Cesar (28) har verdensrekorden på rulleski, men endte helt sist i VM-kvalifiseringen i dag

- Det var min første dag på snø i år.

FALUN (Dagbladet): Det er ikke flust av langrennsstjerner fra Caracas i Venezuela, men Cesar Baena er noe i nærheten av en celebritet i VM-sirkuset som starter for alvor i morgen.

Baena har deltatt i VM flere ganger tidligere, blant annet i Oslo i 2011, og har også gått Vasaloppet, men det er verdensrekorden på rulleski han er mest berømt for.

I løpet av 57 dager i 2012 tilbakela han nesten 225 mil på turen fra Stockholm til Holmenkollen, via Østersund og Meråker, og fikk med det plass i Guinness rekordbok som den som har gjennomført den lengste rulleskituren i verden.

På snø i går
Nå er riktignok den rekorden slått i ettertid av en franskmann, og det faktum gjorde at Baena endte aller sist blant dem som fullførte kvalifiseringen til distanserennene i VM i Falun i dag.

Baena endte 17 minutter og ti sekunder bak bulgarske Stanislav Belomazhev på ti-kilometeren, nesten uhørt langt bak for en verdensrekordholder.

- Jeg var på snø igjen for første gang i dag. Jeg kom fra New Zealand i går, så det var litt vanskelig, sier Baena til Dagbladet.

282 mil
Grunnen til den noe spesielle oppladningen var selvfølgelig at han mistet den nevnte verdensrekorden på rulleski til en franskmann. I et forsøk på å ta den tilbake, med britiske sponsorkroner i ryggen, har han nemlig gått på kryss og tvers av både Nordøya og Sørøya for å gå lenger enn de 270 milene de franske rivalene gikk for et år siden.

- Da jeg så på nettet at de hadde slått rekorden min tenkte jeg at, nei, jeg må ta den tilbake, ler Baena.

PÅ SISTEPLASS: Cesar Baena. Foto: Bjørn Langsem
PÅ SISTEPLASS: Cesar Baena. Foto: Bjørn Langsem
PÅ SISTEPLASS: Cesar Baena. Foto: Bjørn Langsem
PÅ SISTEPLASS: Cesar Baena. Foto: Bjørn Langsem
PÅ SISTEPLASS: Cesar Baena. Foto: Bjørn Langsem
PÅ SISTEPLASS: Cesar Baena. Foto: Bjørn Langsem

- Jeg begynte helt nord på Nordøya 22. desember, og så gikk jeg i en stor s over øya. Det var 192 mil over øya, så tok jeg ferga over til Sørøya og begynte igjen idet jeg kom av båten. Der gikk jeg 90 mil, forteller Baena om sin nye verdensrekord på 282 mil.

Og dermed forsvant VM-oppladningen i en ny verdensrekord på rulleski og endte altså drøyt 17 minutter for langt bak skjema til deltakelse.

- Det er uansett en fin erfaring å få være her og møte hele verden igjen, smiler Baena.