Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Cecilie (18) fra 2. divisjon holder liv i EM-drømmen

Avgjorde mot Island.

MATCHVINNER: Cecilie Pedersen scoret kampens eneste mål da Norge slo Island 1-0 i EM. Foto: AP
MATCHVINNER: Cecilie Pedersen scoret kampens eneste mål da Norge slo Island 1-0 i EM. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 18-åring fra 2. divisjon satte Norges EM-tog på skinner etter avsporingen mot Tyskland. Cecilie Pedersen senket Island i kveldens skjebnekamp.

På skistadion i Lahtis tryllet ungjenta bort Islands midtforsvar med en Bjørn Dæhlie-piruett før hun scoret alene med keeper. 1-0-seieren betyr at Norge går videre som gruppetoer med seier over Frankrike søndag, og trolig som treer med uavgjort.

- Det var supergøy. Hun er dritgod, med goalgetteregenskaper jeg ikke har sett i Norge siden Marianne Pettersen, var attesten fra Solveig Gulbrandsen.

- Det var utrolig stort å få score i dag. Jeg har tenkt på at jeg skulle gjøre det. Jeg hadde sjanser mot Sverige og Tyskland, så jeg tenkte at det var på tide, sa Pedersen selv.

- Veldig imponert
Tenåringen fra Avaldsnes var en sensasjon i EM-troppen og en overraskelse i torsdagens laguttak, men hun fjernet all tvil om riktigheten av Bjarne Berntsens valg med sin klassescoring fem sekunder før slutt i første omgang.

Hun mottok oppspillet fra Anneli Giske med ryggen mot mål, men vendte elegant bort de islandske stopperne og satte fart innover mot mål. Iskaldt vant hun duellen med Kolbotn-keeper Thora Helgadottir og scoret sitt første landslagsmål.

Det ble siste spark på ballen før pausefløyta, og Norge kunne ikke fått en bedre avslutning på en omgang preget av hard kjemping og nervøst spill.

- Jeg er veldig imponert over det hun presterte. Hun viste fantastiske ferdigheter ved scoringen, og hun jobbet knallhardt helt til vi byttet henne ut i siste minutt, sa Berntsen.

Sjokkåpning
Norge fikk sjokk i møte med Islands tøffe duellspill da det ble tap i Algarve Cup i mars. Torsdag ble det nesten sjokk igjen, da Island holdt på å ta ledelsen etter 15 sekunder. De norske sto klare til tøffe dueller, men opplevde i stedet at Holmfridur Magnusdottir ble spilt gjennom nesten rett fra avspark. Skuddet føk rett utenfor lengste stolpe.

I det 12. minutt var Norge heldig igjen, da høyrekant Dora Maria Larusdottirs forsøk på innlegg seilte over Ingrid Hjelmseth, traff innsiden av stolpen og spratt ut igjen.

De norske sto opp i duellene, men spillet var innledningsvis altfor upresist til å skape noe framover.

- Jeg er veldig fornøyd med innsats, tæl, vilje og duellstyrke, men det er mye å rette på spillemessig. Noen ganger må finspillet vike for innsats, sa Bjarne Berntsen.

Press
Med Cecilie Pedersens scoring så det ut til å løsne. I de fem første minuttene av annen omgang hadde Pedersen, Herlovsen og Gulbrandsen hver sin store sjanse.

Så ga imidlertid Norge fra seg initiativet, og Island fikk lov til å presse i jakten på utligning. Men Norge greide å holde dem unna store sjanser, og Hjelmseth slapp denne gang å kopiere feberredningene fra Tyskland-kampen.

Pedersen hadde noen store sjanser til å øke sin målfangst mot slutten, men målet hun scoret kan bli gull verd i kampen om kvartfinaleplass.

Med seier over Frankrike er Norge videre som gruppetoer og møter Nederland eller Danmark i kvartfinalen. Med uavgjort er det litt avhengig av andre resultater om Norge går videre som treer. I så fall blir det kvartfinale mot en gruppevinner.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!