GAMMEL STORHET: Det var Marcel Kittel og André Greipel som var de store favorittene, men det var Mark Cavendish som viste seg frem sitt beste på åpningsetappen av Tour de France. Dermed tok han sin 27. etappeseier i rittet, og også sin første gule ledertrøye. AFP PHOTO / jeff pachoud
GAMMEL STORHET: Det var Marcel Kittel og André Greipel som var de store favorittene, men det var Mark Cavendish som viste seg frem sitt beste på åpningsetappen av Tour de France. Dermed tok han sin 27. etappeseier i rittet, og også sin første gule ledertrøye. AFP PHOTO / jeff pachoudVis mer

Cavendish med etappeseier og gul trøye

For Boasson Hagen endte det i asfalten etter velt i avslutningen.

UTAH BEACH/OSLO(procycling.no): Sidevinden var det store spenningsmomentet på den første etappen i Tour de France. Den 188 kilometer lange etappen fra Mont-Saint-Michel til Utah Beach foregikk imidlertid uten den største dramatikken, og dermed dro det seg mot en massespurt, med den gule ledertrøya i potten.

Inn mot det meget raske oppløpet ved Utah Beach, i sterk medvind, var det Etixx-Quick Step og Lotto Soudal som tok initiativ i feltet for Marcel Kittel og André Greipel. 

I en kaotisk spurt hvor det gikk en stor velt, med blant andre Edvald Boasson Hagen, var det til slutt Mark Cavendish som vant.

Briten vant foran Marcel Kittel og Peter Sagan, mens Alexander Kristoff ble henvist til en åttendeplass.

Velten ble forårsaket av at Kristoffs hjelper, Michael Mørkøv, kjørte inn i sikkerhetsgjerdet langs løypa 3-400 meter fra mål.

 - Jeg hørte det bare (velten). Jeg var utrolig heldig som kjørte ut til venstre, for jeg forstod at det kom til å bli farlig. Jeg kom meg rundt og kom meg i posisjon, men jeg brukte for mye krefter og var rett og slett ikke god nok, sier Kristoff til TV2 etter målgang. 

Sondre Holst Enger var like bak Mørkøv da velten gikk, men kom seg rundt og endte til slutt på en ellevteplass.

Topp ti:
1. Mark Cavendish
2. Marcel Kittel
3. Peter Sagan
4. André Greipel
5. Edward Theuns
6. Christophe Laporte
7. Bryan Coquard
8. Alexander Kristoff
9. Daniel McLay
10. Greg Henderson

Tysk klatretrøye
I sekundene etter at rittdirektør Christian Prudhomme viftet rittet i gang med sitt hvite flagg, kom de første angrepene i årets Tour de France. Leigh Howard (IAM Cycling) fikk fort med Paul Voss og Jan Barta (begge Bora-Argon 18), mens hjemmehelten Anthony Delaplace (Fortuneo-Vital Concept) og Alex Howes (Cannondale-Drapac) prøvde å komme seg opp.

På vei inn mot dagens første av to kategoriserte stigninger angrep Voss, og tyskeren var først over begge de to stigningene før bruddet samlet seg i etterkant, fire mil etter starten på etappen.

Dermed sikret Bora-rytteren seg klatretrøya på rittets første etappe.

Feltet kontrollerte lenge bruddet på rundt tre minutter, men da de nærmet seg et sidevindutsatt område med ni mil igjen ble farten skrudd opp. Avstanden gikk drastisk ned, og feltet startet å splitte opp.

Contador veltet
Noen store avstander ble det imidlertid ikke. Dramatikk ble det likevel da Alberto Contador og en BMC-rytter veltet over en trafikkøy i utgangen av en rundkjøring åtte mil før mål. 

Spanjolen, én av de største sammenlagtfavorittene i årets ritt, skrapet seg godt opp på den på høyre skulderen og hofta, men hjulpet av fem lagkamerater kom han seg opp igjen til hovedfeltet. 

Contador måtte også bytte den høyre skoen i etterkant, før han tok turen til legebilen hvor han ble bandasjert opp. Rapportene fra legebilen var heldigvis at Contador kun hadde skrapet seg opp. 

I mellomtiden ble også Voss hentet inn av feltet.

Kristoff sparte krefter på mellomspurten
Like etter, med 69 kilometer igjen, var det dags for mellomspurten i Le Haye. Mellomspurten er en tidlig indikator om hvem som vil være med å kjempe om den grønne poengtrøya. Etter at Leigh Howard hadde spurtslått Barta, Howes og Delaplace, kom spurterne i hovedfeltet over mellomspurten en 15-20 sekunder senere.

Da var det André Greipel (Lotto Soudal) som var raskest. Tyskeren kom seg foran Marcel Kittel (Etixx-Quick Step), mens Peter Sagan (Tinkoff) viste at han har ambisjoner om å ta sin femte poengtrøye på rad. 

Mark Cavendish (Dimension Data), Bryan Coquard (Direct Energie) og Greg van Avermaet (BMC) spurtet alle om poeng, mens Alexander Kristoff (Katusha) og Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) nøyde seg med å snike seg til seg henholdsvis to og ett poeng i fronten av hovedfeltet.

Angrep i bruddet 
Tolv kilometer senere angrep Delaplace i bruddet, og fikk med seg amerikanske Howes. Mens Barta og Howard ble hentet av hovedfeltet 50 kilometer før mål, økte duoen i tet forspranget sitt til rundt minuttet. Feltet hadde imidlertid fremdeles full kontroll.

De to i front angrep hverandre inne på de to siste milene, antageligvis i et forsøk på å bli kåret til etappens mest aggressive rytter. En pris som ikke overraskende gikk til hjemmefavoritten Delaplace.

Tetduoen entret den siste milen med et forsprang på 20 sekunder, og fem kilometer senere var det over for duoen som ble hentet av hovedfeltet. 

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no