dette?

- Jeg husker tilbake på 80-tallet og Huseby Blindeskole. Der var alle blinde og drev med idrett. Mange drev på toppnivå. I dag er det veldig få blinde og svaksynte som driver idrett på høyt nivå i Norge. Det handler om å få fram enkeltutøvere og da må det legges tilrette for det. Vi i Norge bør ha steder som skaper tilhørighet og som kan bidra til å dyrke fram de gode utøverne, sier Zahl Pedersen.

Oppfordrer politikere

Norge sendte en tropp på 25 utøvere til Paralympics i Rio. Ifølge Zahl Pedersen bor stort sett alle som satser aktivt innen idrett blant funksjonshemmede spredt over hele Norge. Det ønsker Zahl Pedersen å gjøre noe med.

- Hvor er enkeltindividene, hvordan organisere for å lage camps? Det er spørsmål vi ønsker å jobbe videre med. Mange land tenker institusjoner, men vi må se litt annerledes på det. Vi kan tenke - ikke institusjoner - men tenke at ungdom som skal gå på videregående skole kan samles. Vi må se hvilke muligheter som finnes. Hvor kan funksjonshemmede studere og legge opp til toppidrett på samme sted. Nå går alle på forskjellige skoler. Det er en måte for oss å møte «institusjonsmåten» på, sier Zahl Pedersen.

Paralympics-toppen ønsker nå at dette blir et tema også blant politikere i Norge.

- Dette kan ses på på tvers av departementene - både Kultur- og Kunnskapsdepartementet. Hvis nasjonen Norge vil satse på Paralympics, så er vi avhengig av at alle står sammen om å finne de smarte, gode løsningene. Nå skal vi snart ha kickoff for «Morgendagens utøvere». Hvor kan funksjonshemmede utøvere gå på skole? Hvordan skape gode ledsagere og utvikle dem? Det er ting vi ønsker å finne svar på, sier Zahl Pedersen.

Ukraina er trolig det landet i verdens som har hatt størst utvikling innen Paralympics de siste åra.

Ukraina var først representert som selvstendig nasjon i både OL og Paralympics i Atlanta i 1996. Der tok de 9 gull i OL, og bare ett i Paralympics.

Derfra er rollene snudd.

OL i Rio var Ukrainas dårligste noensinne med to gull og 11 medaljer totalt. Noen uker seinere leverte de utøverne et rekordmesterskap i Paralympics med 117 medaljer.

- Umulig å kopiere

Olympiatoppens Morten Eklund er trener for blant annet Paralympics-profilen Sarah Louise Rung som tok med seg tre gull fra Rio.

Han mener Ukraina-modellen langt på vei er umulig å følge.

- Ukraina har et samfunn som er organisert på en helt annen måte enn vi hjemme i Norge. Der bor utøverne på institusjoner og det er egne skoler for funksjonshemmede. Der trener de som toppidrettsutøvere og da er rekrutteringen til idretten enklere, sier Eklund til Dagbladet.

Landet har rundt 45 millioner innbyggere og er dermed nummer åtte blant de mest folkerike landene i Europa.

- De har en helt annen tankegang. Her i Norge har vi en annen integrering og noe sånt ville ikke blitt akseptert i Norge. I Norge ønsker vi at funksjonshemmede og funksjonsfriske lever sammen, sier Eklund.

PS: Cato Zahl Pedersen vant 13 gull og ett sølv i fire forskjellige Paralympics, i langrenn, alpint og friidrett.