VANT IGJEN: Mark Cavendish tok sin andre etappeseier i årets Tour de France, denne gang med minst mulig margin. AFP PHOTO / jeff pachoud
VANT IGJEN: Mark Cavendish tok sin andre etappeseier i årets Tour de France, denne gang med minst mulig margin. AFP PHOTO / jeff pachoudVis mer

Cavendish raskest igjen

Vant på målfoto.

(procycling.no): En ny dag for spurterne i Tour de France, med en flat etappe til Angers. Igjen var det en lynrask brite som skulle trekke det lengste strået.

Andre Greipel åpnet spurten og leverte en solid spurt, men på de siste meterne kom Cavendish og vant med bare få centimetere.

Det måtte målfoto til for å avgjøre hvem som var først over streken. Greipel løftet armen over streken, men etter en liten stund var det Cavendish som kunne slippe jublen løs. Etappeseieren var den 28. for Cavendish i touren, og den andre i årets Tour.

Sondre Holst Enger imponerte stort og ble beste nordmann i spurten på sjetteplass.

Peter Sagan beholdt den gule trøyen.

- Jeg er veldig glad Da Mark Cavendish hadde passert målstreken var det ingen som helst bekreftelse på at det var han som var først over streken. Da etter hvert stoppet hos soigneuren, omringet av fotografer, var det ingen tegn til jubel ennå.

Briten avventet, men da bekreftelsen kom jublet han ellevilt.

- Jeg vet vanligvis om jeg vinner en tett spurt eller ikke, og jeg trodde jeg hadde den, men du vet aldri, fortalte han i seiersintervjuet.

Dimension Data gjorde en strålende jobb for å bringe Cavendish i posisjon, med Bernard Eisel, Edvald Boasson Hagen og Mark Renshaw, og etter etappen kunne Manx Missile fortelle at de hadde studert og planlagt nøye mot nettopp denne etappen.

- Det var fenomenalt. Vi planla og plana denne etappen. Jeg visste vi måtte komme bakfra, siden det var oppover mot mål. Hvis man gikk for tidlig ville alltid noen komme [forbi].

Og nettopp det dro 31-åringen nytte av.

- Da jeg ikke vant den første etappen, var jeg nervøs og gikk til for tidlig [på neste etappe]. Jeg visste at han kom til å gå tidlig, etter han ikke vant første etappe og han gikk. Da jeg gikk opp på siden av ham trodde jeg det kom til å bli lett, men så dro han til en gang til og overrasket meg, men jeg er så glad for at jeg tok den.

Bedagelig tempo Det ble en svært langdryg etappe for rytterne, da 223.5 kilometer fra Granville til Angers, skulle forseres. En ensom svale i front, Armindo Fonseca (Fortuneo-Vital Concept) kjørte store deler av etappen alene i front. Først med 90 kilometer til mål fikk han besøk av Thomas Voeckler (Direct Energie).

De to samarbeidet godt, men forsøket var dødfødt. Til tross for pratetempo i hovedfeltet store deler av dagen var det ingen tvil: dette kom til å ende i en massespurt. Omtrent åtte kilometer før mål var duoen kjørt inn og sportens raskeste menn skulle få duellere om etappeseieren.

Tangerte Hinault Inn på de siste ti kilometerne var det i hovedsak Lotto-Soudal og Etixx-QuickStep som tok ansvar. De to belgiske lagene har de kanskje sterkeste opptrekkstogene og må følgelig ta ansvar i avslutningen, men også Giant-Alepcin, Dimension Data, LottoNL-Jumbo og Katusha var foran med flere mann etter hvert.

Flere rundkjøringer og midtrabatter strakte feltet på de siste kilometerne, men alle de norske rytterne plasserte seg fint helt i front av feltet. Det ble en svært intens kamp og kniving om posisjonene, med en rekke opptrekkstog som ønsket å ligge i front.

Med to kilometer til mål satt Edvald Boasson i tredjeposisjon, klar til å lede ut Mark Cavendish, mens Sondre Holst Enger også i dag plasserte seg helt i første rekke. I dag på Dylan Groenewegen.

Ut på oppløpet var det Lotto-Soudals Greg Henderson som ledet ut og Andre Greipel gikk til først. Tyskeren kjempet tappert, og holdt lenge unna, men på de siste meterne kom Mark Cavendish nok en gang, og rakk akkurat å slenge seg foran.

Med minste mulig margin kunne Cavendish innkassere karrierens 28. etappeseier i touren.

