Celtics tenåringshelt fant seg klubb via avisannonse

Watt besøkte også Liverpool - og fikk sparken.

(Dagbladet): Celtic - Barcelona 2-1.

Tony Watt skrev seg inn i Celtics klubbhistorie i går, da han scoret det andre og avgjørende målet i bragdseieren mot Barcelona på Parkhead.

18-åringen utnyttet en Xavi-tabbe, var iskald alene mot Barca-keeper Victor Valdes. Bang - og Celtic gikk opp til 2-0.

Men for tre år siden var Watt bare en skotsk guttunge som spilte fotball for moro skyld hjemme i Coatbridge, mellom Glasgow og Edinburgh.

Tenåringen hadde sluttet på skolen, trente på helsestudio og jobbet på et kontor i byen. Så leste han at vesle Airdrie noen kilometer østover etterlyste unge fotballspillere.

Løkkespill - Vi satt inn en annonse i avisa, der vi inviterte gutter til å kommer på prøvespill. Vi fikk nesten 30 søknader. Det var bare spill på løkka, men Tony utmerket seg selv om han bare var 15, sier Airdrie-manager Jimmy Boyle.

Watt forteller at det var en kompis som så annonsen, og ba angriperen ringe klubben. Deretter gikk det fort:

BARE GJORDE JOBBEN SIN: Tony Watt sier det ikke var noe problem å score mot Barcelona, det var mer nervøst å vente på sluttsignalet. Foto: AFP / IAN MACNICOL
BARE GJORDE JOBBEN SIN: Tony Watt sier det ikke var noe problem å score mot Barcelona, det var mer nervøst å vente på sluttsignalet. Foto: AFP / IAN MACNICOL Vis mer

- Jeg fikk et år på U17-laget, og så seks måneder på Airdries A-lag. Det var alt. Jeg spilte ikke seriøst da jeg var yngre, fram til 2009 var det bare for moro skyld.

I løpet av de 18 månedene i Airdrie rakk han å bli ettertraktet. Både Celtic, Rangers og Liverpool meldte seg. Watt mistet kontorjobben samme dag han dro på prøvespill i Liverpool.

- De ringte meg den dagen jeg fikk sparken. Jeg sa jeg måtte dra på prøvespill, men de ba meg velge mellom fotballen eller jobben. Jeg sa «vi ses senere, da». Jeg måtte velge og fotballen kom først.

To mål i debuten Valget falt til slutt på Celtic i januar 2011. De fikk stortalentet for snaue 700 000 kroner. Han scoret to mål i Celtic-debuten som innbytter forrige sesong. Denne sesongen har det blitt fire ligamål på åtte kamper.

Tidligere Celtic-proff Vidar Riseth er god venn med skottenes assistentmanager Johan Mjällby, og han forteller at svensken har skrytt av unge Watt.

- Han er jo skotte, og bare 18 år. Han har noen ekstremferdigheter i seg, spesielt at han har så stor fart. Mjällby snakker mye om nettopp det, den ekstreme hurtigheten. Det så du jo også i løpsduellene i går, både før scoringen og andre ganger, sier Riseth til Dagbladet.

Disse egenskapene så Airdrie-sjef Boyle allerede da Watt som 15-åring møtte på løkka etter avisannonsen.

FIKK HØRE OM WATT: Vidar Riseth (t.h) fikk høre om Watts ekstremferdigheter før han senket Barca. Foto: Jeff J Mitchell / REUTERS
FIKK HØRE OM WATT: Vidar Riseth (t.h) fikk høre om Watts ekstremferdigheter før han senket Barca. Foto: Jeff J Mitchell / REUTERS Vis mer

- Han hadde et rått talent, og det så folkene på Parkehead også. Tony lever for å score mål. Å komme seg inn i feltet og score mål er alt han bryr seg om, sier Boyle.

Droppet skole Og selv om Watt ikke spilte fotball på alvor som gutt var han aldri i tvil om at det var fotballspiller han skulle bli. Han forteller at lærerne sukket oppgitt da han pakket sammen skolebøkene etter ungdomsskolen.

- Jeg sa til dem at jeg skulle bli fotballspiller. De lo alle sammen. Det er deilig å slå tilbake når folk ikke tror på deg, sa Watt i april.

Det var neppe noen av lærerne som lo da han scoret mot Barcelona i går kveld.

Da han ble intervjuet på TV i går hadde opplevelsen ikke sunket inn, men han slo likevel raskt fast at Champions League-debuten er «hans livs høydepunkt» - så langt.

- Det var mitt første mål på Parkhead, og det kunne ikke kommet på en bedre måte. Jeg så keeperen komme ut, og prøvde å sette ballen til side for ham. Det klarte jeg selvsagt, sier Watt.

Med nettkjenningen sikret han tre viktige Champions League-poeng for Celtic, mot verdens aller beste klubblag foran hele 55 283 tilskuere

Tar sjansen - Jeg tenkte ikke på hvor stort øyeblikk det var, jeg bare tok ballen og satte den inn. Det er jobben min, du må ta sjansene dine og jeg er glad det gikk, sier Watt.

Tidligere Bhoys-nordmann Riseth så kampen på TV, og fikk frysninger av Celtics bragd og Watts scoring.

- Bare 18 år, og så får han den kvelden der. Det er så stort. Han blir båret frem av Celtic-supporterne nå, sier Riseth til Dagbladet.

MÅLMASKIN: Tony Watt står med seks ligamål på 11 kamper for Celtic, ikke verst for en tenåring. Foto: REUTERS/Russell Cheyne
MÅLMASKIN: Tony Watt står med seks ligamål på 11 kamper for Celtic, ikke verst for en tenåring. Foto: REUTERS/Russell Cheyne Vis mer