VIL HEVDE SEG: Mark Cavendish mener seg fortsatt robbet av Thor Hushovd for den grønne sprinttrøya i fjorårets Tour de France. Nå er briten revansjesugen. Foto: Marcio Jose Sanchez / AP.
VIL HEVDE SEG: Mark Cavendish mener seg fortsatt robbet av Thor Hushovd for den grønne sprinttrøya i fjorårets Tour de France. Nå er briten revansjesugen. Foto: Marcio Jose Sanchez / AP.Vis mer

Cavendish revansjesugen foran Touren

Mener seg fortsatt snytt av Hushovd.

|||Mark Cavendish mener han ble robbet for den grønne trøya i Touren i fjor, så det er en revansjsugen brite som stiller i år.

25-åringen vant den siste etappen på Champs Elysees i fjor, men han ble likevel slått av Thor Hushovd med ti poeng i kampen om den grønne sprinttrøya, og det var etter en protest fra Hushovds Cervelo-lag på en av etappene at Cavendish mistet muligheten til å vinne sprinttrøya.

Briten legger ikke skjul på at han er veldig bitter over det som skjedde.

Hushovd og Cervelo mente Cavendish dyttet og stengt nordmannen i en spurt. Juryen tok protesten til følge, og Cavendish ble deplassert.

- Det er liten tvil om at deplasseringen gjorde at jeg mistet sjansen til å vinne sprinttrøya. Det kommer jeg til å hevde så lenge jeg lever, sier Cavendish som mener han ikke gjorde noe feil i den spesielle spurten.

- Det positive ved det som skjedde da jeg ble robbet for muligheten til å gå til topps i sprintkonkurransen, er at jeg virkelig har noe å strekke meg etter i år. Den følelsen er god, sier Cavendish.

Høy moral
Han sier at nedturer kommer og går, og han mener det bare er å ta eventuelle motganger som en mann.

- Både på og av sykkelen har jeg svært høy moral. Jeg er ingen jukser, men seiersviljen min er stor, og jeg vil gjerne vinne alle ritt på en skikkelig og ordentlig måte, sier han.

Han legger ikke skjul på at han setter god sportsånd høyt, selv om det nettopp var dette det ble reist tvil om da Hushovd og Cervelo-laget la inn protest mot ham i fjor.

Det er forresten ikke mange dagene siden Cavendish krasjet stygt i Sveits Rundt, og det var han som fikk skylden for uhellet.

Den det gikk hardest utover var Heinrich Haussler, Hushovds lagkamerat, som måtte bryte rittet etter den stygge velten.

- Mentalt har jeg fått litt juling i år, men fysisk er jeg på topp, mener Cavendish som allerede har sikret seg etappeseirer i flere store etapperitt.

Touren i fokus
- Jeg har Tour de France i fokus i år. Det har ikke vært noe poeng for meg å stille i så mange ritt som mulig for å vinne, vinne og vinne. Nei, det er de tøffe seirene i Touren som betyr noe, sier Cavendish som sikret seg seks etappeseirer i Tour de France i fjor, men likevel klarte han altså ikke å fravriste Hushovd den grønne trøya.

- Målet mitt i Touren er å vinne så mange etapper som mulig, men om det er mulig å slå rekorden fra i fjor med seks etappeseirer, det er umulig å si nå, sier den unge briten.

- Minst en etappeseier i Touren er målet mitt i år. Dersom jeg ikke klarer det har jeg mislyktes. Drømmen er å slå Eddy Merckxs rekord med åtte etappeseirer i en og samme Tour. Det er ni spesielle sprintetapper i år, så det kan være mulig, mener Mark Cavendish.

Det blir, for øvrig, bare to nordmenn som skal kjøre touren i år, Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen, og begge kan gjøre livet surt for Cavendish i alle de massespurtene det skal kjempes i.

(NTB)

FORÅRSAKET MASSEKRASJ: Mark Cavendish falt under Tour de Suisse og forårsaket kaos i spurtfeltet. Foto: Christian Hartmann / REUTERS.
FORÅRSAKET MASSEKRASJ: Mark Cavendish falt under Tour de Suisse og forårsaket kaos i spurtfeltet. Foto: Christian Hartmann / REUTERS. Vis mer