Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Cecilia må vente. Først må det ryddes opp i proffboksingen

Brækhus-manager ser fram til en samkjøring i antidopingarbeidet.

MÅ RYDDE LITT FØRST. Cecila Brækhus må være tålmodig før hun kan få oppfylt drømmen om en tittelkamp i Norge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MÅ RYDDE LITT FØRST. Cecila Brækhus må være tålmodig før hun kan få oppfylt drømmen om en tittelkamp i Norge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Tirsdag ble forbudet mot proffboksing opphevet i Norge. Med opphevelsen ventet mange å få muligheten til å se blant andre Cecilia Brækhus bokse på norsk jord.

Men Norge mangler forbundet som kan stå som arrangør av en proffkamp. Det er bare amatørbokserne som har et eget forbund i Norge.

Dermed må man ty til et utenlandsk forbund som arrangør. Det danske proffbokseforbundet er det naturlige valget.

Men her stopper det.

Dagbladet har avdekket et sprik i antidopingarbeidet som umuliggjør at proffboksing arrangeres i Norge med en dansk arrangør.

For å arrangere idrettsstevner i Norge, må enhver arrangør forplikte seg til å drive antidopingarbeid i tråd med norske retningslinjer. Det gjør ikke det danske proffbokseforbundet.

Derfor kan det ta tid før det blir aktuelt at Cecilia Brækhus kan forsvare sine tittelbelter på norsk jord.

Kulturminister Thorhild Widvey var tirsdag under press i debatten før proffbokseforbudet i Norge ble opphevet.

Hun uttalte følgende føring, som ikke er til å misforstå:

- De (arrangørene) må dokumentere at de faktisk driver et antidopingarbeid i tråd med denne koden på ulike områder, blant annet må de ha en avtale med Antidoping Norge.

Dansk antidopingarbeid er et godt stykke unna det strenge regimet norsk idrett følger.

WADA-koden følges ikke likt.

Danmark begrenser seg til at det kun skal foretas tester i tilknytning til boksestevnene, og bare til tittelkamper.

Dagbladet har vært i kontakt med dansk antidoping og fått bekreftet at det heller ikke foretas testing utenom konkurranser, og det er heller ingen meldeplikt.

Disse to punktene er vesentlige i norsk antidopingarbeid.

Kulturministeren sa under debatten før opphevelsen av forbudet:

«De må ha et testprogram, både under konkurransen og før og etter konkurransen, som viser at de tar de nødvendige prøvene.»

Går fri Alle andre utøvere går med andre ord fri, når det bokses i Danmark.

Det er ikke i tråd med norske bestemmelser.

Og dermed henger foreløpig et proffboksestevne i Norge i det blå.

- En mulighet til å rydde opp Rune Brynhildsen ser på dette som muligheten til å rydde opp i antidopingrotet en gang for alle.

- Jeg ser ikke på det som noe problem i det hele tatt, sier Brynhildsen.

Manageren til Cecilia Brækhus mener forskjellen mellom norske og danske antidopingbestemmelser ikke skal være til hinder.

Snarere tvert i mot.

Testprosedyrene spriker - Det er en stor opprydning på gang i internasjonal proffboksing mot dopingmisbruk. Dette gir den beste muligheten til å tilpasse antidopingarbeidet også i dette tilfellet, mener Brynhildsen.

- Vi har et strengt reglement i Norge. Og det systemet er Cecilia vant til. Det er slik hun ønsker at det skal være. Cecilia ser fram til å jobbe for dette, forteller Brynhildsen.

Men manageren mener det kan ta tid før det første proffstevnet blir arrangert i Norge.

- Alt skal være på plass fra dag en. Det kan godt hende at det første stevnet ikke kommer til å bli arrangert før på høsten neste år, sier Brynhildsen.

Amerikansk motstander USA er et land som har en rufsete fortid med doping og fravær av testing innen proffboksingen.

- Hva med konstellasjonen stevne i Norge, dansk arrangør og amerikansk motstander for Cecilia Brækhus?

- En kjempemulighet. En stor opprydningsaksjon er på gang. Jeg vet at Sauerland (promotor for blant andre Brækhus red. anm.) stiller krav til motstanderne for sine boksere. Det er ingenting i veien for å stille krav overfor de som skal bokse på norsk jord. Kontinuerlig testing, også utenom konkurranse er en relevant betingelse for å kunne bokse i Norge, og for å kunne møte norske boksere, sier Brynhildsen.

Foregangspersoner Manageren til Brækhus forteller at i USA stiller verdensmester Floyd Mayweather jr. krav til sine motstandere om en slik dokumentasjon. Det samme gjør ukraineren Wladimir Klitsjko, også han med tittel. Han trekker fram de to som foregangspersoner i proffboksingen.

- Det ønsker Cecilia Brækhus også å være. Det betyr svært mye for henne, sier Rune Brynhildsen.

 SER FRAM TIL RYDDEPROSESS. Manager Rune Brynhildsen ser bare positivt på at det må ryddes opp i antidopingarbeidet før det blir aktuelt med proffboksing i Norge.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SER FRAM TIL RYDDEPROSESS. Manager Rune Brynhildsen ser bare positivt på at det må ryddes opp i antidopingarbeidet før det blir aktuelt med proffboksing i Norge.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer