Cavendish viste at han kan mer enn å spurte

Ble med da sammenlagt-utfordrerne angrep Froome.

STERK SEIER: Mark Cavendish vant sin 25. Tour-etappe. Det imponerende med dagens etappe, var at han satt med i en gruppe av sammelagtfavoritter som stakk fra Chris Froome noen mil før mål. Bauke Mollema (t.v.) klatret opp til andreplass sammenlagt. Foto: Guillaume Horcajuelo, AFP / NTB Scanpix
STERK SEIER: Mark Cavendish vant sin 25. Tour-etappe. Det imponerende med dagens etappe, var at han satt med i en gruppe av sammelagtfavoritter som stakk fra Chris Froome noen mil før mål. Bauke Mollema (t.v.) klatret opp til andreplass sammenlagt. Foto: Guillaume Horcajuelo, AFP / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): De som tror Mark Cavendish kun kan spurte inn til etappeseier når laget gjør all jobben for ham, må tenke om igjen.

I dag viste briten at han har mer å by på. For da Alberto Contador, ved hjelp av fem Sako-Tinkoff-lagkamerater, stakk fra hovedfeltet med sammenlagtleder Chris Froome, var «Cav» en av åtte ryttere som hang med.

Denne 14-mannsgruppa kjørte fra feltet til Froome med over ett minutt, og Cavendish tok en enkel etappeseier. Peter Sagan var den eneste i gruppa som hadde en reell sjanse til å spurte mot ham, men var ikke i nærheten.

Cavendish tok dermed sin 25. etappeseier i Tour de France.

- Fantastisk! Jeg er så stolt av laget i dag. De jobbet skinnet av seg. Det var en fantastisk seier i dag, sier Cavendish i vinnerintervjuet på TV.

Vel så spennende er det at Contador fikk følge av Belkin-rytter Bauke Mollema, som nå er oppe på andreplass - bare 2.28 bak Chris Froome.

Valverde ute av kampen Den store taperen på dagens etappe var imidlertid Alejandro Valverde, som ble fullstendig hektet av. Han lå på andreplass i sammendraget, men kjørte i mål nesten ti minutter bak Cavendish i dag - og er helt ute av kampen om topplasseringene.

De flate etappene har så langt vært relativt fri for action underveis, forruten brudd, som har blitt hentet inn hver gang. Men på grunn av den sterke sidevinden, ble hovedfeltet tvunget til å kjøre i vifte. da Omega Pharma økte tempoet kraftig, slo hovedfeltet sprekker, og det ble dannet flere grupettoer bak hovedfeltet, hvor Nordhaug og Kristoff holdt seg.

Deriblant ble Marcel Kittel kjørt av, og etter en punktering, havnet også Alejandro Valverde også i grupettoen bak hovedfeltet med Froome, Mollema og Contador.

Froome manglet hjelp Og da Contador og lagkameratene angrep, var det altså først og fremst Froome som fikk problemer. Han hadde mistet en av sine viktigste hjelperyttere da Edvald Boasson Hagen måtte bryte i går. I tillegg hadde Richie Porte sluppet hovedfeltet og sluttet seg til grupettoen til Valverde.

DAGENS TAPER: Alejandro Valverde (t.h.) raste fra 2. til 16. plass sammenlagt etter at en punktering koblet ham av hovedfeltet da det sprakk opp i sterk sidevind. Foto: Joen Saget, AFP / NTB Scanpix
DAGENS TAPER: Alejandro Valverde (t.h.) raste fra 2. til 16. plass sammenlagt etter at en punktering koblet ham av hovedfeltet da det sprakk opp i sterk sidevind. Foto: Joen Saget, AFP / NTB Scanpix Vis mer

— Det var en svært tøff dag. Uventet hard. Vi savnet Edvald i dag, han kunne vært en viktig mann for oss. Det blir en utfordring å holde på trøya, sier Froome til TV 2.

Sky-rytterne Ian Stannard, Gerraint Thomas og Kanstantsin Sivtsov forsøkte å tette luka for Froome, men gikk tom én etter én og klarte det ikke. Til slutt kom Froome i mål ett minutt og ni sekunder bak de andre sammendragfavorittene.

Alexander Kristoff satt i hovedfeltet, og var også med på forsøket på å tette luka til de 14 i front. Men også han var bundet opp av plikter for laget, og klarte ikke følge med da Saxo-Tinkoff startet angrepet sitt.

- Det sprakk opp på slutten, og jeg datt for langt bak. Vi måtte prøve å minimere skadene, men de foran var sterke. Samtidig var det lite kjørestyrke i gruppen bak, sier Kristoff til TV 2.