Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Cédric Bakambu: Villarreals storscorer som er lagd for Premier League

Liverpool må blant annet stoppe denne mannen for å ta seg til finale i Europa League.

IMPONERER: Cédric Bakambu kjemper mot Real Madrids Luka Modric. Villarreal-spissen har imponert mange denne sesongen. Foto: EPA/Juan Carlos Cardenas/NTB Scanpix
IMPONERER: Cédric Bakambu kjemper mot Real Madrids Luka Modric. Villarreal-spissen har imponert mange denne sesongen. Foto: EPA/Juan Carlos Cardenas/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Den kongolesiske landslagsspilleren Cédric Bakambu (25) har scoret 20 mål denne sesongen, for første gang i Spania. Lee Roden forklarer hvorfor Barcelona lukter på spilleren og hvorfor engelske klubber kan gjøre et framstøt denne sommeren.

Hvis det er en ting Villarreal gjør bra, er det å velge riktig spiss. I løpet av det halvannet tiåret The Yellow Submarine etablerte seg i La Liga, har spisser som Diego Forlán, Giuseppe Rossi, Nilmar og Luciano Vietto alle scoret et tosifret antall mål, som har hjulpet dem til bragder som å nå en semifinale i Champions League og bli nummer to i La Liga.

Laget fra Castellon har fortsatt trenden denne sesongen med den giftige spissen Cédric Bakambu. Mot Getafe forrige helg scoret angriperen sitt 20. mål i 2015/16-sesongen; og med minst sju kamper igjen å spille før sesongen er ferdig, kan han slå Diego Forlans rekord på 25 scoringer i en debutsesong for Villarreal.

Formen hans den seineste tiden tyder absolutt på at det er oppnåelig: med åtte mål på de siste sju kampene, har Bakambu stått bak åtte av lagets 12 siste mål. For å bruke et spansk uttrykk, opplever han for tiden «momento dulce» - søte øyeblikk.

Slo til direkte Som så mange av Villarreals signeringer, var ikke spissen en åpenbar magiker - i det minste var det ikke tydelig for de store klubbene Villarreal slo i kampen om spillerens underskrift. Selv om han scoret 21 mål i én sesong i tyrkiske Bursaspor, er det aldri enkelt å ta steget fra en klubb på 11. plass i Tyrkia til et lag som kjemper om topp-4 i La Liga.

Det var definitivt et element av risiko forbundet med overgangen: Overgangssummen (7 millioner euro) som Villarreal betalte for Bakambus tjenester var en bemerkelsesverdig investering etter deres standarder. Åtte måneder seinere har det allerede betalt seg.

Sommersigneringen kastet ikke bort tiden på å vise hva han er verdt. Han scoret to mål mot Espanyol i sin første hjemmekamp i Spania og ble umiddelbart en yndling blant klubbens supporterne. Siden da har han scoret mot Sevilla og Barcelona, og Bakambus evne til å levere mot de største har blitt demonstrert i Europa: hans sju mål i Europa League matcher Borussia Dortmunds Pierre-Emerick Aubameyang, og det er bare Aritz Aduriz i Athletic Bilbao som er foran ham på toppscorerlista.

Sterk psykisk, sterk fysisk Det er tydelig at Bakambu er en god avslutter, men det er variasjonen av måter å komme til avslutninger på som imponerer mest.

Som Sparta Praha fant ut forrige uke; den kongolesiske landslagsspilleren har stor fart. Hans skremmende raske press på keeper David Bicik førte til åpningsmålet etter tre minutter, noe som la grunnlaget for at Villarreal vant 2-1 i den første kampen.

Men ved å fokusere for mye på angriperens atletiske sider gjør vi ham en bjørnetjeneste. Bakambu mangler absolutt ikke intelligens, bevegelsene hans varierer mellom skulder til skulder og falle bak i ledig rom for å skape plass til å avslutte raskt.

Nummer 17 besitter også store ferdigheter, noe Real Madrid fikk smertelig erfare. Verken Sergio Ramos eller Pepe så komfortable ut da de forsvarte seg mot ham.

Førstnevnte ble forlegen da Bakambu tok tunnel på ham og det seinere ble vist i reprise på spansk fjernsyn, mens sistnevnte ble lurt til å forsøke å blokkere et skudd som aldri kom, bare for å se Bakambu trille ballen nonchalant til siden slik at Roberto Soldado kunne sette inn vinnermålet i 1-0-seieren.

Jobber i tospann Bakambus partnerskap til den tidligere Tottenham-spilleren har utviklet seg raskt gjennom sesongen, i så stor grad at forståelsen dem imellom ser ut til å være instinktivt: den eldre spissen finner konstant sin lagkamerat med første pasning i kontringsspillet.

Partnerskapet er ikke ulikt den samme som formet Diego Costa og David Villa i Atlético Madrid, hvor Bakambu spiller rollen som målscorer og Soldado er den eldre og mindre profilerte, men taktisk skarpe partneren. Duoen har samarbeidet om ni av Villarreals mål denne sesongen, og fungerer som nøkkelpersoner i Marcelinos utrolig solide og effektive mannskap.

De er så effektive at fjerdeplassen nå er i klubbens hender, og en retur til Champions League for første gang siden 2011 er opprivende nære.

Triumfen kan for øvrig bli kostbar, da økt oppmerksomhet vil bety økt interesse for deres beste spillere - Bakambu en høvding blant dem.

Tiltrekker seg oppmerksomhet Da Barcelona reise til El Madrigal i mars, hevdet avisa Mundo Deportivo at Barcelonas sportsdirektør Robert Fernandez fulgte Bakambu tett. The Blaugrana vil være på utkikk etter en ny spiss i sommer, og etter flere forsøk på å hente Celta Vigo-spiller Nolito uten hell, er det ikke utenkelig at de vil vurdere en som er yngre enn 29-åringen.

Det som kanskje er mindre realistisk er at de tar sjansen på å hente en spiller som bare har én sesong i Spania under beltet; en overgang til en klubb på størrelse med Barcelona er mer sannsynlig etter at Bakambu har fått litt Champions League-erfaring på CV-en.

Det betyr ikke at andre lag ikke er villige til å ta en sjanse denne sommeren; Villarreal er, tross alt, en klubb som selger spillere. Spissens stil virker å være skreddersydd for Premier League spesielt, hvor den økende trenden er mer rom å boltre seg i, noe som kan gjøre ham enda mer dødelig.

Ettersom engelske klubber har for vane å la andre klubber gjøre speidinga og så betale penger for et mer ferdig produkt, vil ikke en overgang til England komme som noen overraskelse. Villarreal-supportere vil nok på sin side være desperate etter å holde på sin fantastiske målscorer så lenge som mulig.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart