Cecilie (18) fra 2.divisjon til EM-sluttspill

- Skjønte ingenting da Bjarne ringte.

UNG OVERRASKELSE: Cecilie Pedersen (t.v.) spiller vanligvis for Avaldsnes i 2. divisjon. Nå blir scenen større når 18-åringen blir med i landslagssjef Bjarne Berntsens tropp til EM i Finland.Foto: Thor Håkonsen
UNG OVERRASKELSE: Cecilie Pedersen (t.v.) spiller vanligvis for Avaldsnes i 2. divisjon. Nå blir scenen større når 18-åringen blir med i landslagssjef Bjarne Berntsens tropp til EM i Finland.Foto: Thor HåkonsenVis mer

||| (Dagbladet.no):  Bjarne Berntsen serverte en skikkelig oddsbombe i sin EM-tropp. 18-årige Cecilie Pedersen fra 2. divisjonslaget Avaldsnes kan bli en joker i sluttspillet. Selv forsto hun lite da landslagssjefen ringte henne for en tid tilbake og lurte på om han kunne komme på besøk til Karmøy.

- Jeg skjønte ikke helt hva han ville for noe, men da han kom på besøk forrige tirsdag, fortalte han at jeg var aktuell for EM-troppen. Så ringte han i går og fortalte at jeg var tatt ut, sier Pedersen til Dagbladet.

Landslagsspill på seniornivå har imidlertid vært et mål siden Pedersen kom med på kretslaget, og seinere aldersbestemte landslag. Etter debuten for J19-landslaget i en testkamp mot Sverige i august i fjor, har det blitt 10 mål på ni kamper. Nå håper hun å kunne ta med seg mye nyttig lærdom fra samlingen med seniorene.

Måljeger

Berntsen begrunner uttaket av 18-åringen i hennes offensive spisskompetanse.

- Hun er en naturlig målscorer som også er flink til å legge opp for andre. Dette er ikke en spiller som skal dra lasset. I en tropp på 22 har vi plass til én med slike spisskvaliteter, sier Berntsen til NTB.

Pedersen kjenner seg igjen i landslagssjefens beskrivelse.

- Det vil jeg si. Jeg føler at uansett hvor jeg spiller og uansett nivå at jeg kan score mål, sier hun til Dagbladet.

Hektisk sommer
18-åringen gikk ut av videregående denne våren, men noen ferie etter 12 års fullført skolegang blir det ikke. Pedersen er nemlig også tatt ut til EM-sluttspill for J19, som spilles i Hviterussland fra 10. til 26. juli. A-landslagets oppkjøring til mesterskapet i Finland begynner allerede dagen etter med treningssamling i Oslo.

- Cecilie blir den eneste i troppen som både spiller J19-sluttspill og senior-EM samme sesong. Hun scorer mål uansett hvem hun spiller med. Cecilie har blant annet trent en del med 18 og 19 år gamle gutter. Også der blir det mål.

Etter at den lange mesterskapssommeren er unnagjort, kan den målfarlige og talentfulle 18-åringen bli å se i Toppserien.

- Sju, åtte klubber var i kontakt med meg i vinter, men jeg sa at jeg ville vente til jeg var ferdig på videregående. Jeg har snakket med en del av dem nå, men det er ikke så god tid, så vi får se etter mesterskapene, sier Pedersen.

- Hvilke klubber er aktuelle?

- Jeg har ikke lyst til å flytte så veldig langt på meg ennå. Derfor er Bergen (Arna/Bjørnar og Sandviken) et alternativ, sier Avaldsnes-spissen.

Lysere keepersituasjon
Mens han tar seg friheten til å ta med unge, sultne og lærevillige spillere i angrepsrekka, har Berntsen hatt større utfordringer på keeperfeltet. En stund var hele fem av de heteste navnene skadd.

Nå ser det bedre ut. Han tok ut Ingrid Hjelmseth (Stabæk), Caroline Knutsen (Røa) og Christine Colombo Nilsen (Kolbotn) til EM.

TID FOR UTTAK: Landslagssjef Bjarne Berntsen presenterte onsdag troppen som skal til fotball-EM for kvinner i Finland.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
TID FOR UTTAK: Landslagssjef Bjarne Berntsen presenterte onsdag troppen som skal til fotball-EM for kvinner i Finland. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

— Vi bestemmer oss tidlig i EM-oppkjøringen for hvem som er førstekeeper. Det vil gi en ro. Jeg er trygg på at vi har keepere som skal klare seg godt, sier Berntsen.

- Tyskland og Sverige favoritter
EM-sluttspillet starter for Norges del 24. august mot tittelforsvarer Tyskland. Så venter Island og Frankrike.

— Tyskland og Sverige er EMs to favoritter. Det er åpenbart etter resultatene i det siste. Vi møter svenskene i siste testkamp før avreise. Tøff matching rett før mesterskap, har vi god erfaring med.

De to beste fra hver gruppe går til kvartfinale. To av treerne tar seg også videre.

Norge har vunnet kvinne-EM to ganger: 1987 og 1993.

Tyskland er mester seks av de sju siste gangene.

(Dagbladet.no/NTB)