Dermed tangerte Dimension Data-rytteren Bernarn Hinault på antall etappeseier, og ligger nå på delt andreplass over flest etappeseire.

Resultater:
1. Mark Cavendish (Dimension Data)
2. Andre Greipel (Lotto-Soudal)
3. Bryan Coquard (Direct Energie)
4. Peter Sagan (Tinkoff)
5. Edward Theuns (Trek-Segafredo)
6. Sondre Holst Enger (IAM Cycling)
7. Marcel Kittel (Etixx-QuickStep)
8. Christophe Laporte (Cofidis)
9. Daniel McLay (Fortuneo-Vital Concept)
10. Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo)
...
11. Alexander Kristoff (Team Katusha)
113. Edvald Boasson Hagen (Dimension Data)

Slik gikk det til: Det var bare gått rundt fem minutter av den tredje etappen før dagens første utbryter støtet seg avgårde.

Armindo Fonseca fra Vegard Breens lag Fortuneo-Vital Concept prøvde lykken. Og 27-åringen så ut til å ha både hellet med seg og ha tenkt ut det riktige konseptet for å skape et livskraftig brudd.

Et lite problem var kanskje at ingen andre så ut til å ville henge seg på. For mens franske Fonseca peiset på med god kraft i pedaltråkkene, gikk det meget bedagelig for seg i hovedfeltet.

Den litt overraskende utviklingen bare fortsatte. Helt til godeste Fonseca ledet med elleve minutter, etter 37 av de totalt 223,5 kilometerne til Angers.

Dagens eneste bakkeklatring, en fjerdekategori etter drøyt 25 kilometer, forserte den ensomme franskmannen i front mutters aleine. Med kun ett klatrpoeng på spill, var allerede klart før etappen at Trek-Segafredos Jasper Stuyven ville beholde polkadotten også etter etappen.

Fonsceca syklet 38,4 kilometer på den første timen, noe under den antatte hastigheten på 39 kilometer i timen. Hovedfeltet gjorde på sin side unna betydelig færre kilometer.

Heller ikke de to neste timene tok farta seg mye opp bak Fortuneo-rytteren. Også Fonseca valgte å spare litt på kruttet, i håp om at noen skulle la seg friste til å støte seg opp og hjelpe til helt foran.

Etter tre timer var 27-åringen nede i 33,4 kilometer i timen som snittfart. Og da lå han fortsatt mellom fire og fem minutter foran de øvrige. Den første halvdelen av etappen fortonet seg ikke akkurat som intens, altså.

Thomas Voeckler fikk til slutt nok av mandagens søndagstur med snaut 90 kilometer til mål. Direct Energie-veteranen vinket til fronten av feltet og satte opp tempoet da løypa var i ferd med å forsvinne ut av Fourtuneo-lagets hjemregion Bretagne.

Franskmannen kjørte raskt fra hovedfeltet, som fortsatte i det labre tempoet. Det skulle ikke ta mer enn ti minutter før Voeckler allerede var oppe hos Fonseca, og plutselig hadde vi en duo i front. Lite skulle dog skje før den innlagte spurten med 50 kilometer til mål.

Den trillet Fonseca først over, med Voeckler rolig på hjul. I feltet ble det mer kamp. Etixx-QuickStep kjørte et lite opptrekk for Marcel Kittel og tyskeren var den første fra hovedfeltet til å passere. Like bak fulgte Alexander Kristoff, som tok med seg 13 poeng i poengkonkurransen. Bak Kristoff kom Sagan, Cavendish, Matthews og Coquard.

Det var vel aldri noe håp for Fonseca å holde inn, og at Voeckler kom opp til Fortuneo-rytteren betød også lite. Med fire mil til mål hadde avstanden sunket helt ned til 30 sekunder, og det var liten tvil om at feltet hadde full kontroll.

Selv om de økte litt videre inn mot Angers, og fikk luken opp i minuttet en liten periode, raste den fort igjen når feltet begynte å sette opp dampen. I hovedsak Etixx-QuickStep og Lotto-Soudal styrte tempoet.

Med åtte kilometer var dagens utbrudd over for Fonseca og Voeckler, og det begynte å dra seg til mot spurten i Angers.

Det ble intenst på de siste kilomterne, med flere spurtlag kjempende i front, men til slutt var det igjen Mark Cavendish som var først over målstreken. Denne gangen bare med noen få centimetere tilbake til André Greipel på andreplass, mens Bryan Coquard tok tredje.

Sondre Holst Enger viste styrke og tok en flott sjetteplass.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!