Cavendish-show i perfekte Thor-forhold

Hushovd stivnet da den grønne trøya glapp.

FOR STERK: Som i går var Mark Cavendish sterkest de siste meterne. Columbia-rytteren overtar dermed Thor Hushovds grønne trøye, nordmannen ble nummer fem i dag. Tyler Farrar var nærmest Cavendish mot slutten Foto: SCANPIX/AFP/PASCAL PAVANI
FOR STERK: Som i går var Mark Cavendish sterkest de siste meterne. Columbia-rytteren overtar dermed Thor Hushovds grønne trøye, nordmannen ble nummer fem i dag. Tyler Farrar var nærmest Cavendish mot slutten Foto: SCANPIX/AFP/PASCAL PAVANIVis mer

SAINT-FARGEAU/OSLO (Dagbladet.no): Det meste lå til rette for Thor Hushovd da det nok en gang gikk mot massespurt på den ellevte etappen i Tour de France.

Et oppløp i slak oppoverbakke pleier å passe nordmannen perfekt, men da Hushovd skulle støte fra hjulet til Mark Cavendish (hvem andre?) holdt ikke kreftene mål - slik Columbia-rytterens gjorde.

Cavendish viste enorm styrke da Hushovd stivnet og ble nummer fem, og tok tilbake den grønne trøya. Med syv poengs forsprang.

- Det var en hard finish, med oppoverbakke. Men vi visste hva vi skulle gjøre, og lagkameratene mine viste igjen hvor gode de er til å tilpasse seg alt, sier Cavendish i seiersintervjet.

- Det var en tøff avslutning, jeg klarte liksom ikke kline skikkelig til. Det var veldig kjedelig, sier Hushovd til TV 2.

Må telle til ti
Kanskje led Hushovd også nok en gang av å ikke ha det laget Cavendish har rundt seg, de siste kilometrene gjorde Hushovd jobben så godt som alene, i kamp mot et sedvanlig mannsterkt Columbia-lag.

- Det fungerte sånn passe, men jeg hadde ikke beina til å gå forbi ham, sier Thor.

- Var det det at du ble stiv, eller hadde du ikke nok trøkk i dag?

- Nå må jeg faktisk telle til ti. Men det er det at jeg ikke har beina i dag. Jeg klarer ikke gi Cavendish albuen, og i stedet er det han som dytter meg vekk. Jeg skulle bare ha kommet meg fram, sier Hushovd.

Og tenker på en situasjon like i det Cavendish slapp hjulet til Renshaw, da briten så vidt skjente over i Hushovds posisjon, og så vidt dultet borti nordmannen. Det er vanskelig å vurdere hvor mye det hadde å si for avslutningen.

Minst risiko på hjulet til Cavendish
Hushovd er skuffet over at det ikke holdt helt inn i dag, men er samtidig imponert over det Cavendish får til.

- Ja, selvfølgelig. Man kan ikke si noe annet. Han presterer igjen og igjen og igjen, sier han til Dagbladet.

- Burde du hatt flere hjelperyttere rundt deg mot slutten?

- Tanken i dag var å sitte på hans hjul. Det er minst risiko med tanke på å beholde trøya.

- Hvordan gjør du det nå, kommer du til å gå for de innlagte spurtene underveis?

- Jeg tar dag for dag og ser litt hvordan det er. Nå er jeg noen poeng bak, vi får ta det som det kommer, sier Thor Hushovd.
To mann i brudd
To mann stakk før den første mellomsprinten, Silence-Lottos Johan Vansummeren, og Lampre-polakken Marcin Sapa. Flere ryttere forsøkte å kjøre seg opp underveis, uten hell.

Dermed kunne utbryterduoen kjempe for avstanden i front helt til det gjensto en mil, gjøre opp om poengene underveis, og på det meste hadde de tre og et halvt minutt ned til et kontrollerende hovedfelt.

For det kunne jo strengt tatt ikke holde inn for de to, på en småkupert etappe der spurtlagene stinket av onde hensikter.

Det vil si, lag og lag, når man sammenlikner Team Columbias ni-mannstog med Thor Hushovds så godt som ensomme navigering mot slutten av etappen, kan man jo diskutere hvem som har et lag i ryggen, og hvem som gjør jobben for det meste selv.

SUVEREN: Cavendish viste råskap mot slutten. Foto: SCANPIX/REUTERS/Bogdan Cristel
SUVEREN: Cavendish viste råskap mot slutten. Foto: SCANPIX/REUTERS/Bogdan Cristel Vis mer

Stivnet
Mens nordmannen holdt ryggen på en eneste Cervelo-rytter, lå Mark Cavendish trygt plasser i hurven av seks lagkamerater, da bruddet ble kjørt inn med fem kilometer til mål i St-Fargeau.

Oppløpet passet imidlertid Hushovd perfekt - de siste 500 bød på slak oppoverbakke. Og snart fant Hushovd hjulet til Mark Cavendish.

Men det holdt altså ikke.

Columbias lagstyrke og Cavendish' beinstyrke ble for mye igjen, og den grønne trøya er tilbake på Isle Of Man etter britens fjerde etappeseier i årets Tour de France.