Cavendish grisetaklet motstander da Kittel vant

- Jeg vet at dere vil si «Mark Cavendish er en fæl sprinter» igjen.

TAKLING: Mark Cavendish satte skulderen i kroppen på  Argos-Shimano-opptrekker Tom Veelers. Cavendish hevder han fulgte veien som svingte mot venstre noen meter seinere. Foto: Skjermbilde gjengitt med tillatelse fra TV 2
TAKLING: Mark Cavendish satte skulderen i kroppen på Argos-Shimano-opptrekker Tom Veelers. Cavendish hevder han fulgte veien som svingte mot venstre noen meter seinere. Foto: Skjermbilde gjengitt med tillatelse fra TV 2Vis mer

(Dagbladet): Argos-Shimano-rytteren Marcel Kittel tok sin andre etappeseier under dagens massespurt i Tour de France.

Tyskeren vant også åpningsetappen av Tour de France, da Alexander Kristoff tok andreplassen. Heller ikke i dag nådde rogalendingen helt opp, og endte på en sjetteplass.

- Det var på håret. Jeg satt egentlig i en bra posisjon. Men jeg mangler en til å starte spurten for meg, sier Alexander Kristoff til TV 2.

Kristoff burde også være glad han ikke kom i veien for Mark Cavendish på oppløpet.

Cavendish-dytt En episode som vil bli diskutert heftig i etterkant er Mark Cavendish tydelige dytt i avslutningen av etappen.

Rett før oppløpet gir briten Argos-Shimano-rytteren Tom Veelers en skikkelig dytt med skulderen, sånn at Veelers går i bakken. Med stort hell går ingen andre ryttere i bakken.

- Er det riktig at Cavendish gjorde dette med vilje så må han deplasseres. Men dette må dommerne finne ut av, sier Dag Otto Lauritzen om episoden.

Mark Cavendish tok til slutt tredjeplassen. Det er bare fire dager siden briten gikk amok i lagbussen til Omega Pharma-Quickstep.

- Veien svingte Hovedpersonen selv var ikke så interessert i å snakke om taklingen av Veelers.

- Jeg var borti ham, for veien svingte mot venstre. Jeg vet at dere vil si «Mark Cavendish er en fæl sprinter» igjen, men veien svingte og jeg fulgte veien for ikke å treffe gjerdene. Så hvis noen sier «Mark Cavendish gjorde det og det», så tar de feil, sa Cavendish da TV-journalistene flokket seg rundt ham etter løpet.

Briten var tydelig ikke fornøyd med spørsmålene fra journalistene.

- Det kommer til å bli styr i nettforumene, og folk kommer til å være helt gærne, men jeg fulgte veien for ikke å kjøre i gjerdet.

Selvforsvar på Twitter Mark Cavendish skjønner nok at epiosden kan bety trøbbel, og har skyndet seg å twitre om episoden.

- Har ikke sett reprise av spurten ennå, men jeg var involvert i en episode med Tom Veelers. Uansett hva som skjedde, er den min skyld, så beklager jeg, skriver briten, som har hele 24 etappeseire i Tour de France.

- Det er ikke snakk om at jeg ville kjørt på en rytter med vilje, spesielt ikke en som ikke er med i spurten. Jeg håper @tom_veelers er ok, skriver Cavendish i en Twitter-melding nummer to. 

Etter å ha sett sprinten i reprise, la Cavendish ut en tredje melding:

- Så nettopp sprinten. Jeg mener jeg ikke skiftet bane. Jeg var faktisk på vei forbi Veelers, og albuene våre berører hverandre når han beveger seg. Uansett, jeg håper han er OK, skriver briten.

I 2009 fikk Thor Hushovd briten deplassert, etter at han hindret nordmannen i spurten, og presset han helt opp i gjerdet.

 SIN ANDRE:  Marcel Kittel fra Argos-Shimano tok sin andre etappeseier i årets Tour de France. Foto: AFP PHOTO / JEFF PACHOUD / NTB Scanpix
SIN ANDRE: Marcel Kittel fra Argos-Shimano tok sin andre etappeseier i årets Tour de France. Foto: AFP PHOTO / JEFF PACHOUD / NTB Scanpix Vis mer

Året etter ble Cavendish' hjelperytter Mark Renshaw kastet ut av Touren etter å ha stanget til Tyler Ferrars hjelperytter Julian Dean flere ganger på oppløpet.

I 2011 ble både Hushovd og Cavendish deplassert etter knuffing på oppløpet, selv om Hushovd forsvarte Cavendish overfor juryen.

Eikene røk Edvald Boasson Hagen var ikke med i spurten, og endte helt nede på en 27.plass.

- Det var hektisk og kaotisk i dag også. Heldigvis gikk ingen av oss (Team Sky - journ. anm.) i bakken, tror jeg i alle fall. Men det var ganske nært, hvis du ser forhjulet mitt her, sier Edvald Boasson Hagen til TV 2 og viser at hjulet hans knapt går rundt.

Men tross alt er han glad det er sykkelen som får kjørt seg.

- Det går noen eiker i ny og ne. Så lenge jeg ikke må innom doktoren og få plaster, så er det greit, sier Edvald.

Tidlig brudd Etter helgens to harde klatreetapper, fikk rytterne det relativt rolig på den første etappen etter hviledagen.

Allerede etter 1,5 kilometer stakk en gruppe på fem ryttere fra hovedfeltet, og skaffet seg raskt en luke.

På det meste hadde Jerome Cousin (Europcar), Juan Jose Oroz (Euskatel), Luis Mate (Cofidis), Lieuwe Westra (Vacansoleil) og Julien Simon (Sojasun) 5,05 minutters forsprang. Men hovedfeltet holdt avstanden stabilt på rundt fire minutter, før den begynte å minke da dagens innlagte spurt nærmet seg.

Avstanden holdt seg stabil på rundt fire minutter, og bruddet ble hentet inn da det gjensto fem kilometer.

Dagens etappe ga ingen endringer i de ulike trøyene. Chris Froome fortsetter i den gule ledertrøya, Peter Sagan har fortsatt et godt grep om den grønne spurttrøya, Neiro Quintana fortsetter i ungdsomtrøya og Pierre Rolland leder fortsatt kampen om klatretrøya.

I morgen venter årets første individuelle tempo-etappe for rytterne.