Centimetrene som gjorde Hegle Svendsen historisk

Holdt på å gå galt.

HOLDT SÅVIDT: Emil Hegle Svendsen startet jubelen litt for tidlig, noe som holdt på å koste ham OL-gullet, men trønderen var de nødvendige centimetrene foran Martin Fourcade. Foto: AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU / NTB Scanpix
HOLDT SÅVIDT: Emil Hegle Svendsen startet jubelen litt for tidlig, noe som holdt på å koste ham OL-gullet, men trønderen var de nødvendige centimetrene foran Martin Fourcade. Foto: AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Stem på din Folkets Idrettspris-kandidat lenger ned i saken! Vi trekker ut tre vinnere som får tilsendt gavekort til en verdi av 1000 kroner.

(Dagbladet): Det så ikke ut til å bli Emil Hegle Svendsens OL. Trønderen sto med to sjuendeplasser og en niendeplass da jaktstarten sto på programmet i Sotsji.

Det hadde vært dårlige ski, usikker form og en god porsjon frustrasjon som hadde preget det norske skiskytteresset da han la ut på jaktstarten.

Skjøt fullt Sakte, men sikkert, jobbet han seg oppover resultatlista fra niende startposisjon.

Han gikk raskt og skjøt som en helt. Etter siste skyting gikk han ut sammen med Martin Fourcade, som allerede hadde vunnet to gull, og tsjekkiske Ondrej Moravec.

MÅLFOTO: Dette bildet viser at Emil Hegle Svendsen er noen få centimeter foran Martin Fourcade. Foto: AFP PHOTO / OMEGA / REUTERS
MÅLFOTO: Dette bildet viser at Emil Hegle Svendsen er noen få centimeter foran Martin Fourcade. Foto: AFP PHOTO / OMEGA / REUTERS Vis mer

De tre fulgte hverandre tett, men mot slutten fikk nordmannen et overtak. Moravec forsvant først. Så var det Fourcades tur.

Svendsen kom først inn på oppløpet, og så ut til å ha full kontroll, men bakfra kom Fourcade i monsterfart. Franskmannen hadde åpenbart ikke gitt opp, og rett før målstreken gjorde han det eneste rette:

I motsetning til sin norske erkerival, skjøv han fram foten.

Holdt med et nødskrik Til Svendsens hell var målfotoet hans beste venn. Det holdt. Med et nødskrik - selv om det holdt på å bli en av OL-historiens største flauser.

- Jeg har sett målfotoet. Det holdt jo - i massevis, flirte Svendsen etterpå.

CV

Emil Hegle Svendsen
Født: 12. juli 1985.
Idrett: Skiskyting.
Nominert for: Sikret sitt andre individuelle OL-gull i Sotsji.

- Jeg følte at jeg hadde kontroll. Typisk meg å slappe av for tidlig, men jeg bruker aldri mer krefter enn jeg trenger for å vinne, la han til.

«Hvis det fantes rettferdighet, hadde Hegle Svendsen tapt», skrev USA Today.

Det gjorde han ikke, og målsettingen om et individuelt OL-gull i Sotsji ble nådd i siste forsøk.

- Jeg har svelget tårer i hele dag. Det er litt svakt, selvfølgelig, men slik er det, sa Svendsen etter triumfen.

Nok et gull Dagen etter klinket Svendsen til nok en gang, og gikk en suveren sisteetappe da Norges mixed-lag vant overlegent. Nå står 29-åringen med fire OL-gull totalt, og har bare tre mann foran seg på lista over tidenes mestvinnende vinterolympiere i skiskyting:

Lagkompis Ole Einar Bjørndalen, samt tyskerne Ricco Gross og Sven Fischer (begge har like mange gull som Svendsen, men flere medaljer).

To OL-gull er uansett stort, og da kan Svendsen tilgis for at han kollapset under siste etappe på herrestafetten 22. februar.

Folkets Idrettspris, tidligere vinnere:

Tidligere vinnere av Folkets Idrettspris:

1990: Johann Olav Koss
1991: Johann Olav Koss
1992: Vegard Ulvang
1993: Drillos
1994: Johann Olav Koss
1995: Bjørn Dæhlie
1996: Vebjørn Rodal
1997: Rosenborg
1998: Drillos
1999: Håndballjentene
2000: Knut Holmann
2001: John Arne Riise
2002: Petter Solberg
2003: Petter Solberg
2004: Andreas Thorkildsen
2005: Thor Hushovd
2006: Ole Einar Bjørndalen
2007: Aksel Lund Svindal
2008: Håndballjentene
2009: Magnus Carlsen
2010: Thor Hushovd
2011: Cecilia Brækhus
2012: Magnus Carlsen
2013: Magnus Carlsen

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer